Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Saunování > Jak vybrat kvalitní infrasaunu a co byste před nákupem měli vědět

Jak vybrat kvalitní infrasaunu a co byste před nákupem měli vědět

Články Saunování Infrasauny
31. prosince 2021

Možná si chcete pořídit infrasaunu pro její pozitivní účinky na imunitní systém. Nebo sportujete a chcete využít vlastnosti infrazáření pro zvýšení svého výkonu a rychlejší regeneraci po něm. A možná jen hledáte způsob, jak se pohodlně zbavit únavy, stresu, bolesti hlavy, zad, kloubů nebo svalů. S tím vším vám infrasauna pomůže. Ale ne každá. Přečtěte si, jak při výběru infrasauny neudělat chybu.

Krok 1 – Rozměry a kapacita infrasauny

Infrasauny jsou, na rozdíl od klasických finských saun, prostorově nenáročné. Důvodem je optimální poloha těla při saunování. Zatímco ve finské sauně nejčastěji ležíte (aby organismus nebyl vystaven příliš velkým teplotním rozdílům), v infrasauně je nejlepší pozice vsedě.

To znamená, že infrasauna může být mnohem menší než finská sauna a bez problémů se vejde i do nejmenších bytů.

Velikost infrasauny se řídí podle počtu osob, které se budou saunovat společně. Mezi nejprodávanější infrakabiny patří ty, které jsou určeny pro jednu osobu. Ty nejmenší infrasauny se vejdou na plochu 100 x 100 centimetrů – což je jen o trochu více, než má běžný sprchový kout.

Výška infrasauny většinou bývá 210 centimetrů. To proto, abyste se v ní mohli pohodlně postavit a také kvůli optimální cirkulaci vzduchu.

Čím více osob se bude saunovat společně, tím větší musí být rozměr infrasauny. Běžné jsou tedy infrasauny pro dvě osoby, ale také už prostorově náročnější infrasauny pro čtyři.

Pro penziony, hotely nebo sportovní kluby se vyrábí i ohromné infrasauny na míru, do kterých se posadí najednou i kompletní fotbalová jedenáctka.

Ale pozor – čím větší kabina, tím také větší budou i provozní náklady na saunování. Takže pokud se nejraději saunujete sami, je pro vás zbytečná infrasauna pro tři osoby. Vybírejte jen takovou, jakou opravdu potřebujete.

Krok 2 – Umístění infrasauny

Infrasaunu můžete mít doma v bytě, ale pokud si přejete mít venkovní infrasaunu na terase, na zahradě nebo třeba na balkóně, výrobce vám vyjde vstříc. Kabinu zateplí a vyrobí izolovanou střechu, třeba i s další místností pro odpočinek.

Většina realizací infrakabin je však v interiéru.

Infrasauna nepotřebuje odvětrání ani speciální stavební přípravu. Stačí klasická zásuvka 220 V (ideálně se samostatným jističem) a rovná podlaha. Infrasaunu můžete umístit na jakoukoli podlahovou krytinu – může stát na parketách, plovoucí podlaze, ale třeba i na koberci.

V bytě si klienti infrasaunu nejčastěji umístí do koupelny, ložnice nebo na chodbu. Pokud však máte k dispozici samostatnou místnost, je to ideální.

Krok 3 – Typizovaná nebo infrasauna na míru?

Na trhu existují dvě základní kategorie infrasaun, které se liší cenou a následujícími výhodami:

Typizovaná infrasauna

  • předem vyrobená kabina
  • pevně daný rozměr bez možnosti úprav
  • malý výběr materiálů
  • výběr z několika designů
  • levnější než infrasauna na míru

Pokud se vám rozměrově taková infrasauna vejde do uvažovaného prostoru a líbí se vám, nemusíte váhat. I typizovaná infrasauna může být skvělá volba. Ovšem pozor si dejte na výbavu a typ infrazářičů – na trhu jich najdete více druhů a velmi se od sebe liší (podrobněji viz dále).

Infrasauna na míru

  • výběr z několika designů s možností individualizace
  • rozměry kabiny i technické řešení lze přizpůsobit
  • libovolný výběr materiálů
  • široké možnosti nadstandardních úprav
  • dražší než typová infrasauna

Jak už název napovídá, tyto infrasauny se vyrábí až po zaměření místa, kam mají přijít. Je tak možno vyrobit infrasaunu do zkoseného podkroví, infrasaunu do rohu nebo zcela vestavěnou, kdy je viditelná jen její přední stěna.

Krok 4 – Materiály

Základním materiálem pro výrobu každé infrasauny je dřevo. Pokud výrobce správně zvolí typ a druh dřeva, dokáže absorbovat velké teplotní rozdíly a nevadí mu vlhkost. A protože je v infrasauně vlhkost poměrně malá, vydrží vám vaše infrasauna dlouho krásná.

Ale není dřevo jako dřevo.

Levná infrasauna má většinou obložení ze severského smrku – buď skandinávského nebo sibiřského. Střední cenová kategorie infrasaun pak mívá obložení z africké vrby Abachi nebo z osiky či olše.

Uvnitř luxusní infrasauny pak najdete často obložení z kanadského cedru, hemlocku a v poslední době vzrůstá obliba obkladových desek Saunaboard.

Moderní infrasauny poznáte i podle velkých prosklených ploch. Jejich výhodou je pocit prostoru a příjemný výhled z jinak uzavřené kabiny.

Více se o materiálech pro infrasauny dočtete na naší speciální stránce zde.

Krok 5 – Infrazářiče

To nejdůležitější jsme si nechali na konec. Ale výběr infrasauny by typem infrazářičů měl začínat. Protože infrazářiče jsou to nejdůležitější, co určuje, jaké vlastnosti bude vaše sauna mít.

Než se pro nějaký typ infrazářiče rozhodnete, položte si otázku:

Stačí, když mě infrasauna zahřeje nebo chci i pozitivní vliv na zdraví?

Pokud opravdu nehledáte nic jiného než pouhé prohřátí organismu, pak se rozhodněte pro základní typ infrazářičů. Spektrum jejich infrazáření obsahuje jen jednu nebo maximálně dvě složky infračerveného záření.

Takové infrazáření však působí jen na svrchní část pokožky a neprohřeje vás do hloubky.

A přesně takto fungují karbonové infrazářiče, magnesiové a keramické infrazářiče. Vyznačují se nízkou cenou, ale na druhou stranu – jejich zdravotní účinky jsou podobné, jako když si sednete blízko k ústřednímu topení.

Hledáte-li maximální účinky na organismus a nechcete-li dělat kompromisy, zaměřte se na infrazářiče, které dokáží produkovat kompletní infračervené spektrum, tj. všechny jeho 3 složky (IR– A, B, C).

Širokospektrální infrazáření má největší léčivé účinky, posiluje imunitní systém a je nejvhodnější pro celkovou rehabilitaci. Kromě povrchového tepla infrazáření proniká i do vnitřku organismu. Hluboké teplo rozšiřuje cévy, pozitivně působí na klouby, svaly a čistí organismus. Je zcela přírodní a je nejpodobnější záření z opravdického sluníčka.

Takové záření vydávají širokospektrální infrazářiče Vitae.

Další výhodou zářičů Vitae je i to, že vydávají příjemné oranžovo–žluté světlo, což oceníte zejména v zimních měsících, kdy je takového světla nedostatek. Navíc dosahují plný výkon už vteřinu po zapnutí, takže nemusíte čekat, až se rozehřejí.

Více se o infrazáření a všech typech infrazářičů na trhu dočtete v našem specializovaném článku zde.

Nejdůležitější pravidlo pro výběr infrasauny je nešetřit na infrazářičích. Hledáte-li nějakou úsporu, pořiďte si raději menší infrakabinu nebo jen se základní výbavou, třeba bez audio nebo s nejobyčejnějším světlem, ale s těmi nejlepšími zářiči. Jen tak bude mít vaše infrasauna takové zdravotní účinky, které očekáváte.

Realizace infrakabin u našich klientů si můžete prohlédnout zde.

Přijďte si infrazářiče Vitae vyzkoušet do našeho saunového Showroomu!

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI