Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > 4 důvody proč si pořídit saunu do bytu, kam ji umístit a jakou vybrat

4 důvody proč si pořídit saunu do bytu, kam ji umístit a jakou vybrat

Finské sauny Články Saunování Infrasauny
30. srpna 2019

Sen o vlastní sauně se může stát realitou i u vás doma. A nemusíte bydlet v rozlehlé haciendě se třemi ložnicemi. Sauně na míru totiž stačí jen malý kousek volného místa ve vašem bytě. Zabere méně prostoru, než jste si mysleli. Vejde se bez potíží i do panelákového bytu a dokonce si budete moci vybrat z bohaté nabídky několika typů saun.

Důvod č. 1: soukromí a svoboda

Možná vůbec ten nejdůležitější a největší důvod, proč si lidé pořizují saunu domů.

Když milujete saunování, můžete chodit do veřejné sauny. To funguje zhruba takto – ustrojíte se, přepravíte se do sauny (pěšky nebo autem, či veřejnou dopravou), zakoupíte vstupenku, svléknete se v převlékárně a jdete si sednou do sauny.

Když budete mít štěstí, budou tam sedět celkem fajn zpocení lidé. Jenže každý den mít štěstí nebudete.

A hlavní podmínkou je, že toto vše se musí odehrát v době, kdy má vaše sauna otevřeno. Jenže to nemusí pokaždé vyhovovat vašem denním programu. Takže se zkrátka, když máte chuť, do sauny vždy nedostanete.

V domácí sauně to je o dost jednodušší.

Prostě se saunujete kdykoli chcete.

Ráno, večer, místo oběda. Nebo v noci, když nemůžete spát (i když, pokud berete saunu pravidelně, budete spát jako dudek až do rána každý den, to je vyzkoušené).

V domácí sauně jste sami! Nebo jen s těmi, které máte rádi a které v sauně chcete mít. Máte absolutní soukromí. Jen vy rozhodujete, jakou teplotu dnes bude mít vaše sauna a jaké vonné esence použijete.

Saunování a relaxaci si doma užijete mnohem více.

Saunování

Důvod č. 2: zbavíte se stresu

Během každého saunování se vaše tělo naplní endorfinem – hormonem štěstí. To funguje spolehlivě samo, i bez vašeho přičinění.

V sauně se zrelaxujete, dobijete si baterky a přestanete myslet na všechny chmury, které vás dosud trápily. Ze sauny vyjdete s úsměvem na tváři a dokonale odpočatí.

Důvod č. 3: budete krásnější a zdraví

Saunování má spoustu pozitivních účinků na lidský organismus. Prohřívání těla pomáhá regeneraci kloubů a svalů, klima v sauně (zvláště při využití aromaterapie) pomáhá vašim průduškám a plícím.

Pravidelný pobyt v sauně podporuje činnost srdce a cévní soustavy.

Zvláště ženy ocení zdravější a pružnější pokožku. Díky klima sauny se kůže dokonale čistí, otevřou se póry a tělo se zbaví všech nečistot a černých pupínků.

A mimoto sauna pomáhá při hubnutí a udržování sexy postavy.

Saunování

Důvod č. 4: peníze

Tento důvod vás možná dosud nenapadl. Počáteční náklady na pořízení vlastní sauny se vám mohou zdát relativně vysoké.

Jenže. Když sečtete náklady na dopravu do veřejné sauny, přičtete vstupné a to vše vynásobíte několika desítkami let (což je životnost vaší domácí sauny), vyjde vám zajímavá suma.

A nezapomeňte na stejnou misku vah dát ještě svůj čas, který strávíte cestou do veřejné sauny a všechny další mínusy, které veřejné sauny mají a o kterých jsme si už říkali.

Samozřejmě nesmíme zapomenout započítat i cenu za elektrickou energii, kterou zaplatíte za každé saunování.

Finská sauna spotřebuje elektřiny více, protože se musí před použitím rozehřát (infrasaunu lze používat ihned) a hodinové saunování vás (podle toho, jak máte výkonná saunová kamna) vyjde na cca 30 – 60 Kč.

Infrasaunování je levnější a bude vás orientačně stát kolem 5 Kč.

Všeobecně však platí, že pokud se budete doma saunovat pravidelně, oproti saunování ve veřejné sauně ušetříte (buďme ale fér: toto pravidlo nejspíš nebude platit, pokud si chcete pořídit luxusní saunu).

Saunování

Kam saunu umístit?

Saunu můžete mít v bytě prakticky kdekoliv vás napadne. Nejlepším místem je samozřejmě koupelna – hned po sauně se můžete ochladit pod studenou sprchou.

Například naše nejmenší finská sauna Mini se vejde na půdorys 110 x 110 centimetrů. To je zhruba tolik místa, které zabírá váš sprchový kout. A výšku má Mini standardně 200 centimetrů.

Infrasauny jsou dokonce ještě menší. To proto, že se v nich během saunování sedí. Infrakabina ISV potřebuje místo jen 100 x 100 centimetrů.

Pro umístění sauny můžete také využít i nepoužívanou komoru nebo prostor pod schody. Toto vše dokonale řeší atypická sauna na míru. Prostě se pečlivě změří dané místo a do něj se vyrobí sauna, která tam padne jako ulitá.

Na několik realizací atypické sauny se můžete podívat zde.

Sauna nemusí být jen doma – co byste řekli venkovní sauně na balkóně nebo terase? Vzhledově se jedná o klasickou saunu, která má navíc dokonalou izolaci stěn a kvalitní střechu.

Venkovní sauna je o něco dražší než sauna do interiéru, ale získáte třeba neopakovatelný výhled na zapadající slunce, který vám bude každý závidět. A saunovat se v zimě, když hustě sněží… to je zkrátka paráda.

Po

Příprava pro saunu

Finská sauna potřebuje pro svůj provoz přisávací a odvětrávací otvory. A podle výkonu kamen většinou musíte mít přívod elektřiny 3x400V (230V stačí jen pro opravdu malé sauny).

Jednodušší to je u infrasauny ­– ta pro svůj provoz odvětrání nepotřebuje a neprodukuje ani vlhký vzduch. Proto ji můžete mít třeba i v obýváku, když budete chtít. Infrasauně stačí přívod elektřiny 230 V z obyčejné zásuvky.

Společné mají obě sauny to, že je pro ně ideální pevná podlaha a nejlépe mrazuvzdorná dlažba – to kvůli změnám teplot uvnitř kabiny. Ačkoli u infrasauny není problém ani plovoucí podlaha.

Se stavební přípravou se ale zatím netrapte. Jakmile se rozhodnete, jaký typ sauny si domů pořídíte, vše si k vám přijdeme prohlédnout a poradíme vám, co a jak připravit, aby finální montáž vaší vysněné sauny proběhla rychle a bez průtahů.

Svět saun je bohatší, než si možná myslíte

Mnoha lidem připadají sauny jedna jako druhá, ti zkušenější poznají finskou saunu a infrasaunu. Jenže typů saun je mnohem více – a kteroukoli můžete mít i ve svém bytě.

Stačí vědět, v čem je rozdíl.

Nejlépe ještě před pořízením, protože změna typu sauny po jejím namontování k vám domů není možná nebo je složitá.

Saunování

Finská sauna

Saunovací klasika pro všechny, kteří mají rádi vysoké teploty kolem 100 °C s nízkou vlhkostí vzduchu kolem 10 %.

Sauna s parním rázem

Finská sauna, která má o něco vyšší vlhkost vzduchu kolem 20 – 30 %. Funguje tak, že se v pravidelných intervalech na rozpálené saunové kameny lije voda. Vzniklá pára se postupně rozšiřuje do celé sauny, takže si užíváte nové a nové dávky tepla.

Parní sauna

Teploty vzduchu kolem 30 – 90 °C a relativní vlhkost vzduchu od 30 do 80 %. Vyžaduje speciální kamna s výparníkem. Díky vyšší vlhkosti se v ní lépe dýchá.

Aroma sauna

Sauna plná vonných esencí a aromat. Spojení relaxace v sauně a regenerační aromaterapie. Aroma se přidává do kalíšku na výparníku saunových kamen.

Solná sauna

Díky přidaným cihličkám z pravé himalájské soli (které většinou ještě podsvítíme, aby dávaly zajímavé světelné efekty) je v sauně příjemnější klima. Napomáhá léčbě dýchacích cest a jemnější pokožce.

Bio sauna

Kombinace finské a parní sauny, která má relativně nízké teploty, ale má vyšší vlhkost vzduchu až 60 %.

Infrasauna

Infračervené záření neohřívá vzduch, ale přímo vaše tělo. Kvalitní infrazářiče umí produkovat celé spektrum infrazáření a postarají se o to, že infrapaprsky pronikají až několik centimetrů do organismu. Velkou výhodou je, že se nemusí roztápět, je připravená ihned po zapnutí (tedy, když nešetříte na infrazářičích).

Kombinovaná sauna

Finská sauna s infrasaunou v jedné kabině. Podle nálady, kterou zrovna máte, zvolíte, zda chcete všechny výhody finské sauny nebo léčivé paprsky infrasauny.

Neumíte se rozhodnout, kterou saunu vybrat? Přijďte si je prohlédnout, vyzkoušet a načerpat inspiraci do našeho saunového showroomu v Praze – Uhříněvsi. Poradíme vám s výběrem nebo zrovna spočítáme nezávaznou cenovou nabídku.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI