Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Proč používat saunové kameny a vše co jste o nich chtěli vědět.

Proč používat saunové kameny a vše co jste o nich chtěli vědět.

Finské sauny Články Saunování
31. srpna 2020

Víte, že kámen je pro sauny nesmírně důležitý už od nepaměti? Bez kamenů by sauny možná ani nevznikly. Vždyť v prvních tzv. kouřových saunách měly kameny naskládané kolem ohně za úkol akumulovat teplo a postupně jej vydávat, když oheň uhasl. Kouřové aroma už v dnešních saunách nikdo nechce, ale správně používané saunové kameny jsou nepostradatelné i v dnešní době.

Saunová kamna bez kamenů využíváte jen napůl

Proč se vlastně saunové kameny v dnešních saunách používají? Jejich hlavní úkol je po staletí stejný – absorbovat tepelnou energii ze saunového topidla a postupně ji sáláním uvolňovat do prostoru sauny.

Chytrým využitím této vlastnosti si můžete užívat teplo v sauně mnohem déle a vypínat kamna o dost dříve, než kamna bez kamenů. Při pravidelném saunování se tímto způsobem dá ušetřit poměrně zajímavé množství elektřiny.

Finská sauna je charakteristická teplotami, které často překračují 100 °C a velmi suchým vzduchem. Ten mnoha lidem nevyhovuje, protože dráždí a namáhá dýchací cesty. Už Finové přišli na to, že když se vlhkost vzduchu zvýší, bude se jim dýchat mnohem lépe a saunování bude příjemnější.

A zde opět přicházejí ke slovu saunové kameny.

Saunové kameny a jejich využití v sauně

Jakmile teplota v sauně dosáhne na vaši oblíbenou hodnotu, stačí rozpálené saunové kameny polít vodou. Ta se prakticky okamžitě při dotyku s kameny promění v páru, která zvyšuje vlhkost vzduchu.

Kolik vody na kameny vylijete, tolik páry budete mít.

Parní rázy jsou charakteristické pro některé saunové obřady. Horkou páru si můžete máváním osušky nebo pohybem saunových metliček navést přímo k sobě. Dokonale si tak užijete příjemného pocitu horkého vlhka, ne málo podobnému tomu, který najdete v parní lázni.

Milujete vůni citronové trávy, severské borovice nebo levandule? Pak vyzkoušejte speciální saunové vonné esence – stačí několik kapek do vody, kterou vyléváte na rozpálené kameny. Společně s každým parním rázem se sauna příjemně rozvoní: třeba po cedru s eukalyptem a pomerančem.

Saunování si užívejte i se saunovými kameny

Pozor! Pokud ještě saunové kameny nemáte, nejdříve si u svého dodavatele saunových kamen zjistěte, zda vaše topidlo jejich použití umožňuje. Stejně tak i to, zda je možné vaše kamna polévat vodou.

Lze použít i kameny, které najdu v přírodě nebo v lomu?

Kvalitní saunové kameny jsou olivín nebo peridotit. A ty bohužel v Čechách v přírodě nenajdete. Někteří domácí kutilové doporučují použití české žuly (tj. granit), ale ta má vysoký obsah křemene, který často teplem praská. Nedoporučujeme používat ani říční kameny, přestože jsou na pohled krásné.

Při použití nevhodného kamene se můžete v sauně zranit nebo nenávratně poškodit topnou spirálu či celá kamna.

Saunové kameny pravidelně čistěte a kontrolujte

Výběr kvalitních saunových kamenů je dnes poměrně široký. Například na našem e-shopu Prowellness.cz můžete vybírat kameny různých tvarů, barev i velikostí. Pokud máte kamna od společnosti EOS, doporučujeme kameny této značky, ale není to dogma.

Mezi kameny musí volně proudit vzduch

Dříve, než kameny začnete vkládat do kamen, omyjte z nich prach a nechte je oschnout. Některá kamna mají na kameny speciální koše, do jiných se kameny vkládají přímo do prostoru mezi topné tyče.

Při vkládání kamenů doporučujeme z vlastní zkušenosti používat rukavice. Předejdete tak možnému zranění nebo nepříjemným oděrkám.

Do každé sauny patří i saunové kameny

Nejdříve vložte velké kameny, směrem nahoru pak pokládejte menší. Kameny nepouštějte z výšky a mezi topné tyče je vkládejte opatrně, netlačte na ně. Kameny by měly ležet na sobě a neměly by zatěžovat topná tělesa.

Když položíte kameny správně, nebudou zvenku topné tyče vidět. Ale mezi kameny by měly být vzduchové mezery nutné k dostatečnému proudění vzduchu.

Platí, že ostré kameny mají větší plochu než oválné kameny. Čím větší je součet ploch kamenů, tím více páry dostanete při jejich polévání.

Užívejte si saunování i se saunovými kameny

Kameny byste měli polévat jen takovým množstvím vody, která se stihne rychle odpařit. Pokud by voda stihla natéct až do spodní části kamen, mohlo by to zkrátit jejich životnost. Lepší je méně vody a polévat kameny častěji než obráceně.

A jak poznáte, že je čas na další polití? Stačí kapka vody na rozpálený kámen – pokud zasyčí a ihned se odpaří, můžete bez obav znovu kameny polít. Časem to poznáte i na pohled.

Jak často a proč měnit saunové kameny?

Pravidelným používáním začínají saunové kameny stárnout. Křehnou, pomalu sesedají dolů, drolí se, praskají. Pokud používáte na polévání tvrdou vodu, najdete na nich bílé mapy a usazeniny. To vše je normální.

Saunová kamna se sanovými kameny

Podle toho jak často se saunujete, ale většinou po měsíci nebo maximálně po dvou, kameny z kamen vyndejte, očistěte a přeskládejte.

Přeskládání a včasná výměna kamenů je důležité z několika důvodů:

  •  odstraníte úlomky a prach
  •  můžete z kamenů omýt usazeniny a nečistoty
  •  zabráníte možnému poškození kamen či topných spirál
  •  prodloužíte životnost kamen

Životnost saunových kamenů je různá, ale z našich zkušeností doporučujeme jejich výměnu u komerčních saun každý rok a v domácích saunách po dvou letech.

Pokud se vám však kameny hodně drolí nebo pod kamny najdete kamenný prach, s jejich výměnou rozhodně neváhejte ani chvíli.

Saunové kameny můžete vybírat na našem e-shopu Prowellness.cz.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI