Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Saunování > Infrasauna: druhy infrazářičů a jak neudělat při výběru chybu

Infrasauna: druhy infrazářičů a jak neudělat při výběru chybu

Články Saunování Infrasauny
26. května 2021

Nevíte si rady při výběru infrasauny? Ztrácíte se v technických specifikacích a typech infrazářičů? Připravili jsme pro vás jejich přehled a srozumitelně vám vysvětlíme všechny důležité pojmy. A možná vám ušetříme trápení i peníze, které byste jinak utratili špatným rozhodnutím.

O kvalitě infrasauny rozhoduje typ infrazářičů

Princip infrasauny je jiný, než fungování klasické finské sauny. Při infrasaunování se neohřívá vzduch v kabině, ale infrapaprsky přímo prohřívají vaše tělo. Teplota vzduchu v infrasauně není podstatná a nevnímáte ji tolik jako ve finské sauně. Její zvýšení nad teplotu okolního prostředí je pouze vedlejším produktem infrazáření.

Infrazářiče Vitae

Infrasauna vás může prohřát. Nebo vám pomůže i v regeneraci bolavých svalů a unavených kloubů. Ale jen některé zářiče produkují infrazáření, které proniká do větší hloubky lidského organismu, kde dokáže vyvolat ozdravující reakce a posílí imunitní systém.

Podobně, jako záření opravdického slunce.

Infrasaunu dělají infrazářiče. Vlastnosti každé infrasauny jsou přímo určeny vlastnostmi zářičů.

Existují zářiče, které dosáhnou plného výkonu hned po zapnutí. Na druhou stranu však jsou i takové infrazářiče, které se rozehřívají i patnáct minut. Ty jsou levnější, ale opravdu se vám chce před každým saunováním čekat?

Infrazářiče Vitae v infrasauně

Maximální zdravotní účinky má jen jedna část infrazáření

V přírodě to je jednoduché – hlavním zdrojem infrazáření je slunce. Jeho paprsky (ty, které proniknou skrz atmosféru) se skládají ze 3 částí:

  • ultrafialové záření
  • viditelné záření
  • infračervené záření (infrazáření)

Vytvořit infrazáření uměle je vlastně docela snadné. Protože každý objekt (tj. i vy nebo vaše kočka či televize) vyzařuje určité množství infrazáření. Čím vyšší je teplota takového objektu, tím kratší je vlnová délka vydávaného záření.

Užijte si relax ve své infrasauně

Každé infračervené záření má 3 složky:

  • krátké vlny, IR–A (0,76 – 1,4 μm) pronikají nejhlouběji do organismu, mají největší léčivé účinky, posilují imunitní systém, jsou nejvhodnější pro rehabilitaci, hlubokým teplem rozšiřují cévy a zrychlují tak proudění krve, čistí organismus.
  • střední vlny, IR–B (1,3 – 3 μm) dokáží stimulovat svrchní část pokožky, uvolňují svalové napětí, zmírňují bolest, využívají se pro tepelnou relaxaci.
  • dlouhé vlny, IR–C (3 – 10 μm) do organismu nepronikají, prohřejí jen vrchní část, vhodné jsou pro detoxikaci kůže

Určitě vás napadne: pokud by existoval infrazářič, který by zvládl vyzařovat všechny 3 složky infrazáření a nejvíce složku IR-A, vytvořil by v infrasauně ideální prostředí.

A přesně takto to je. Tohle je ta nejdůležitější myšlenka pro výběr infrasauny.

V infrasaunách však najdete různé druhy infrazářičů a ne o každém se dá říci, že má ideální vlastnosti. Pojďme si je postupně představit jeden po druhém.

Karbonové infrazářiče

Najdete je v těch nejlevnějších saunách. Pomalu se rozehřívají a dosahují teploty 70 – 170 °C. To je jejich nevýhoda, takže aby udržely v infrasauně požadovanou teplotu, musí jich být na stěnách velký počet.

Jejich výhodou je poměrně dlouhá životnost a rovnoměrná distribuce paprsků. Na druhou stranu, většinou jsou na stěnách namontované od sedátka až po strop. Takže si je s žádnými jinými zářiči nespletete.

Infrazáření karbonových zářičů se skládá jen ze složky IR–C a z žádné jiné.

Magnesiové infrazářiče

Na první pohled vypadá jako keramický zářič a má i podobné rozměry a technické řešení. Jako zdroj tepla slouží magneziová trubice.

Magneziový zářič poskytuje střední (IR-B) a dlouhé (IR-C) spektrum infračerveného záření v poměru viz graf.

Keramické infrazářiče

Poměrně rychle se rozehřívají a dosahují povrchovou teplotu kolem 250 – 300 °C. Vývojově jde o starší typ infrazářičů, takže mají vyšší spotřebu elektrické energie než například karbonové zářiče.

Keramický infrazářič vydává téměř kompletní část dlouhých vln (IR-C) a jen velmi malou část středního záření (IR-B).

Světelně – keramické infrazářiče (Red Light)

Jejich teplota je mnohem vyšší než u keramických zářičů a pohybuje se kolem 300 – 500 °C. To znamená, že infrasaunu dokáží prohřát během pár minut. Kromě tepla vyzařují také světlo. Technicky je u nich zdrojem tepla trubice z křemičitého skla.

Infrazářiče Red Light vyzařují všechny tři části infračerveného záření, ale složku IR-A (krátké vlny) jen v minimálním zastoupení (udává se, že jen kolem 1-3 %).

Infrahalogenové širokospektrální zářiče Vitae

Pro lidský organismus představují optimální zdroj infračerveného záření, které je nejpodobnější tomu, jež pochází ze slunce. Infrazářiče Vitae dosahují plného výkonu za méně než vteřinu po zapnutí.

Infrasauna s infrazářiči Vitae

Kromě IR záření vydávají Vitae také příjemné žluto–oranžové světlo, což oceníte zvláště v zimních měsících, kdy je slunečního svitu nedostatek.

Zářiče dosahují povrchové teploty až 500 °C, a proto jsou zakryté bezpečnostní mřížkou, která bývá potažena sametovou vrstvou. Tato mřížka při dotyku nepálí, nemusíte se tedy obávat se o zářič opřít.

Novější verze Vitae zářičů má místo kovové mřížky kryt z mléčného skla, tento typ využíváme v našich infrasaunách Glassy.

Digitální infrazářiče Vitae vyzařují všechny tři složky infrazáření v optimálním rozložení. Žádný jiný komerční zářič toto neumí.

Vitae jsou proto vhodné k celkové relaxaci, regeneraci i prokrvení organismu do hloubky a léčbě pooperačních ran a zranění. Ze všech typů infrazářičů mají maximální zdravotní účinky pro lidský organismus.

V našich infrasaunách nepoužíváme žádné jiné zářiče než Vitae. Jednoduše proto, že jsme přesvědčeni, že na trhu žádné lepší neexistují. A kompromisy u nás neděláme.

Nová infrasauna Sunrise/Sunset

Chcete poznat všechny výhody zářičů Vitae na vlastní kůži?

Je to jednoduché. Zavolejte nám předem, abychom vám mohli rezervovat termín a měli jste úplné soukromí a přijďte do našeho saunového Showroomu.

Vyzkoušíte si, zda vám budou infrazářiče Vitae vyhovovat a seznámíte se s našimi modely infrakabin. Od levného infrakoutku až po luxusní infrasaunu Grand Vitae nebo originální Glassy s prosklenými stěnami či designovou infrasaunu Sunrise/Sunset.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI