Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Novinky > Sauna pomáhá tělu i duši (a 3 další důvody, proč ji chcete mít doma)

Sauna pomáhá tělu i duši (a 3 další důvody, proč ji chcete mít doma)

Články Novinky Saunování
30. července 2022

Proč si lidé pořizují domácí saunu? Jaké jsou nejčastější důvody? Přemýšleli jsme, ptali se našich zákazníků a nakonec jsme na to společně přišli. Hlavním důvodem je zdravotní přínos saunování. Jednoznačně. A hned za ním je dokonalé soukromí, čistota a komfort, který vám žádná veřejná sauna ani wellness nenabídne. Sauna léčí a pomáhá zapomenout na starosti i trápení.

Můžete být fit a žít i 100 let – vědecké studie potvrzují to, co každý saunař dávno zná

Finská studie z roku 2018 zveřejněná na webu National Library of Medicine tvrdí, že pravidelné saunování i u starších osob zlepšuje tělesnou kondici a celkovou kvalitu života.

Fyzická kondice, vitalita a celkový zdravotní stav byly významně lepší u pravidelných uživatelů sauny než u těch, kteří saunu nenavštěvují.

Je známo, že saunování při vysokých teplotách, které často dosahují i více než 100 °C, znamená pro lidský organismus určitou zátěž. Teplota a suchý vzduch jsou právě důvodem, proč je sauna tak prospěšná.

Saunujte se a relaxujte ve své vlastní sauně

Během několika minutového pobytu ve velmi vysoké teplotě se lidský organismus dostává krátkodobě do stresu. To v těle vede k přirozené tvorbě sirtuinů – enzymů, které z těla odstraňují různé toxické a nežádoucí látky a zároveň energeticky podporují buňky při jejich opravných procesech.

Sirtuin je tajemná látka, které se také někdy říká elixír mládí.

Někteří vědci tvrdí, že právě dostatečné množství sirtuinu má významný vliv na délku života. Věčný život je jen v pohádkách, ale kdo by nechtěl žít déle?

Nové laboratorní pokusy ukazují, že u savců (laboratorních myší) dochází aktivací sirtuinů k odbourávání tuků. Pravidelný pobyt v sauně navíc posiluje srdce, uvolňuje dýchací cesty, zlepšuje kvalitu pokožky, urychluje hojení poranění a celkově posiluje imunitní systém.

Ve spojení s pravidelným pohybem a zdravou stravou tedy představuje sauna ideální prostředek pro dlouhověkost a pevné zdraví.

Sauna proti stresu, trápení i špatnému spánku

Nejen pro tělo, ale i pro psychiku (a duši, pokud na ni věříte) je saunování nesmírně prospěšné. Dokonalé relaxaci pomáhá sálající teplo, ticho, příjemná vůně dřeva i samotný klid a celkové uvolnění při odpočinku.

V sauně nemusíte na nic myslet.

Čas v sauně plyne pomaleji.

Stačí vejít do rozehřáté kabiny, jemně zaklapnout magnetický zámek dveří, pohodlně se usadit na dřevěnou lavici z africké vrby, opřít se o anatomicky tvarované opěrky zad a nastavit oblíbenou barvu světla za nimi. A pomalu zavřít oči.

Rázem se ocitnete v jiném světě – zcela odděleném od toho venku. A přesto jen kousek od vaší ložnice nebo obývacího pokoje.

Blahodárné teplo sauny prostupující vaším tělem pomůže zapomenout na všechny každodenní starosti.

Saunováním zlepšíte svoje zdraví a svůj imunitní systém

Všechny negativní myšlenky postupně vypotíte pryč z těla.

Každé saunování vám zlepší náladu. Zcela prokazatelně, neboť působením tepla se v lidském těle přirozeně vyplavují endorfiny. A pokud vám tento název nic neřekne, tak napovíme, že se jim také někdy říká hormony štěstí.

Se saunou si zároveň pořizujete také instantní štěstí. Můžete si ho libovolně dávkovat – třeba i několikrát týdně. A to není špatné, hlavně v dnešní době, kdy máme každý starostí více než dost. Co říkáte?

Špatně usínáte a v noci se často budíte? Naordinujte si saunu. Zklidnění organismu během saunování působí jako ten nejlepší lék proti nespavosti.

Navíc při každém saunování v lidském těle vytváří melatonin, což je hormon, který má na starosti tělesné biorytmy. Jeho optimální hladina v organismu je důležitá pro správný spánkový a tělesný rytmus.

Se saunou budete spát jako když vás do vody hodí.

Stres, smutek i starosti zkrátka nechte v sauně. Pomůže vám během náročných dnů, když jste přepracovaní nebo nemáte dostatek energie. Saunování působí jako balzám na duši a zlepšuje celkový psychický stav.

A navíc je saunování příjemné a stmeluje rodinu (protože vždy je lepší saunovat se s tím, koho máte rádi).

Saunování si nejvíce užijete se svými přáteli

Jaká je ideální sauna, která zažene všechny chmury?

Nejlepší sauna je ta, kterou máte doma. To je jednoduchá a pravdivá odpověď. Protože, jak ukázala nedávná covidová omezení, spoléhat se na uzavřené veřejné sauny a wellness centra nemusí být nejlepší nápad.

Navíc mají komerční sauny omezenou otevírací dobu, která vašemu časovému harmonogramu nemusí vyhovovat. A také, kdo by se do nich trmácel tak dlouho, málokdy je totiž máte hned vedle domu.

Dokonalé pohodlí a komfort vám nejlépe nabídne sauna na míru.

Řeknete si, jak chcete, aby vypadala, kde si ji přejete mít a jak má být vybavená. My se postaráme o vše ostatní.

Připravíme nákresy, vizualizaci a jakmile kývnete, saunu pečlivě vyrobíme v našich dílnách nedaleko Prahy. Její montáž u vás doma nám zabere jen jeden den (nebo dva, pokud bude opravdu velká nebo složitá).

Pořízení vlastní sauny s námi je jednodušší, než jste si možná mysleli.

U nás jde vše jako na drátkách. Navíc si můžete různé provedení a design našich saun prohlédnout a nezávazně vyzkoušet v našem saunovém showroomu v Praze – Uhříněvsi.

Udělejte první krok a ozvěte se nám.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI