Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Infrasauna vás zbaví únavy i stresu

Infrasauna vás zbaví únavy i stresu

Finské sauny Články Infrasauny
27. února 2020

Největší výhodou infrasauny je to, že se vejde i do malého panelákového bytu. A když chcete udržovat své tělo v kondici tak zjistíte, že zdravotní účinky infrasauny jsou natolik široké, že se sami sobě podivíte, proč jste si ji nepořídili již dávno.

V infrasauně vám bude dobře, jako na letním sluníčku

Klasická finská sauna funguje tak, že zatopíte v kamnech a čekáte, až se sauna roztopí. Přesněji, až se rozehřeje všechen vzduch v kabině na teplotu alespoň 90 °C. To trvá většinou několik desítek minut, podle velikosti sauny a výkonu kamen.

V infrasauně teplo zajišťují infrazářiče. Pokud na nich nebudete šetřit, plného výkonu dosáhnou už 1 vteřinu po zapnutí. A protože tady se vzduch v kabině neohřívá, ale infrapaprsky ohřívají přímo vaše tělo, nemusíte na nic čekat.

Infrakoutek pro více osob v hotelovém wellness

U infrasauny platí: přijdu – zapnu – otevřu dveře – posadím se – saunuji se. Ano, tak jednoduché to je. Infrasauna šetří váš čas.

A protože ideální poloha lidského těla v infrasauně je vsedě, nemusí být kabina tak veliká, jako u klasické finské sauny. Vejde se proto do každého bytu: infrasauna pro jednu osobu může být jen o málo větší než standardní sprchový kout.

Doporučená doba saunování v infrakabině je kolem 30 minut. Když tuto dobu protáhnete, ničemu to nevadí.

Je infrazáření zdravé?

Fyzikálně je infračervené záření (IR) elektromagnetické záření, které má vlnovou délku větší než viditelné světlo, ale menší než mikrovlnné záření. To znamená, že IR záření není viditelné lidským okem.

Infrazáření je tepelné záření.

Někdy si jej však lidé pletou s ultrafialovým zářením (UV), které může mít při větším množství nežádoucí vliv na lidský organismus, především na pokožku.

Infrasauna pro jednu osobu se zádovými infrazářiči Vitae

Rozhodně je však zbytečné dělat si obavy ohledně škodlivosti infrazáření.

Naopak, infrapaprsky mají pozitivní účinky na zdraví. Vždyť je již desítky let používají lékaři – například v inkubátorech, kde zahřívají předčasně narozená miminka.

Avšak i zde platí, všeho s mírou. Proto byste se v infrasauně neměli saunovat častěji než 1x denně. Opakovat proceduru ale můžete klidně každých 24 hodin.

Pokud hledáte léčivé účinky, musíte infrazářiče pečlivě vybírat. Na trhu jich je několik druhů, ale jen některé zvládnou produkovat všechny 3 složky infrazáření v dostatečné kvalitě.

Obyčejné a levné infrazářiče vás prohřejí, ale protože produkují v lepším případě jen 2 složky infrazáření, unavené svaly a klouby vás budou bolet dál. S malou nadsázkou jsou jejich účinky podobné, jako byste si sedli blízko k topení.

Detail infrazářiče Vitae od Saunasystem

Když nechcete sáhnout vedle, hledejte infrazářiče Vitae.

Ty zvládají vyzařovat celé spektrum infrapaprsků (A, B, C infrazáření) a prohřejí vaše tělo až do hloubky několika centimetrů. Jejich záření je typově nejpodobnější tomu, které je obsaženo ve slunečních paprscích.

Do infrasauny mohou malé děti i kardiaci

Téměř všichni ti, pro které je klasická sauna ze zdravotních důvodů zapovězena, mohou využívat bez obav účinky infrasaunování.

Protože se v infrasauně primárně neohřívá vzduch, pohybují se jeho teploty v kabině jen kolem 40 – 60 °C.

V infrasauně je správná poloha při saunování vsedě a umístění infrazářičů jsou tomu uzpůsobeny

To je natolik vlídné prostředí, že se do infrasauny nemusí bát alergici, astmatici nebo lidé s vysokým tlakem. Teplo stačí na intenzivní pocení a vyplavování škodlivin z těla, ale nedochází k aktivaci celého imunitního systému, jako ve finské sauně.

Mírně zvýšená tepová frekvence je v infrasauně normální naopak žádoucí reakcí organismu – při pravidelném saunování se tak posiluje srdce a v dlouhodobém horizontu dochází ke snížení krevního tlaku.

Leze na vás chřipka? Honem do infrasauny!

Infrasauna svými účinky zvyšuje a aktivuje obranyschopnost organismu. Paradoxně se lidské tělo v infrasauně potí mnohem více, než ve finské sauně. A současně s potem se z lidského těla vylučují toxiny a spousta dalších nežádoucích látek (některé zdroje hovoří i o těžkých kovech).

Do infrasauny, na rozdíl od finské sauny můžete i v plavkách. Infrazáření pronikne i skrz látku.

Pocení v infrasauně má samo o sobě výrazné detoxikační účinky. Navíc jde o přirozený a jednoduchý způsob, jak tělo očistit od škodlivých látek a bakterií.

Infrasauna vás zbaví bolesti

Zahřívání lidského těla nejen na povrchu, ale i v hloubce několika centimetrů má za následek zvýšený průtok krve – podobně, jako tomu při delším cvičení.

Působením tepla také dochází přímo ke změnám na různých nervových zakončeních a zároveň s tím ke snížení jejich senzitivity na bolest. Teplo vede ke zvýšení produkce endorfinů, které bolest přímo tlumí.

V infrasauně není žádná vlhkost, takže váš účes bude stále krásný.

Těchto vlastností infrasauny lze skvěle využít při bolestech svalů a kloubů.

Proto najdete infrasaunu v mnoha sportovních zařízeních, klubech nebo fotbalových stadionech. Je totiž ideálním parťákem každého sportovce a spousta jich bere infrasaunu jako nedílnou součást tréninku: před tréninkem se v ní rozehřejí a připraví na výkon a po tréninku si v ní rychleji uvolní a zregenerují svaly.

Lepší místo pro relaxaci nenajdete

V infrasauně jen sedíte, odpočíváte, jste obklopeni vonícím dřevem a vaše tělo příjemně prohřívají infrapaprsky. Už za pár minut cítíte, jak vás opouští celodenní napětí a stres, dostavuje se pocit klidu a pohody.

Infrasauna Grand Vitae pro 1 osobu s prosklenými bočními stěnami a dveřmi

Je prokázáno, že v podobných situacích se lidský mozek zklidní a cítí se v bezpečí. To má za následek snížení a stabilizaci hormonu kortizolu, jehož hladina postupně klesá. A to je dobře, protože kortizolu se někdy říká stresový hormon.

Lidské tělo potřebuje odpočívat. Jen tak se aktivují regenerační procesy. A bohužel, v dnešní hektické a uspěchané době na odpočinek často zapomínáme. Proto je infrasauna ideálním způsobem, jak si poměrně rychle odpočinout a nabrat síly.

Infrasauna vaši pleť vyčistí a omladí o několik let

Trápí vás akné, ekzémy a černé tečky nebo jiné nečistoty v kůži? Současným působením tepla a infrapaprsků dochází k výraznému pocení a tím se vaše pokožka dokonale vyčistí. Žádná kosmetička to nesvede lépe.

Buďte krásná díky pravidelnému saunování v infrakabině.

Kůže se čistí do hloubky, nejen na povrchu. Infrapaprsky proto mají pozitivní vliv na odstranění odumřelých kožních buněk a celkové zvýšení elasticity kůže. Pokožka je už po jednom infrasaunování napnutější a současně s tím dochází k významnému zmírňování projevů celulitidy a pomerančové kůže.

V infrasauně dochází k léčbě akné, ekzémů, popálenin, pooperačních ran nebo jizev – ty se také mnohem lépe a rychleji hojí.

Pokud vás trápí záněty, i zde vám infrasauna bude skvělým pomocníkem.

Infrasauna pro více osob

Infrasauna vám pomůže zhubnout

Jak jsme si již napsali, působením tepla dochází ke zvýšení srdečního tepu – tělo se snaží aktivně ochladit prohřívané orgány čerstvou krví.

Tím musí organismus vydávat poměrně hodně energie – uvádí se, že za půl hodiny v infrasauně lidské tělo spálí až 600 kalorií. Podobné množství spálíte pokud budete zhruba hodinu intenzivně sportovat: například hodinu plavat.

Přijďte si infrasaunu vyzkoušet

Pro zájemce o infrasauny nabízíme možnost nejen si je prohlédnout, ale i vyzkoušet na vlastní kůži jejich účinky. Zastavte se nezávazně v našem saunovém showroomu v Praze – Uhříněvsi.

A nebojte, čistých ručníků i potřebného soukromí máme dostatek.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI