Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Saunová kamna EOS – chtějte to nejlepší, co můžete ve své sauně mít

Saunová kamna EOS – chtějte to nejlepší, co můžete ve své sauně mít

Finské sauny Články Saunování
29. června 2020

Kamna jsou srdcem každé sauny a její nedílnou součástí. Bez nich by nebyla sauna saunou. Víte, že na kamnech záleží, jaké bude mít sauna funkce? Zda ji budete moci využívat jako finskou saunu, bio-saunu nebo aroma-saunu? Chybná volba saunového topidla může mít za následek to, že saunu dostatečně nevytopíte (dvojnásob to platí u venkovních saun) nebo že vás časem začnou trápit různé technické problémy.

Jak vybírat kamna do sauny?

Abychom pochopili, jak je výběr kamen důležitý, musíme si uvědomit, jak finská sauna v principu funguje. Bez ohledu na to, zda je v ní topidlo elektrické nebo klasická kamna na dřevo.

Ve finské sauně se vaše tělo ohřívá prostřednictvím horkého vzduchu. To znamená, že než se budete moci začít saunovat, musí se ohřát celý objem vzduchu v sauně. Zdrojem tepla jsou saunová kamna, resp. jejich topné těleso.

Jak bude dlouhá doba od zapnutí sauny do doby, než je připravená a roztopená na potřebných cca 100 °C, závisí:

  • na výkonu kamen (čím větší výkon, tím je sauna rychleji roztopená)
  • na materiálu, ze kterého je sauna vyrobená (jiné vlastnosti má dřevo, jiné sklo či kámen)
  • na tom, jak je sauna dobře izolovaná od vnějšího prostředí (tepelné ztráty)
  • jaká je teplota vnějšího prostředí (tj. zda je sauna v místnosti nebo venku)

Na trhu existují dva základní druhy saunových kamen: elektrická a klasická kamna na dřevo (pro úplnost: existují i saunová kamna na plyn, ale ty se v ČR prakticky neprodávají).

Saunová kamna na dřevo jsou autentická. Dívat se během relaxace do plamenů je příjemné, strhující a podtrhuje to celkovou atmosféru sauny. Dřevo navíc příjemně voní. Nevýhodou je mnohem náročnější obsluha a navíc se sauna prodraží o komín.

Pokaždé, než se budete moci saunovat, budete muset:

  • naštípat a nanosit dříví
  • připravit na zátop
  • během saunování přikládat
  • hlídat teplotu v sauně
  • po saunování vymést kamna
  • mít prostory pro skladování vyschlého dřeva

V našich saunách proto dáváme přednost saunovým kamnům na elektřinu.

Ta mají obsluhu velmi jednoduchou, a protože komunikují s řídící jednotkou, lze na nich nastavit cílovou teplotu. Tu si pak hlídají automaticky samy, včetně dalších možností jako je jednoduché nastavení oblíbených saunovacích parametrů, zapnutí v určitou dobu apod.

EOS Group – německá saunová kamna

Když jsme se rozhodovali, jakou značku saunových topidel budeme do našich saun používat, hledali jsme taková, která budou splňovat všechny naše náročné požadavky.

Prioritami při výběru dodavatele kamen bylo:

  • zkušenosti, tradice a stabilní pozice na trhu
  • kvalita konstrukce a provedení kamen
  • celkový vzhled a design
  • spolehlivost, stabilní kvalita a minimální poruchovost
  • komplexní výkonová řada kamen
  • podpora výrobce a výborná dostupnost náhradních dílů

Nejlépe naše požadavky splnila topidla německé společnosti EOS Group, přesněji EOS Saunatechnik GmbH se sídlem v Driedorfu v německém regionu Westerwald.

EOS již více než 75 let navrhuje a vyrábí elektrická saunová topidla, včetně ovládacích panelů a to jak pro soukromé, tak pro komerční veřejné sauny. Své produkty dodává přes specializované distributory do více než 80 zemí celého světa.

Kromě široké nabídky saunových topidel a řídících jednotek vyrábí EOS také parní generátory, technologie pro parní lázně, infračervenou technologii a široké spektrum dalších příslušenství.

Do skupiny EOS patří od roku 2015 také firma KUSATEK, která vyrábí plynová saunová topidla a společnost SPATRONIC, působící v oblasti vývoje softwaru a hardwaru pro oblast wellness.

Saunová kamna EOS a pověstná německá důslednost zaručují nejvyšší kvalitu a umožňuje také realizaci individuálních požadavků našich zákazníků.

Všechny naše finské sauny již mají ve svých specifikacích uvedeny doporučený typ saunových kamen EOS, takže se naši klienti nemusí s výběrem topidla jakkoli trápit. Na přání však lze sauny vybavit i jiným topidlem, s jehož výběrem vám rádi poradíme.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI