Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Nebojte se chodit do sauny s dětmi

Nebojte se chodit do sauny s dětmi

Finské sauny Články Saunování Infrasauny
20. března 2018

Ve Finsku se děti v sauně prakticky rodí. Horký suchý vzduch totiž posiluje dětský organismus víc než cokoli jiného a děti jsou tak odolné proti všem nemocím už odmalička. Inspirujte se skandinávskou tradicí a užijte si saunovací zážitek s dětmi.

Z porodnice rovnou do sauny. Tak nějak to funguje ve Skandinávii, kde s dětmi chodí do sauny od narození. V Česku jsme obezřetnější – lékaři doporučují počkat alespoň do 3. měsíce věku, než s miminkem vyrazíte na potící terapii.

Otužujte

Chcete-li si být skuteční jistí, že udělá sauna dítěti dobře, vyčkejte až do tří let. To už si dítě samo řekne, jestli se mu v horku líbí nebo ne. Než vyrazíte na ozdravnou kúru, poraďte se raději s lékařem. Pak si s dítětem můžete dopřávat saunu zcela bez obav a pravidelně – klasickou finskou i léčivé infrapaprsky.

Otužujte malý organismus ve finské sauně

Chcete vyrazit s malými dětmi do finské sauny? Hledejte sauny s nižšími teplotami. Zatímco dospělí si v klidu užívají relax při 100 °C, dětský organismus takové teploty nezvládá. Ideálních je 65 °C. Dětské tělo se zahřívá rychleji, proto také zkraťte dobu saunování. S batoletem buďte v roztopené místnosti jen 3 minuty, starší děti zvládnou 5-8 minut.

Nepřehánějte to ani s ochlazováním. Tradiční vědra nebo bazénky si užijte raději sami. Děti stačí opláchnout ve vlažné sprše, nechat vycachtat v mělkém brouzdališti nebo proběhnout na čerstvém vzduchu. Mějte ale v pohotovosti ručník nebo prostěradlo! Aby děti nenachladly, hned je po krátkém ochlazení pořádně zabalte. Dejte jim napít a uložte do lehátka.

Zatímco dospělým prospívá saunovací cyklus 2-3× zopakovat, pro malé děti platí pravidlo: jednou a dost. Abyste dosáhli těch správných léčivých účinků, choďte s nimi do sauny alespoň 1× týdně. Děti se otuží a nebudou náchylné ke chřipce ani zánětu horních cest dýchacích.

Upevňujte

Dopřejte dětem odpočinek v infrakabině

Pokud se vám do klasické finské sauny nechce, udělejte si rodinné odpoledne v infrasauně. Infračervené paprsky působí na organismus šetrněji i při nižší teplotě. Infrakabiny si tak pochvalují hlavně alergici a kardiaci, kteří do klasické sauny nemohou.

Teploty kolem 35-50 °C prohřejí dospělé i dětské tělo do hloubky tkání. S dětmi začněte jen na 8 minutách a postupně čas přidávejte. Nebuďte tam s nimi ale déle než 10-20 minut. I tak se příjemně uklidní a večer usnou ještě před večerníčkem. Vy si pak můžete užívat klidný večer.

Domácí

Užijte si rodinnou pohodu v domácí sauně

Chcete-li udělat něco pro zdraví vašeho potomka, saunování je nejlepší volba. Vždy ale pečlivě dbejte na čistotu sauny a ohlídejte si, aby tam nebylo moc velké horko.

Ideální jsou domácí wellness, kde si sami nastavíte vhodnou teplotu a děti budou v příjemném domácím prostředí. Zbavíte se tak cestování s dětmi přes celé město do veřejných wellness center. Do ráje relaxace a zdraví to totiž budete mít jen krůček z vlastního obýváku.

Nemějte strach, že to děti v sauně nebude bavit. Můžete ji vybavit třeba hudebním přehrávačem s reproduktorem – děti budou klidně poslouchat pohádky a přitom tužit své zdraví. Dejte nám vědět a my vymyslíme řešení přímo pro vás.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI