Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Sauna a ženy: saunování tělu i duši pomáhá, ale pozor na vlasy!

Sauna a ženy: saunování tělu i duši pomáhá, ale pozor na vlasy!

Finské sauny Články Saunování
26. dubna 2019

Že má finská sauna léčivé účiny už víme a mnohokrát to potvrdily i výzkumy vědců a lékařů. Saunováním se regeneruje a čistí pleť, uleví se unaveným svalům, zlepší se dýchací obtíže a zbavíme se studených nohou. Dokonce sauna účinně pomáhá i při hubnutí. Ale co sauna z hlediska ženy a její krásy?

Kdy je žena nejkrásnější?

Finové již spoustu let tvrdí, že ženy jsou nejkrásnější hodinu po saunování. A my ostatní víme, že ženy jsou krásné všeobecně a kdykoli. A že saunování (nejen) ženské kráse rozhodně prospívá.

Saunování

Teplo je to hlavní

My ženy teplo milujeme. Proto se většině z nás saunování tak líbí. A díky vysoké teplotě v sauně se lidské tělo začne potit – tím se čistí kožní póry a z těla odchází škodlivé látky a toxiny. Teplo má pozitivní vliv i na dýchací systém: uvolňují se dutiny a pročistí se dýchací cesty.

V těle se rozproudí krev, zrychlí se tepová frekvence, zvýší se krevní tlak. Teplem se uvolní svalové napětí Teplo je dobré pro klouby, cítíme, jak pomalu mizí bolesti hlavy i věčné migrény.

Po saunování by mělo následovat ochlazení. To má být prudké, třeba ponořením celého těla do studené vody.

Jenže, pokud saunu nenavštěvujete pravidelně, raději se začněte ochlazovat pomalu. Nespěchejte. Nejdříve si namočte ruku do studené vody a začněte si omývat nohy a pak celé tělo. Až se budete cítit dokonale ochlazení, pomalu se do studené vody ponořte. Nemusíte celé tělo. Nebo se jen polijte. Vše dělejte tak, aby vám to vyhovovalo. Do ničeho se nenuťte, to je zásada saunování.

Saunování

Díky ochlazení se začne snižovat krevní tlak do normální hladiny. Střídavě několikrát opakujte proces saunování a ochlazení. Tím posilujete svůj cévní systém a zvyšujete odolnost organismu proti výkyvům teplot. Sbohem věčně studené nohy!

Pobyt v sauně neprospívá jen tělu. Relaxace a odpočinek při saunování prospívá hlavně vaší duši – pomáhá proti depresím, zmenšuje úzkostlivé stavy, povzbuzuje.

A pokud trpíte nespavostí, dejte si saunu alespoň 2x týdně a ručíme vám za to, že budete spát jako dudek.

Esenciální oleje pomohou, abyste byla ještě krásnější

Romantickou atmosféru sauny znásobíte použitím vhodné vůně – říká se tomu aromaterapie – léčba pomocí vůní. Již staří Číňané, Římané nebo Řekové věřili, že volba správné vůně má vliv na vědomí i tělo člověka a dokáže změnit mysl, náladu nebo zdraví.

Esenciální oleje umí působit na nervový systém, emoce a podporují imunitu. V sauně jsou navíc póry lidské pokožky, kvůli působení vysokých teplot, rozšířené a proto dokáží mnohem lépe vstřebávat éterické látky.

Aromaterapie

Pozor však na volbu a dávkování vonné esence do sauny. Každá vůně má různé účinky, které ještě násobí teplé prostředí. Pro uklidnění a úlevu od stresu můžete zvolit levanduli nebo meduňku. Při nachlazení pomáhá borovice, jedle, eukalyptus nebo máta.

Pro omlazení pokožky můžete využít během saunování i různé peelingy. Výsledkem bude vláčnější a hladší kůže, která bude zbavená nečistot, odumřelých látek a černých pupínků.

Saunapozitivní vliv na hubnutí a podporuje růst svalů – pravidelné saunování totiž produkuje větší množství růstového hormonu. Sauna vám také pomůže od menstruační bolesti – je to podobné, jako když používáte proti bolesti nahřívací polštářek nebo lahev.

A co sauna v těhotenství?

těhotenství, pokud je váš celkový zdravotní stav dobrý, se můžete saunovat, jak jste zvyklá. Doporučujeme však pobyt v sauně zkrátit, neměla byste se saunovat déle než 10 minut.

prvním trimestru raději saunování vynechte, plod v děloze je v tomto období zvláště citlivý na změny okolního prostředí. Během těhotenství několikanásobně platí pravidlo, že všeho moc škodí a dobrého pomálu, takže, pokud budete cítit v sauně slabost nebo dokonce nevolnost, okamžitě ji opusťte a raději se ohledně dalšího saunování poraďte se svým lékařem.

Saunování

Pokud kojíte, relaxaci v sauně se nemusíte vyhýbat. Někde se sice můžete dočíst, že infrasauny (resp. infrazáření) mohou mít vliv na kojenecké mléko, ale nic z toho nebylo prokázáno. Faktem tak zůstává, že finská sauna je i v čase kojení zcela bezpečná. Ale pozor na nedostatek tekutin – pocením vaše tělo ztratí velké množství vody a tu musíte doplnit, jinak by se mohla projevit snížená laktace.

Pečlivě chraňte své krásné vlasy!

Finská sauna je charakteristická nízkou vlhkostí vzduchu kolem 10 – 20 % a vysokou teplotou kolem 85 – 100 °C. A řekněme si narovinu: takové podmínky vašim vlasům na kráse nepřidají. Po saunování budou vlasy vysušené, křehké a náchylné k lámání.

Dobře a pravidelně udržované vlasy si u občasného saunování umí zachovat své vlastnosti přirozeně, takže pokud chodíte do sauny jen občas, možná ani změny na vlasech nezaznamenáte. Ale my holky chceme saunu alespoň 2x nebo i 3x týdně. Protože je to zdravé a baví nás to. Takže jak vlasům pomůžeme?

Péče

Pomoc je až překvapivě snadná. Vlasy ochráníte před horkem a suchem zábalem z ručníku nebo pomocí saunovací čepice. Tím snížíte teplotu hlavy a pokud na vlasy doma nanesete hydratační zábal, budou stále krásné, pevné a lesklé, jak je každá chceme mít.

Navíc můžete před saunováním vlasům pomoci kokosovým nebo jiným olejem. Stačí ho nanést jen na konečky vlasů. Olej dodá vlasům živiny a dokonale je ochrání před vlivem horkého vzduchu.

Saunování

Olej po saunování omyjte bio šamponem a na vlasy naneste kondicionér, nechte je proschnout nebo je vysušte fénem.

A nesaunujte se delší dobu, než se doporučuje. Pobyt ve finské sauně by neměl být delší než 5 až 15 minut, v závislosti na teplotě (čím vyšší teplota v sauně, tím kratší pobyt). Poděkují vám nejen vlasy, ale i vaše tělo a pokožka.

Dočetli jste až sem i když vlastní saunu ještě nemáte? Pokud o sauně uvažujete, přijďte se na ni podívat a vyzkoušet si vliv na vaše zdraví do našeho showroomu v Praze – Uhříněvsi. Kontaktujte nás!

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI