Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Ochlazování a sauna – 6 způsobů jak se nejlépe zchladit

Ochlazování a sauna – 6 způsobů jak se nejlépe zchladit

Finské sauny Články Saunování
29. května 2023

Říká se, že ochlazování patří k saunování stejně, jako bublinky k šampaňskému. Nebo jako Mach k Šebestové. Zkrátka: teprve společně a dohromady vytvoří jedinečný zážitek s maximálními benefity. A v případě sauny a ochlazovny jsou to především benefity zdravotní.

Deset stupňů ke zdraví aneb proč terapie chladem funguje

V mrazivých zemích Skandinávie na to přišli už před stovkami let. Není nic lepšího, než z horké sauny skočit do ledově studené vody. V krajině se spoustou sněhu, plné lesů a křišťálově čistých jezer to mají jednoduché: sekyrkou vysekají díru v ledu a ze sauny naskáčou rovnou do vody.

Díře v ledu pak říkají avanto.

Jen to zasyčí, jak se rozpálená lidská těla noří do vody. Ta je tak studená, že se brzy začínají tvořit nové krystalky ledu.

Takže za chvíli musí prosekávat díru znovu.

To víte, krajina Vikingů, tam se nikdo s ničím moc nemaže.

K sauně patří vždy ochlazování

My v srdci Evropy máme k ochlazování přeci jen trochu jiný přístup. Ale náš organismus na zchlazení reaguje stejně, ať jsme odkudkoli.

Pokud máme chlad pod kontrolou, funguje jako dokonalá zdravotní terapie.

Teploty během saunování jsou zhruba třikrát vyšší než je teplota tropického dne v České republice. Poté, co absolvujete proceduru v horké sauně (často i při 100 °C), byste měli své tělo ochladit.

Teplota studené vody by se pro ochlazení měla pohybovat kolem 10 °C.

Chlad startuje ve vašem těle procesy, které vedou ke zvýšení tepové frekvence a prudkému okysličení krve. Na okrajových částech těla (prsty na rukou a nohou) dochází k rozšíření cév a většímu prokrvení.

Současně se přirozeně vyplavují endorfiny a dostaví se pocit osvěžení, štěstí a dobré nálady.

Rychlé ochlazení posiluje kardiovaskulární a imunitní systém. V podstatě se jedná o dokonalý trénink termoregulačního systému a jeho navykání na nízké teploty. Současně se tak učíte zvládat nepohodu a stres.

To znamená, že ochlazování má pozitivní vliv i na lidskou psychiku.

Navíc má i očistnou funkci, protože ze sebe smyjete přebytečný pot.

Absolvováním sauny a následným ochlazením jste uzavřeli jeden klasický saunovací cyklus. Doporučeny jsou tři takovéto cykly. Tak získáte maximální zdravotní přínos pro svůj organismus.

Rychle nebo pomalu?

K ochlazení vedou dvě základní cesty. Každá je dobrá a každá vhodná pro někoho jiného. Vyberte si, která bude vyhovovat právě vám:

  • Prudké ochlazení: tradiční způsob rychlého ochlazení, buď skokem, polévacím vědrem nebo ponořením do ledové vody, vhodný spíše pro ostřílené saunaře, pozor na teplotní šok, který není cílem ochlazení.
  • Šetrné ochlazení: vhodný pro saunové začátečníky, pomalé ochlazení od nohou a postupně ochlazovat ruce, záda a krk a nakonec tvář.

Vyberte si ten svůj druh ochlazení

Jak dlouho a kdy se ochlazovat?

To je velmi individuální – vždy pozorně vnímejte své tělo. Většinou se uvádí, že byste neměli setrvat v chladném prostředí déle, než dvě minuty. Podstatné je, abyste dělali jen to, na co se zrovna ten den cítíte a v jaké jste zrovna formě.

Po sauně vždy patří ochlazení

Ochlazovat se můžete v každém věku. Zvláště na začátku však pamatujte na to, aby bylo ochlazování pozvolné a pomalé.

Nespěchejte na sebe.

A určitě si nenamáčejte do studené vody hlavu.

Studená voda nesmí chybět v žádném wellness

Ochlazovna není jediným místem, kde ve wellness najdete studenou vodu. Další procedurou, která využívá ledově chladné vody ve spojení s vodou horkou je Kneippův chodník.

Kneippův chodník

Používá se ke zlepšení prokrvení nohou, zlepšení metabolismu a posílení imunitního systém. I zde se využívá blahodárných účinků cyklu střídání teplot, kdy se vstupuje opakovaně do studené a teplé vody.

Když léčí vodní skupenství a studený vzduch

Příroda dokáže být ta nejlepší ochlazovna. Stačí chytře využít různých vlastností vody, které se během roku mění. Je to ideální zvláště pro venkovní sauny:

  • Led: máte-li na zahradě koupací jezírko nebo možnost kádě s vodou, jedná se o prověřený způsob ochlazení. Bohužel v našich zimních podmínkách využitelný velmi zřídka
  • Sníh: čerstvě napadaný sníh je ta nejlepší ochlazovna, jakou můžete mít, ideální k potírání těla nebo krátkému osvěžení ve sněhové závěji
  • Studená voda: jezírko, bazén nebo káď s vodou, případně sprcha či zavěšené polévací vědro představují jednoduché a praktické řešení, důležité je, aby byla voda opravdu studená (teplý bazén v létě nedává po sauně smysl)
  • Čerstvý vzduch: ochlazení těla proudícím studeným vzduchem, výhodou je, že takové ochlazení nic nestojí, nevýhodou je, že si tak můžete snadno pořídit nastydnutí v průvanu

Pojďme si ale představit slíbených 6 způsobů ochlazení, které nejsou závislé na počasí a můžete je provozovat po celý rok:

1. Ochlazovací vědro

Levný, oblíbený a perfektně fungující způsob ochlazení pomocí vědra, zavěšeného ve výšce. Stačí zatáhnout za provázek, vědro se překlopí a vylije na vás litry studené vody.

Ochlazovací vědro

Toto ochlazení je velmi rychlé, což je správné. Ale pozor, používejte jen pokud jste dokonale zdraví a neléčíte se s oběhovým systémem. A doporučujeme nepolévat si vodou hlavu.

Voda se do vědra dopustí automaticky, nemusíte se o nic starat.

2. Ochlazovací sprcha

Sprchu se studenou vodou má doma asi každý, i ta může poměrně dobře posloužit pro ochlazení. Nevýhodou může být nedostatečně nízká teplota studené vody. Na druhou stranu je toto ochlazení ideální pro malé děti nebo těhotné ženy.

Ochlazovací sprcha

3. Ochlazovací káď

Volně stojící káď, většinou dřevěná, ty moderní uvnitř s umělohmotnou vložkou. Naplněná je studenou vodou nebo vodou s ledovou tříští. Pro snazší vstup do ní vedou dřevěné stupínky, umožňuje ponořit tělo tak rychle nebo pomalu, jak se vám zrovna chce.

Ochlazovací káď

4. Ochlazovací bazének

Kompaktní umělohmotná skořepina přímo určená pro ochlazení. Má integrované schůdky s protiskluzovou úpravou, automatické hlídání teploty vody v rozmezí 8 až 12 °C a ochranu proti zamrznutí.

Ochlazovací bazének

Díky tomu, že ho lze zapustit do země, umožňuje bezpečné ochlazení po celý rok. Můžete se ponořit částečně nebo úplně, stálou teplotu vody i v zimě zajistí termoregulační kryt.

Ochlazovací bazének jsme již v minulosti představili podrobně v jiném článku.

5. Ledová studna

Luxusní řešení pro špičková domácí a veřejná wellness – keramická nebo nerezová nádoba, která je naplněná až po okraj kousky ledu. Ten vyrábí speciální výrobník ledové tříště.

Ledová studna

 6. Sněhopád

Ochlazování umělým sněhem ve speciální místnosti. Z přístroje padá sníh nebo jemné kousky ledu, který připomíná ochlazení uprostřed zimy. S tím rozdílem, že díky moderní technologii si ho můžete užívat po celý rok.

Sněhopád

Pokud si nejste jisti, jak řešit ochlazování u vaší budoucí sauny, kontaktujte nás. Rádi vám poradíme nebo doporučíme nejvhodnější způsob ochlazení přímo pro vás. Domluvte si schůzku s našimi specialisty přímo v našem saunovém showroomu.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI