Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Infrasauny > Léčivá infrasauna: bez kvalitního zářiče to nejde

Léčivá infrasauna: bez kvalitního zářiče to nejde

Články Infrasauny
20. června 2014

Má smysl připlatit si při nákupu infrasauny za lepší zářič? Nestačí mi obyčejný, který saunu zbytečně neprodraží? Na to se ptá před nákupem infrakabiny spousta lidí. Odpovědi jsou jednoduché – ano a ne. Tedy smysl to má a obyčejný vám opravdu nestačí. Alespoň pokud chcete, aby sauna měla opravdu léčivý efekt, a neplánujete na její nahřátí čekat desítky minut.

Zářiče jsou v infrasauně to nejdůležitější, proto právě na jejich výběru nejvíc záleží. Podle toho se pak ukáže, jak budete s infrasaunou spokojení a jak často do ní budete chodit. A abyste věděli, jak si vybrat ten správný infrazářič, prozradíme vám o nich pár základních informací.

Základ: hlídejte si vlnovou délku

Nejdůležitější pro správný výběr je znát druhy zářičů a jejich výhody a nevýhody. Jsou přitom dva základní druhy rozdělení. První je podle vlnové délky, která se měří v mikronech. Zářiče dělí na 3 kategorie:

  • IR-A – Infračervené záření v krátkých vlnách, přesně 0,07 – 1,4 mikronu. Jako jediné je schopné proniknout až do podkoží.
  • IR-B – Infračervené záření ve středních vlnách, přesně 1,4 – 3 mikrony. Neproniká tak hluboko jako IR-A, ale má výrazné léčebné účinky.
  • IR-C – Infračervené záření v dlouhých vlnách nad 3 mikrony. Ohřívá se hlavně kůže, a proto chybí výraznější léčebné účinky.

Nepodceňujte materiál

Další důležité dělení je podle materiálu. Na trhu jich je několik, ale zajímat by vás měly hlavně 4.

  • Keramické infrazářiče – mají povrchovou teplotu 250 až 300 stupňů Celsia, a proto jsou kryté ochranou mříží. Výhodou je poměrně rychlé nahřátí, za což ale zaplatíte větší spotřebou energie než třeba u karbonových topidel. Keramické zářiče jsou ale levnější. Při běžném saunování vydrží až 60 let.
  • Světelné keramické (Red Light) infrazářiče – základní rozdíl oproti běžným keramickým topidlům je v teplotě. Red Light zářiče jsou výrazně teplejší (300 až 500 stupňů Celsia), a proto také dokáží infrasaunu vyhřát za pár minut. Přitom mají stejnou výdrž jako keramické zářiče. Kromě tepla ale vyzařují také světlo, které zesiluje účinky na vaše zdraví.
  • Karbonové infrazářiče – jejich teplota je 70 až 170 stupňů Celsia a nahřátí proto trvá déle. Jejich výroba je navíc dražší, což se projevuje i v ceně. Zato jsou efektivnější a rovnoměrněji rozdělují paprsky. Navíc mají ještě vyšší životnost – při obvyklém saunování vydrží až 90 let.
  • Infrahalogenové lampy Vitaenejmodernější typy zářičů. Jsou sice dražší, zato však mají prakticky neomezenou životnost a jsou nahřáté už za 1 vteřinu (jako například infrazářiče Philips Vitae). Jako jediné navíc pokrývají všechny 3 druhy záření.

Z japonských nemocnic do saun a inkubátorů

Výhody infračerveného záření pro moderní svět objevili Japonci. V roce 1965 si doktor Tadashi Ishikawa nechal patentovat zirkoniové keramické infračervené zářiče. Až do roku 1979 je používali jenom japonští lékaři. Potom byly zářiče dál zdokonalované a kromě lékařského využití se dostaly i na trh. Díky tomu je teď můžeme využívat i v saunách. V nemocnicích se ale používají i dál. Najdete je třeba v inkubátorech, což jen potvrzuje jejich léčivé účinky.

Nejzdravější zářič? Vitae

Obecně se přitom dá říct, že když infračervené paprsky proniknou hlouběji, mají větší účinek. Tkáním dodávají energii a startují v nich ozdravný proces. Právě proto jsou v současnosti ideálním řešením do saun infrazářiče Philips Vitae, které najdete například v infrasaunách Grand Vitae od českého výrobce saun Saunasystem. Díky tomu, že pokrývá všechny tři vlnové délky infračerveného záření, proniká hlouběji do tkání než ostatní zářiče. Díky tomu jsou jeho účinky mnohem výraznější. Neléčí totiž jen povrch kůže, ale i tkáně pod ním.

Díky tomu, že pokrývá všechny tři vlnové délky infračerveného záření, proniká hlouběji do tkání než ostatní zářiče. Díky tomu jsou jeho účinky mnohem výraznější. Neléčí totiž jen povrch kůže, ale i tkáně pod ním.

Chcete více informací?

Více se o infrazářičích v saunách můžete dočíst zde.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI