Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Sudová sauna: proč je oblíbená a komu vyhovovat určitě nebude?

Sudová sauna: proč je oblíbená a komu vyhovovat určitě nebude?

Finské sauny Články Saunování
30. dubna 2024

Máte sen o vlastní sauně a svádí vás myšlenka na útulnou sudovou saunu? Zdá se to být snadné a rychlé řešení jak si užívat všech benefitů saunování v úplném soukromí – ale je tomu skutečně tak? Připravili jsme pro vás průvodce výhodami a nevýhodami, které s sebou přináší toto technické řešení venkovní sauny. Ujistěte se, zda pro vás bude sudová sauna ta správná volba.

Co je to sudová sauna

Říká se, že první sudové sauny vznikaly z velkých použitých sudů, ve kterých dříve zrály různé alkoholické nápoje. Co je na tom pravdy, nevíme. Ale pokud to je pravda, určitě to v nich příjemně vonělo a výpary ze stěn mohly udělat ze saunování neobyčejný zážitek.

Ve skutečnosti je ale sudová sauna především ekonomické řešení a nejlevnější způsob, jak si pořídit vlastní saunu.

A to je potřeba mít stále na paměti.

Aby výrobce udržel nízkou cenu, používají se pro výrobu sudové sauny většinou levnější materiály, jako je smrk nebo borovice. Dřevo po celém obvodu velkého sudu pak drží pohromadě ocelové pásy.

Zvenku to celé opravdu vypadá jako dřevěný sud.

Sudová sauna je určena výhradně pro venkovní použití, takže se hodí na zahradu, ale najdete ji i na terasách.

Místo, kam ji budete chtít umístit, je potřeba upravit. Celá stavební příprava ale není složitá. Stačí vysypat plochu pod saunou dostatečnou vrstvou štěrku a umístit betonové dlaždice pro umístění speciálních trámů. Na ně se pak sauna ve tvaru sudu usadí.

Používání sudové sauny se od té tradiční neliší.

Zdrojem tepla jsou saunová kamna, buď elektrická nebo na dřevo. Uvnitř pak najdete dvě lavice a pokud si připlatíte, na zadní stěně sudu můžete mít okénko.

Některé firmy dokonce nabízí luxusní sudové sauny s panoramatickou prosklenou stěnou. Cena takové sudové sauny pak ale strmě roste a je srovnatelná s tradiční venkovní saunou.

Sudová sauna

Výhody sudové sauny a proč si ji pořídit

Stačí pár kliků na internetu a při hledání vysněné venkovní sauny se vám, dříve či později, určitě objeví i sudové sauny. Často je lze koupit online na e-shopu, stačí pár kliknutí.

Co o výhodách sudových saun tvrdí jejich výrobci?

  • zaberou málo místa
  • stavební příprava je snadná
  • můžete je mít rychle, často do pár dnů
  • nejsou drahé
  • uvnitř lze mít kamna na elektřinu
  • nebo kamna na dřevo

Někteří výrobci pak na svých webových stránkách tvrdí, že sudové sauny mají nízké náklady na vytápění nebo že konstrukce a dřevo vydrží opravdu dlouho.

Kulatý průřez sauny pak některé zdroje uvádí jako výhodu pro optimální proudění vzduchu a lepší rozložení teplot než v klasické obdélníkové sauně. Prý znamená vyšší efektivitu vytápění a menší spotřebu energie.

Když se začnete rozhlížet po nabídce podrobněji zjistíte, že existuje:

– základní varianta sudové sauny

většinou je dlouhá kolem 2 metrů, uvnitř jsou 2 lavice naproti sobě a je určena max pro 4 sedící nebo 2 ležící osoby

– rozšířená varianta sudové sauny

před vlastní saunou je vytvořena uzavřená odpočívárna, délka sudu okolo 4 metrů, určena pro více osob

– luxusní sudová sauna

u této varianty si můžete navolit jinou výbavu, lepší materiály, panoramatické prosklené čelo sauny atd.

Pokud chcete ušetřit, můžete si sudovou saunu postavit svépomocí. Případně vám může výrobce dodat saunu kompletně složenou a na zahradu vám ji umístí pomocí jeřábu.

Příslušenství pro sudové sauny je pak shodné s tím, které najdete v saunách klasické konstrukce. To znamená polévací vědro, osvětlení, teploměr, přesýpací hodiny a spoustu dalšího.

Sudová sauna

Nevýhody sudové sauny a 8 důvodů, proč si její pořízení pořádně rozmyslet

Dříve či později narazí každý majitel sudové sauny na její limity. Pokud si je neuvědomíte před vlastním nákupem, můžou vám později způsobit nejednu vrásku na čele.

1. Chybějící izolace

Sudová sauna nemá žádnou tepelnou izolaci. Stěny jsou většinou vyrobeny jen ze dřeva o síle kolem 40 milimetrů. Kdežto u tradiční konstrukce venkovní sauny jsou stěny dvojité a mezi nimi je navíc tepelná izolace (minerální vata) i parozábrana.

2. Dlouho se rozehřívá

Máte-li v sauně rádi teploty nad 80 °C tak na ně v sudové sauně můžete (většinou) zapomenout. Bez dodatečné a kvalitní tepelné izolace stěn to zkrátka nejde. Jednoduše proto, že spousta tepla uniká v sudové sauně skrz dřevěné stěny ven.

3. Málo výkonná kamna

Standardní sudové sauny mají většinou nedostatečně výkonná a levná kamna. Taková kamna pak nedokáží vzduch v sudové sauně vyhřát na teploty, které jsou pro saunování obvyklé anebo to trvá zbytečně dlouhou dobu.

4. Obruče musíte utahovat

Dřevo v obvodových stěnách se neustále sesychá. To je přirozený proces. Mezi jednotlivými prkny však vznikají větší či menší mezery a kovové obruče, které je drží pohromadě, je potřeba čas od času utahovat. Pokud to neuděláte, budou tepelné ztráty ještě větší.

5. Vnitřní prostor je stísněný

I když se vám někteří prodejci pokouší namluvit opak, uvnitř sudové sauny opravdu není místa nezbyt. Počítejte s tím, že se nejspíš nepostavíte rovně a budete muset více či méně ohnout záda.

6. Jen jedna výšková úroveň lavic

Typická sudová sauna obsahuje jen dvě lavice naproti sobě. To ale také znamená, že obě jsou ve stejné výšce a je na nich stejná teplota vzduchu. Oproti tomu tradiční finské sauny mají vždy alespoň dvě různé úrovně lavic, takže každý si vybere teplotu, která mu vyhovuje více.

7. Malý důraz na kvalitu zpracování

Snaha výrobců sudových saun o nízkou cenu s sebou nese i to, že celkové řemeslné zpracování nedosahuje kvalit obvyklých u tradičních saun. Použité dřevo je většinou smrk a borovice a to samo o sobě nemá dlouhou životnost.

8. Chybějící saunová regulace

Sudové sauny většinou nemají pokročilou saunovou regulaci. To znamená, že budete muset hlídat teplotu v sauně ručně a nemůžete se spolehnout na automat.

Sudová sauna

Zcela upřímně, my v SaunaSystem nejsme tak úplně příznivci sudových saun.

Ale chápeme, že mohou oslovit určitou skupinu zákazníků. Zvláště těch, kteří se saunováním začínají nebo mají omezené finanční zdroje.

Tento článek by měl sloužit jen jako přehled výhod a nevýhod určitého technického řešení.

Vždy doporučujeme prohlédnout si a vyzkoušet vybranou saunu osobně. Pokud tedy o sudové sauně přemýšlíte, najděte si nějaký showhroom a zajeďte tam.

Chcete-li pak porovnat, jak vypadá a funguje venkovní sauna tradiční konstrukce, v našem showroomu jich najdete několik. V různých velikostech, provedeních i v různých cenových hladinách.

A vyzkoušet si je můžete na vlastní kůži.

U našich saun, které vyrábíme v dílnách nedaleko Prahy, si budete muset ve srovnání se sudovou saunou připlatit. Získáte však prověřené technické řešení, nejlepší německou saunovou technologii, maximální kvalitu zpracování, dokonalou tepelnou izolaci a navíc přidáme bezstarostný servis po celou dobu životnosti vaší sauny.

Přijeďte si naše sauny nezávazně vyzkoušet a přesvědčte se, proč je výhodnější připlatit si za kvalitu.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI