Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Sauna na zahradě je hlavně o soukromí a relaxaci, kdykoli chcete, říká Martin Zounar

Sauna na zahradě je hlavně o soukromí a relaxaci, kdykoli chcete, říká Martin Zounar

Finské sauny Články Saunování
22. září 2022

Touha po vlastní venkovní sauně u herce a moderátora Martina Zounara postupně přerostla v to, že si vysněnou dřevěnou stavbu pořídil. Hlavním důvodem byla lenost, jak sám s úsměvem říká. Protože podřizovat časy saunování otevírací době veřejných saun není při jeho stylu života jednoduše možné. Natáčeli jsme o prázdninách 2022.

Vyjít na zahradu, zapnout saunu a užívat si teplo a klid…

Rodinný dům Martina Zounara se nachází v klidné čtvrti na okraji Prahy. Udržovaná předzahrádka a různé ozdoby dávají tušit, že majitel si potrpí na vyladěné detaily.

Nejlepší však přijde, jakmile projdete domem a otevře se před vámi obytná zahrada.

Sauna Native u herce Martina Zounara je krásně zakomponovaná do zahrady

Ta patří nejen rodině známého herce a moderátora, ale své místo na ní mají i dva velcí psi a papoušci, kteří ze své voliéry komentují veškeré dění na zahradě. Na téhle zahradě se především žije. Není na okrasu. Plní odpočinkovou i relaxační funkci a příjemně rozšiřuje obytnou část domu.

První saunování si Martin Zounar vyzkoušel jako čtyřleté dítě ve veřejné sauně v Hradci Králové. Už tenkrát mu sauna učarovala a s rodiči ji často navštěvoval.

Protože se z divadla po představení vrací domů velmi pozdě, často až po půlnoci, bývalo obtížné sladit časový harmonogram s otevírací dobou veřejných saun.

Přál si vlastní saunu, aby se mohl saunovat, kdykoli si vzpomene. Třeba pozdě v noci nebo během dne, když má zrovna volnou chvilku.

Papoušci v zahradě u herce Martina Zounara

Jak se kupuje a staví venkovní sauna?

Na místě současné sauny byla ještě nedávno velká psí bouda. Pejskové ale žijí v domě, takže přestala plnit svoji funkci a bylo by škoda poměrně velkou plochu využívat jen jako odkladiště pro květináče.

Hledání dodavatele venkovní sauny bylo jednodušší, než si myslel.

Při projíždění internetu a pátrání po tom, kdo mu na zahradě saunu postaví, se na počítači brzy objevila reklama na venkovní saunu Lumíra Olšovského, jeho dobrého známého. Po krátkém telefonátu, jak byl herec a držitel Ceny Thálie Lumír Olšovský spokojen s prací, průběhem montáže i s vlastní saunou bylo jasno: bude to SaunaSystem.

Venkovní sauna Native na zahradě herce Martina Zounara

Cesta k vlastní zahradní sauně již byla podle standardního scénáře:

  • návštěva saunového showroomu
  • zaměření místa pro saunu
  • první návrhy řešení, skicy
  • vizualizace sauny
  • výroba sauny
  • montáž a předání

Konstrukce sauny je umístěna na speciálních pilotech, protože pozemek je poměrně svažitý. Design vychází ze sauny Native, která právem patří mezi naše nejprodávanější modely a díky širokým možnostem individualizace se hodí právě pro venkovní sauny.

Stěny uvnitř sauny jsou obložené severským smrkem, vnější obklad je ze sibiřského modřínu. O tepelnou pohodu a ovládání sauny se stará digitální regulace EOS ECON D4 s grafickým displejem. Samozřejmostí je menu v českém jazyce.

Sauna u herce Martina Zounara je uvnitř obložena severským smrkem

U každé venkovné sauny si dáváme záležet na velkorysé izolaci stěn, podlahy i stropu. Tady se nevyplatí šetřit. Používáme minerální vatu o síle až 16 cm a proto nejsou nutná zbytečně výkonná kamna, která by pak klienta stála na spotřebě elektrické energie spoustu peněz navíc.

Tuto saunu i během chladné zimy bezpečně vytopí saunová kamna Sentiorec 100 E o výkonu 9 kW.

Aby byla v celé sauně optimálně rozložená teplota, používáme 2 teplotní čidla, která zajistí dokonalou tepelnou pohodu.

Bez odpočívárny a ochlazovací sprchy by saunování nebylo úplné!

Ke každé sauně patří odpočívárna – místo, kde si odpočinete a necháte tělo v klidu vstřebat účinky tepelné terapie. Na to se, zvláště u venkovních saun, často zapomíná. A není to dobře.

Martin Zounar si odpočívárnu rád užívá nejen hned po saunování. Teplo v ní vydrží poměrně dlouho a je z ní příjemný výhled na celou zahradu.

Funkci ochlazování zde plní venkovní sprcha, která je hned vedle sauny. Pro větší pocit soukromí je ukrytá za dřevěnou stěnou. Ochlazení studenou vodou skvěle funguje i v horkém létě, kdy sauna odpočívá a nepoužívá se tak často.

Ochlazovací sprcha je součástí venkovní konstrukce sauny Native

Sám, s rodinou i přáteli – to je sauna

Někdy se Martin Zounar saunuje sám, ale nejraději si svoji novou saunu užívá s rodinou a přáteli. Protože saunování s těmi, koho máte rádi, má mnohem větší účinky a člověk si ho užije násobně více.

V horku finské sauny to na velké povídání moc není. Ale trávíte čas společně a ten pocit, že děláte něco pro své zdraví je uklidňující, říká Martin Zounar.

Venkovní sauna Native u pana Martina Zounara

Více technických informací a další fotografie venkovní sauny Martina Zounara si můžete prohlédnout v našich referencích.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI