Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Znáte všechny účinky finské sauny na zdraví?

Znáte všechny účinky finské sauny na zdraví?

Finské sauny Články Saunování Infrasauny
30. srpna 2021

Odhoďte oblečení a alespoň jednou týdně hurá do sauny! Patnáct minut pravidelného pocení v sauně lidskému organismu neuvěřitelně prospívá. Saunování vás zbaví stresu, vyhlazuje pleť, regeneruje unavené svaly, zbaví vás věčné rýmy, viróz a navíc vám pomůže ke klidnému spánku. Ale zdravotní přínos saunování je mnohem větší…

Saunování prodlužuje život a zmenšuje riziko kardiovaskulárních problémů

Odborníci z University of Eastern Finland od roku 1984 po dobu dalších 30 let sledovali více než 2300 mužů starých 42 – 60 let. Výsledek výzkumu všechny překvapil.

Muži, kteří se saunovali pravidelně 2–3 krát týdně měli o 23 % nižší riziko kardiovaskulárních nemocí než ti, kteří se saunovali jednou týdně. Ti, kteří chodili do sauny každý den měli toto riziko nižší dokonce o 48 % a o 40 % nižší riziko úmrtí proti ostatním nemocem.

Chcete-li žít zdravě a déle, choďte pravidelně do sauny

Podle studie tyto pozitivní účinky na organismus vznikají díky kombinaci a krátkodobému působení vysoké teploty kolem 80 až 100 °C a vzdušné vlhkosti 10 až 20 %, které jsou pro finskou saunu typické.

Saunujte se a ovlivněte svoji imunitu

Teplo v sauně má pozitivní vliv na srdce, tepny i ty nejmenší cévy na povrchu pokožky. Vlivem tepla se roztahují, aby jimi mohlo proudit větší množství okysličené krve. Následným ochlazením ve studené vodě se zase smrští, čímž se zvyšuje jejich flexibilita a elasticita.

Saunování však nejsou závody, kdo snese víc a kdo déle. Saunu si dopřávejte 1x týdně (dále si povíme proč) a saunujte se tak dlouho a při takové teplotě a vlhkosti, jak vám to je příjemné.

Protože o to, aby vám bylo v sauně dobře, jde především. Nejen po fyzické, ale i po psychické stránce.

Saunováním k lepší imunitě

Vysoké teploty v sauně dokáží vybudit lidský organismus k tomu, že začne ve vyšší míře produkovat bílé krvinky a imunoglobin A.

Bílé krvinky se přímo podílí na fungování imunitního systému. Mají schopnost bojovat proti bakteriím, virům a dalším patogenům, které v lidském těle nemají být. Imunoglobin A se uvolňuje na povrchu sliznic a do krve a podílí se na ochraně organismu proti mikroorganismům a dalším patogenům.

Zvýšená hladina těchto látek vydrží v organismu i několik dní po saunování. To je důvod, proč byste měli do sauny chodit pravidelně, optimálně 1 až 2x týdně. Udržíte si tak svůj imunitní systém stále ve střehu a budete fit.

Saunování si nejvíce užijete se svými přáteli

Zbavte se chřipek, nachlazení i plného nosu

Horko finské sauny má i další pozitivní účinek – většina virů se už při teplotě kolem 60 °C deaktivuje. Doba běžného saunování je kolem 30 minut, navíc se teploty pohybují i nad 100 °C. V takovém prostředí se biologická aktivita virových částic minimalizuje.

Kromě tepla se v sauně využívají i účinky vonných silic a aromat. Svazek březových větviček, který se používá na metličkování těla, vylučuje velké množství silic, jejichž vdechování má pozitivní vliv na dýchací cesty.

Také vdechování samotného horkého vzduchu ničí viry, které jsou uchycené na sliznicích dýchacích cest. Navíc se vám bude díky horku lépe dýchat, protože dochází k uvolnění hlenu.

Například rhinoviry, které způsobují chřipce podobná onemocnění, zabíjí již teploty kolem 37 °C. Takže jakýkoli delší pobyt v sauně je bezpečně ničí.

Saunovat se můžete i při mírné rýmě, při větším nachlazení ale raději saunování odložte na dobu, kdy vám bude lépe.

Saunujte se ve vlastní sauně

Sauna uleví při rekonvalescenci nebo po operaci, zmírňuje bolesti svalů i kloubů

Saunu lékaři doporučují jako prevenci proti respiračním chorobám, ale současně ji využívají i jako součást rekonvalescence – například po různých operacích svalů, různých typů obrn nebo onemocnění jater.

Finskou saunu nebo infrasaunu najdete v mnoha rehabilitačních centrech.

Pobyt v sauně příznivě působí na celý pohybový aparát. Prokazatelně snižuje bolesti kloubů i svalů, zlepšuje pohyblivost a zmírňuje projevy artritidy a revmatismu.

V sauně dopřejete odpočinek i nervům, zbavíte se stresu a zlepšíte spánek

V sauně se nespěchá. Sauna není pro ty, kdo mají rádi překotný životní styl. Saunování vám umožní zpomalit – zaměřit se na své nitro, zklidnit se a uvolnit.

Vždyť jen přípravy k saunování zaberou nějaký čas a samotná sauna se rozehřívá několik desítek minut. Využijte tento čas k odpočinku a načerpejte novou energii během saunování.

Dopřejte si saunu nejen pro její pozitivní účinky na tělo, ale i na duši. Postupně si dokážete vytvořit rituál a očistný proces, během kterého “vypnete” a zapomenete na starosti všedního dne.

Saunování v lidském těle vyplavuje endorfiny, kterým se někdy říká hormony štěstí. Ty podporují dobrou náladu a jsou zodpovědné za pocity štěstí, mají vliv i na ústup bolestivých migrén, nervozity, stresu či duševního vyčerpání.

Zklidnění a odpočinek v sauně prospěje i vašemu spánku. Garantujeme vám, že díky pravidelnému saunování budete v noci spát, jako když vás do vody hodí.

Sauna má pozitivní účinky na vaše tělo i mysl

Sauna hydratuje, čistí a vyhlazuje pokožku

Jemná, přirozeně napnutá a dokonale čistá pleť je znakem mládí a zdraví. A přesně tyto účinky má na pokožku pravidelné saunování.

Vlhkost a teplo v sauně rozšiřuje a čistí kožní póry. Z kůže se společně s potem vylučují nečistoty, zmizí i malé černé pupínky. Sauna má pozitivní vliv i na akné.

Vlivem tepla se kůže lépe prokrvuje a díky rychlejšímu oběhu čerstvé okysličené krve dochází k jejímu zpevňování.

Není lepší detox než sauna

V sauně dochází k intenzivnímu pocení, čímž se tělo zbavuje mnoha nežádoucích látek – toxinů, solí i těžkých kovů. Organismus se přirozeně čistí, teplem se rozproudí látková výměna, účinkům napomáhá i relaxace a klid během saunování.

Navíc – když se po horké sauně ochladíte ve studené vodě, posílíte obranyschopnost organismu a zlepšíte svůj termoregulační systém. V létě pak budete lépe zvládat letní tropická horka a v zimě se zbavíte pocitu studených nohou.

Finská sauna má na zdraví člověka blahodárný vliv. Pokud byste si chtěli účinky sauny vyzkoušet na vlastní kůži, domluvte si termín návštěvy v našem saunovém showroomu v Praze Uhříněvsi.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI