Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Údržba sauny – kompletní rádce jak o saunu pečovat

Údržba sauny – kompletní rádce jak o saunu pečovat

Finské sauny Články Saunování
30. listopadu 2021

Vysoké teploty, velká vlhkost vzduchu a váš pot mohou vaši novou saunu při zanedbání údržby nenávratně poškodit. Přitom je údržba sauny poměrně jednoduchá a zvládne ji i malé dítě. A nezabere moc času. Stačí dodržovat následující pravidla, díky kterým bude vaše saunová kabina stále krásná, voňavá a hygienicky nezávadná. Pro lepší přehlednost jsme naše tipy rozdělili do dvou částí.

ČÁST 1: Preventivní a průběžná péče o saunu

Přestože je vaše nová sauna vyrobena z nejlepších materiálů a obsahuje nejmodernější saunovou technologii, vyžaduje průběžnou péči. Největší plochu v sauně tvoří dřevo. To je v sauně nenahraditelné – vytváří optimální mikroklima. A krásně voní. Ale je také náchylné na poškození vysokou vlhkostí a zejména lidským potem.

Pravidelná péče prodlouží životnost vaší sauny

Starost o saunu začíná u každého saunování. Abyste minimalizovali následnou péči o vaši saunu a neměli s ní zbytečné starosti navíc, doporučujeme dodržovat následující pravidla:

Čistota půl zdraví (a také méně starostí o saunu)

Před saunováním se vždy osprchujte. Vodou z těla smyjete případné nečistoty a hlavně pot. Do sauny nikdy nechoďte v botách ani domácích pantoflích. Před vstupem do sauny si pečlivě očistěte nohy, to platí zejména u venkovní sauny.

Do sauny vždy s ručníkem

Při saunování si nikdy nesedejte přímo na dřevěnou lavici. V opačném případě stékající pot z vašeho těla postupně vytvoří na dřevěných plochách nevzhledné skvrny a mapy. Odstraňují se velmi špatně a jen s velkou námahou.

Starejte se i o vnitřní části svoji sauny

Abyste zbytečnému poškození dřeva předešli, vždy si pod sebe rozložte ručník nebo osušku. Měl by být dokonale čistý a suchý. Doporučujeme jej měnit i během saunovacích cyklů.

Používejte jen takový ručník, který má výborné absorbční vlastnosti. Čím více vlhkosti zvládne pojmout, tím méně budete mít práce s následnou údržbou saunové lavice. Vhodnou saunovací osušku si můžete vybrat v našem e-shopu prowellness.cz

Saunu důkladně větrejte

Po každém saunování nechte dokořán otevřené dveře sauny a otevřete i větrací klapku. Je nutné zajistit i větrání místnosti, ve které se sauna nachází a výměnu vzduchu za čerstvý. Jen tak ze sauny zmizí všechna nadbytečná vlhkost.

Pokud větrání zanedbáte, zanedlouho budete vést boj s plísní, která roste ve vlhkosti až neskutečně rychle. Plíseň v sauně není nic příjemného. TIP: po saunování můžete v sauně nechat běžet několik minut kamna – tím se rychleji zbavíte vlhkosti.

V sauně nechte pootevřené dveře i v době, kdy ji nepoužíváte. Mírné proudění vzduchu jí udělá dobře.

Nikdy v sauně nenechávejte vědro nebo jinou nádobu s vodou. Zbytečně byste zvyšovali vlhkost vzduchu.

Pravidelná péče prodlouží životnost vaší sauny

Věnujte sauně i další průběžnou péči

  • po několika použitích sauny omeťte a očistěte podlahový rošt
  • pravidelně vytírejte podlahu sauny, nejlépe nějakým desinfekčním prostředkem, zabráníte tak tvorbě bakterií
  • pokud si po saunování všimnete, že je saunová lavice nebo opěrka vlhká, otřete ji navlhčeným hadříkem nebo houbičkou a následně i suchou utěrkou
  • sklo a skleněné plochy sauny můžete mýt stejně jako běžná okna, intenzita čištění závisí na typu sauny (u BIO sauny se na sklech sráží více vlhkosti)

ČÁST 2: Naplánujte si pravidelnou údržbu sauny

Jednou za čas byste měli věnovat pozornost jednotlivým částem sauny. Frekvence takové údržby vždy závisí na tom, jak často a jak saunu používáte. Pokud není uvedeno jinak, u domácích saun většinou stačí opakovat následující činnosti po 2 – 4 měsících, pro veřejné sauny platí jiná a často přísnější pravidla.

Saunová kamna

Saunové topidlo většinou nepotřebuje speciální údržbu. Stačí otírat jeho povrch. Ale pozor – pokud máte v sauně BIO kamna s výparníkem, měli byste ho pravidelně alespoň 2x ročně odvápňovat.

Pravidelnou péči byste měli věnovat saunovým kamenům. Ty několikrát ročně přeskládejte a vyhoďte drobné úlomky. Každý rok pak saunové kameny vyměňte za nové. Ty můžete vybírat na našem e-shopu. S výběrem kamenů vám také může pomoci náš speciální článek.

Péče o saunu by měla být pravidelná

Saunová elektronika

O saunový regulátor a další elektroniku se není potřeba nijak zvlášť starat. Stačí jej udržovat v čistotě. Při větší údržbě jen prohlédněte jeho připevnění, zda nejeví známky poškození. V případě pochybností nám zavolejte, nikdy se nepouštějte do oprav sami.

Saunový nábytek: lavice, opěrky, podhlavníky

Tato místa jsou v sauně nejnamáhanější a proto jim věnujte důkladnou péči. Doporučujeme je minimálně 2x měsíčně (saunujete-li se často tak klidně i každý týden) očistit vodou navlhčeným hadříkem nebo houbičkou.

I vnitřní části svoji sauny pravidelně čistěte

Poté lavice a opěrky omyjte přípravkem Saunareiniger. Je to univerzální desinfekce a lze ji používat i na podlahu a plasty v sauně. Ředí se v poměru 1:10 až 1:30 s vodou a má příjemnou eukalyptovou vůni.

Jednou za čas (většinou stačí 1x za sezónu) doporučujeme saunový nábytek napustit speciálním parafínovým olejem, který neobsahuje rozpouštědla. Je vhodný i na tepelně ošetřené dřevo (thermowood) a snižuje vstřebávání vlhkosti do dřeva. Saunový parafínový olej lze koupit ve výhodném setu se saunovým čističem.

Dřevěné obložení sauny

Vnitřní ani venkovní obklad sauny nepotřebuje žádnou větší péči. Pro stavbu sauny vždy používáme dřevo, které má optimální vlastnosti a pokud se o stěny sauny neopíráte a nepoškodí je tak pot, budou stále krásné.

Venkovní obklad se doporučuje každé 2 roky napustit  ochranným olejem

Venkovní dřevěný obklad saunových domů a venkovních saun doporučujeme každé dva roky očistit od prachu a napustit ochranným olejem.

Co byste pro údržbu sauny neměli nikdy používat

  • na dřevo nikdy nepoužívejte přípravky na bázi chloru (Savo apod)
  • nikdy dřevěné povrchy nepolévejte vodou
  • na dřevo nepoužívejte příliš mokrý hadr, dřevo by mohlo nenávratně ztmavnout
  • nepoužívejte mořidla, barvy ani jinou chemickou ochranu dřeva uvnitř sauny (horko v sauně způsobí uvolňování výparů, které jsou zdraví škodlivé)
  • vyvarujte se používání předmětů z mědi, může na dřevě zanechat fleky
  • saunu nepoužívejte jako sušárnu prádla

Pravidelně se o svoji saunu starejte

V létě, jednou za rok, byste měli ze sauny vynést vše, co není připevněné na sluníčko a nechat dokonale vyschnout. Saunu pečlivě vydezinfikujte a nechte vyschnout. Tím pro ní uděláte maximum a odvděčí se vám dlouhou životností.

Údržba sauny není složitá ani náročná na čas – pokud se dělá pravidelně. Když se o svoji novou saunu budete starat podle výše uvedených tipů a pravidel, jsme si jisti, že vám vydrží stále krásná. A téměř jistě si ji budou moci užívat i vaši potomci.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI