Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Saunování > Vybíráme infrasaunu: jak se vyznat v infrazářičích a proč doporučujeme zářiče Vitae

Vybíráme infrasaunu: jak se vyznat v infrazářičích a proč doporučujeme zářiče Vitae

Články Saunování Infrasauny
31. ledna 2021

Pořizujete infrasaunu? Pak v nabídkách výrobců čtete slova jako: infrazáření, vlnová délka, IR-A, keramické zářiče, fullspektrální zářiče… a na první pohled to vypadá, že vybrat infrasaunu není vůbec snadné. Proto, abyste při výběru infrazářiče nesáhli vedle nebo se dokonce nespálili, jsme napsali tohoto průvodce. Pomůže vám k perfektní orientaci ve světě infrasaunování.

Proč je tak důležitý typ infrazářičů?

Infrasauny jsou stále oblíbenější ze dvou důvodů: nezaberou mnoho místa a jsou rychle připravené k provozu – na rozdíl od finské sauny se totiž nemusí prohřát všechen vzduch v kabině.

Naprosto nejdůležitější částí každé infrakabiny jsou infrazářiče. A my vám hned na začátku prozradíme to nejdůležitější:

Podle toho, jaké vyberete do vaší infrasauny zářiče, budete mít buď obyčejnou prohřívárnu nebo infrasaunu s léčivými účinky.

Pokud si to včas uvědomíte, bude vaše rozhodování jednodušší. Možná vám stačí relaxace v teplé sauně, ale většina klientů touží po tom, aby mělo saunování co největší zdravotní efekt.

Infrazářiče Vitae

Určitým vodítkem při vašem výběru by mohla být cena: levná infrasauna nebude téměř s jistotou nikdy obsahovat kvalitní zářiče, neboť tato součástka tvoří podstatnou část rozpočtu celého výrobku.

Možná si řeknete: “Teď ušetřím, koupím saunu levněji a za pár let si do ní pořídím lepší zářiče a jen je vyměním. To zvládnu”. Ale zde vás musíme zklamat – bez podstatné úpravy celé konstrukce sauny, nelze zářiče v budoucnu zaměnit za jiné a třeba kvalitnější. Zcela jistě budou mít jiné rozměry a také ovládání.

Infrasaunu zkrátka musíte vybrat správně hned na poprvé. A tím spíš být pozorní při výběru infrazářičů.

Infrazářiče Vitae

Pouze moderní a kvalitní infrazářiče dosahují plného 100 % výkonu jen okamžik po zapnutí. Nemusíte tedy čekat několik minut, až se rozehřejí na provozní teplotu. Tato důležitá vlastnost má zásadní vliv na ekonomiku provozu a rozhoduje o tom, na jakou částku vás vyjde každé saunování.

Specifikací, které byste měli u výběru infrazářičů hlídat, je však mnohem více. Pro lepší pochopení dalších vlastností zářičů se blíže podíváme na vlastnosti infrapaprsků.

Co je infrazáření?

Nejdůležitějším zdrojem infrazáření jsou v přírodě sluneční paprsky. Ty, které skrz atmosféru proniknou na Zemi, se skládají ze 4 složek:

  • UV záření (ultrafialové)
  • viditelného světla
  • infračerveného záření
  • krátkého IR záření (infračervené záření).

GRAF infrazáření slunce

Infrazáření však nepochází jen ze slunce – každý “teplý” objekt (tj. i lidské tělo) vyzařuje určité množství infrazáření. Čím má objekt vyšší teplotu, tím více energie ve formě infračerveného záření vydává a tím kratší je vlnová délka záření. To je velmi důležité si uvědomit, protože to souvisí s tím, jaké teploty dosahují různé druhy infrazářičů.

Pro maximální zdravotní účinky jsou nejdůležitější právě krátké IR vlny (IR-A), jak si ukážeme dále. Pronikají totiž nejhlouběji do lidské tkáně a prokrvují ji.

Infračervené paprsky nejsou lidským okem viditelné. Ale naše pokožka je perfektně vnímá jako teplo. Proto se IR záření běžně označuje jako tepelné záření.

Tento efekt všichni dobře známe: dokud jsme na slunci, je nám teplo. Jakmile přejdeme do stínu, okamžitě se cítíme chladněji, i když je teplota vzduchu na obou místech stejná. Za oteplování vzduchu však IR záření není odpovědné.

GRAF wikiskriptaEU

zdroj: wikiskripta.eu

Vlnová délka infračerveného záření je větší než viditelného světla, jedná se o elektromagnetické vlnění s hodnotami 0,76 μm až 10 μm.

Jak infrazáření působí na organismus?

Spektrum infračerveného záření má 3 složky:

  • IR-A (krátké vlny) vlnové záření o délce 0,76 – 1,4 μm. Jen tato složka infrazáření dokáže proniknout hluboko do podkoží, uvádí se až 5 mm. Mají největší léčivé účinky, jsou vhodné pro posilování imunity a rehabilitaci, hlubokým teplem rozšiřují cévy a zrychlují průtok krve, prohřejí a čistí tělo.
  • IR-B (střední vlny) vlnové záření o délce 1,4 – 3 μm. Stimulují svrchní část pokožky, ale zároveň uvolňují svaly a pomáhají od bolesti.
  • IR–C (dlouhé vlny) vlnové záření o délce 3 – 10 μm. Neproniknou do organismu, prohřívají jen horní část, jsou vhodné pro relaxaci a využívají se pro detoxikaci pokožky.

Zjednodušeně řečeno: pokud hledáte rehabilitační a léčivé účinky, pomohou vám infraparsky IR-A. Infrazáření B+C je vhodné pro tepelnou relaxaci, výrazné zdravotní účinky však nelze očekávat.

Díky infrapaprskům IR-A se tělesná teplota vytváří zevnitř těla (nazývá se to jogging-efekt), což způsobuje maximální intenzitu pocení a účinnější detoxikaci a čištění organismu. Infrapaprsky B a C ohřívají jen vrchní část kůže.

Do infrasauny byste proto měli vybírat jen ty zářiče, které umí produkovat kompletní spektrum IR záření, tj všechny tři jeho složky A+B+C.

Takové záření je nejpodobnější opravdickému sluníčku, neléčí jen povrch kůže, ale pronikne až do hloubky. Jen full-spektrální infrazářiče poskytnou vašemu organismu potřebnou energii a nastartují ozdravné procesy uvnitř těla.

Infrazářiče Vitae

K čemu se infrazáření využívá ve zdravotnictví?

K prvnímu lékařskému využití infrapaprsků došlo v roce 1965, kdy si lékař Tadashi Ishikawa nechal patentovat zirkoniové keramické infrazářiče. Až do roku 1979 je používali výhradně japonští lékaři. Dnes využívají infrapaprsky v každé nemocnici – například v dětských inkubátorech, což jen potvrzuje jejich zdravotně nezávadné účinky.

Infrazářiče Vitae

Ale IR záření se nevyužívá jen v léčivých oblastech, ale také ve sportovní medicíně nebo pro relaxační účely.

Stručný přehled účinků IR záření na lidský organismus:

  • zahříváním rozšiřuje lymfatické kanály a zvyšuje pocení
  • v tkáních zvyšuje průtok krve, což napomáhá k léčbě jizev, pohmoždění, ran a zánětů
  • pomáhá doléčit sportovní úrazy
  • zmenšuje bolest svalů, zvláště po cvičení
  • pomáhá při léčbě revmatismu nebo lumbaga (ústřelu)
  • optimalizuje krevní oběh a transport kyslíku v těle
  • čistí pokožku, zbavuje ji nečistot a toxinů
  • aktivizuje celkový metabolismus těla
  • slouží jako prevence srdečních a oběhových chorob
  • zmenšuje stres, zvyšuje pocit pohody
  • zlepšuje procesy, které čistí organismus a snižují jeho kyselost

Důsledek toho, že tělo vystavíte infraparskům je pocení. V infrasauně dokonce vypotíte mnohem větší množství potu a zbavíte tak tělo většího množství škodlivých látek, než ve finské sauně.

Proč patří infrazářiče Vitae k nejlepším a nejzdravějším na trhu?

Do našich všech infrasaun SaunaSystem montujeme výhradně infrazářiče Vitae. Chceme našim zákazníkům přinášet ty nejlepší zážitky a největší účinky infrasaunování. A nic lepšího než Vitae jsme nenašli.

Infrazářiče Vitae

Infrazářiče Vitae jsou cenově dražší, než některé IR zářiče na trhu, ale myslíme si, že seznam jejich výhod tuto jedinou nevýhodu dokonale vyvažuje.

Výhody full-spektrálních infrazářičů Vitae:

  • až dvojnásobná účinnost oproti jiným druhům zářičů
  • vyzařují celé spektrum infrazáření (tj. všechny 3 složky: IR-A, B, C)
  • mají největší poměr pásma IR–A
  • dosahují 100 % výkonu hned po zapnutí (cca 1 sec)
  • mají největší léčebné účinky
  • vydávají příjemné žlutočervené světlo (maličkost, ale je to nesmírně příjemné, zvláště v zimních měsících, kdy je slunečního svitu nedostatek)
  • nabízí se ve variantě s krycí mřížkou nebo speciálním sklem
  • při standardním používání mají takřka neomezenou životnost
  • jsou bezproblémové, mají nulovou poruchovost

zdroj: EOS

Díky kompletnímu spektru IR vln fungují zářiče Vitae jinak než ostatní infrazářiče. Když se do jimi vybavené infrakabiny posadíte, ihned ucítíte teplo, protože proniká přímo do organismu. To znamená, že vzduch v kabině se ohřívá velmi pomalu, což je velmi příjemné a účinky saunování si tak můžete užívat delší dobu.

U kvalitních plnospektrálních infrazářičů tedy platí, že teplo v kabině je pouze vedlejší produkt zapnutých infrazářičů, podstatné je působení na vaše tělo.

Nespornou výhodou infrahalogenových zářičů Vitae je i možnost regulace výkonu.

Naše sauny jsou vybavené regulací, která umožňuje ovládat zvlášť zádové i přední zářiče a to v krocích po 10 % výkonu. Některé sauny jiných dodavatelů tuto možnost nemají a proto mohou zvláště zádové zářiče pocitově pálit. V infrasaunách Saunasystem je samozřejmostí i možnost vypnutí lýtkového zářiče.

Infrazářiče Vitae

Na jaké parametry infrazářičů si dát pozor?

Jako první věc, které byste si při výběru infrazářičů měli všímat je určitě šíře infračerveného spektra, které dokáží produkovat. To znamená, zda zvládnou vyzářit kompletní spektrum IR A, B, C paprsků. Jen tak si zajistíte maximální zdravotní účinky vaší infrasauny.

Ptejte se dodavatele i na rychlost startu zářiče po zapnutí. Pokud budete dlouho čekat, než se infrazářič rozehřeje na provozní teplotu, může se stát, že zaplatíte za elektrickou energii mnohem více než v případě Vitae zářičů. A úspora při pořízení infrasauny s levnými zářiči bude brzy tatam.

Krycí sklo na infrazářiči může být fajn věc – slouží například jako ochrana proti vlhkosti u kombinovaných saun. Ale pozor: během provozu se rozpálí natolik, že hrozí nebezpečí popálení. Proto u zářičů Vitae upřednostňujeme speciální krycí mřížku, která má povrchovou úpravu zabraňující nebezpečnému zvýšení teploty.

Infrazářiče Vitae

Přesvědčte se na vlastní kůži!

Uvědomujeme si, že pro většinu našich zákazníků může hrát cena infrasauny se zářiči Vitae podstatnou roli. Proto nabízíme možnost nezávazného vyzkoušení účinků zářičů Vitae. Porovnejte naše infrakabiny s ostatními na trhu a přesvědčte se o jejich výhodách.

Zveme vás do našeho saunového Showroomu v Praze – Uhříněvsi, kde si můžete Infrasauny Vitae kompletně vyzkoušet. Kontaktujte nás a domluvte si termín vaší návštěvy, abychom vám mohli zajistit úplné soukromí.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI