Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Sauna a jarní detox. Jak to funguje a proč je toto spojení důležité pro zdraví?

Sauna a jarní detox. Jak to funguje a proč je toto spojení důležité pro zdraví?

Finské sauny Články Saunování
30. dubna 2023

S příchodem jara a teplých slunečných dní saunovací sezóna rozhodně nekončí. Naopak! Cílem jarní detoxikace (neboli jarní očisty) není nic jiného, než odstranění nežádoucích látek a toxinů z vašeho těla. Pobyt v horké sauně tento proces dokáže urychlit. Sauna totiž pozitivní účinky detoxu násobí. Plus přidá pár dalších zdravotních benefitů navíc. Ale pojďme si to celé probrat od začátku.

Zázrak? To má stačit pár kapek potu k lepší imunitě?

Finská sauna se vyznačuje velmi vysokými teplotami. Ty často překračují i magickou hranici 100°C. V takovém prostředí se s vaším tělem děje jeden přirozený a ozdravný proces, který je však nesmírně důležitý – potíte se.

Hodně.

Dalo by se říci, že se nikde na světě nezpotíte tolik jako v sauně.

Pot je však jen část pozitivních účinků sauny, ty ostatní nejsou tolik viditelné.

Ale na to už dávno před námi přišli Finové.

Vysoká teplota vzduchu v sauně působí na celý organismus a ten se začne “bránit” horku. To znamená, že vaše tělo musí aktivovat a zásadně zrychlit všechny metabolické procesy:

  • zvýší se tepová frekvence
  • srdce tluče rychleji
  • stoupne krevní tlak
  • dýcháte rychleji

Saunování prospěje vašemu tělu

Cílem těchto procesů je dostat čerstvou a okysličenou krev do všech částí vašeho těla. A pomoci mu tak v ochlazení.

To celé probíhá uvnitř organismu.

Jenže tělo se musí ochladit i zvenčí.

Proto se začnete potit.

Póry v pokožce se otevřou a začnou postupně vylučovat pot. Což je dobře, protože společně s potem se z organismu vylučují i škodlivé látky, které by se v něm jinak hromadily a při vyšší hladině by mohly být škodlivé.

Rychle proudící krev zároveň vyplavuje škodlivé látky do krevního řečiště.

Ledviny, játra a slezina krev filtrují, čistí a třídí na látky, které jsou pro tělo potřebné a na ty, kterých je potřeba se zbavit. Ty pak odchází z organismu v podobě moči.

Působením tepla se v lidském těle roztahují cévy a tepny. Když se po sauně zchladíte pod ledovou vodou v ochlazovně, opět se smrští. Tímto procesem, který se několikrát opakuje při každém saunovacím cyklu, získává cévní systém větší elasticitu a pružnost.

Prostředí sauny má vliv i na hladinu mnoha hormonů v těle.

Ne nadarmo se říká, že sauna zlepšuje náladu. Faktem je, že teplo v sauně dokáže zvýšit hladinu endorfinu, kterému se také říká hormon dobré nálady.

Sauna má též pozitivní vliv na vyšší hladinu imunoglobinu A.

Ten působí jako ochrana sliznic před škodlivými bakteriemi a viry. Jeho zvýšená hladina v těla vydrží i několika dnů, proto je vhodné saunování zhruba po týdnu opakovat, aby se jeho množství v těle udrželo v optimální výši.

Velmi důležité na saunování je i pozitivní vliv na nervový systém. Během relaxace v sauně se tělo i váš mozek zklidní a vy si dokonale odpočinete. Skoncujte s jarní únavou, sauna vám v tom perfektně pomůže.

Protože detoxikace a imunita není jen o fyzické stránce, ale i o té duševní.

Sauna pomůže k dokonalému detoxu, ale sama na to nestačí

Jarní detox není jen o tom, že skočíte do sauny a nic jiného není potřeba. Sauně musíte aktivně pomoci i vy. Upravit stravovací návyky a životosprávu alespoň na nějaký čas, většinou stačí pár dní.

Příznakem toho, že váš organismus je přetížený, mohou být:

  • problémy s trávením
  • únava a stres
  • pocit těžkosti
  • bolesti hlavy
  • problémy s pokožkou

Řešením detoxu nikdy není hladovění. Naopak, delší hladovka znamená i pro zdravý organismus velkou zátěž. Maximální délka půstu by neměla přesáhnout jeden den. Půst totiž ovlivňuje nejen fyzický, ale i psychický stav.

Podpořte jarní očistu i saunou

Jarní detoxikaci organismu můžete podpořit zejména vhodnou stravou a úpravou jídelníčku:

  • dostatek tekutin (voda, minerálka, džusy, smoothie)
  • zelenina, ovoce (antioxidanty vitamín C, E, betakaroten, selen…)
  • superpotraviny (zelený ječmen, zelený čaj, rakytník, jáhly…)
  • zmenšit příjem cukru
  • dostatek fyzické aktivity (pohyb na čerstvém vzduchu)
  • vynechat cigarety, alkohol, kofein
  • používání jarních bylinek

Pro maximální účinky jarního detoxu je důležité i dostatek spánku, odpočinku a pobyt na sluníčku (doplnění vitamínu D).

Podpořte jarní očistu i saunou

Jarní bylinky, které vám pomohou

Dostatek tekutin je zásadní při očistě organismu i saunování. Využijte blahodárnou sílu jarních bylinek, které pozitivní účinky detoxikace násobí. Stačí je zalít horkou vodou a nechat chvíli louhovat, z některých si můžete udělat i výtečný salát nebo je použít na ozdobu jídel.

Podpořte jarní očistu i saunou

Na louce jich v tuto roční dobu najdete co hrdlo ráčí:

Podběl lékařský – žlutě kvetoucí bylina, jejíž čas přichází časně z jara, pozitivně působí na horní cesty dýchací a má protizánětlivé účinky.

Kopřiva – používáme pouze mladé lístky, čistí krev, pomáhá při bolesti hlavy a pro jarní očistu nenajdete vhodnější bylinku. Čaj z kopřiv nepijte déle než 10 dní.

Medvědí česnek – obsahuje silice a allicin, který působí antibakteriálně a antioxidačně, pomáhá při nachlazení, stimuluje tvorbu bílých krvinek, je bohatý na vitamín C.

Pampeliška – květy použijte na výborný čaj, z mladých listů si udělejte salát (obsahují velké množství vitamínů A, B, C, D a minerální látky).

Dopřejte svému tělu čas na regeneraci po náročné a dlouhé zimě. Sauna ve spojení s jarním detoxem je skvělý start nejen k trvalému zdraví, ale i k dlouhému životu.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI