SLEVA – 10 % na všechny sauny a infrasauny – jen v červenci! Více informací zde.

Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > 7 největších chyb, které při výběru sauny dělá každý

7 největších chyb, které při výběru sauny dělá každý

Finské sauny Články Novinky Saunování
30. dubna 2022

Hlavním důvodem, proč si lidé pořizují sauny, jsou jejich léčivé účinky. Saunování posiluje imunitní systém, odbourává stres a pomáhá zbavit se únavy i starostí. Jak ale saunu vybrat? Na trhu dnes najdete spoustu různých modelů a typů a zorientovat se v nabídce je těžké. Navíc, saunování to není jen sauna, ale i spousta věcí okolo. Prozradíme vám, na co byste se při výběru sauny měli soustředit a na co dát pozor.

1. Zbytečně velká sauna = příliš vysoké náklady na energie!

Velké oči při plánování velikosti sauny se vám mohou pořádně prodražit. A zbytečně. Uvědomte si, že u finské sauny se musí na požadovanou teplotu prohřát vzduch v celé kabině.

Velikost sauny vždy vybírejte podle počtu saunujících osob

Saunová kamna jsou dnes většinou na elektřinu a náklady na jedno saunování v přespříliš velké kabině tak mohou být i několikanásobné. Ale i kdybyste měli kamna na dřevo (pokud zrovna nevlastníte les) budou vyšší i náklady na otop, včetně vyšší pracnosti při jeho zpracování a přípravě.

Pokud se tedy nejčastěji saunujete ve dvou, je zbytečné kupovat saunu pro 4 osoby jen proto, že párkrát za rok se budete chtít saunovat s dětmi nebo návštěvou. Spočítejte si to.

Saunu si pořizujte jen tak velkou, kolik lidí se bude pravidelně saunovat společně.

2. Levná sauna? Děkuji, raději ne!

Nejlevnější sauny mohou být vstupenkou do světa saunování, ale bohužel často také zdrojem mnoha starostí a problémů v budoucnosti.

Proč nekupovat levnou saunu?

Saunování si užívejte se svými nejbližšími a přáteli

Levné sauny bývají často plné kompromisů. Když pomineme to, že si takovou saunu většinou musíte doma složit sami (takže vás to bude stát nejspíš spoustu času a nervů), mezi nejčastější neduhy patří:

  • nekvalitní dřevo a horší zpracování (více suků, tenké palubky)
  • nedostatečně dimenzovaná konstrukce a pevnost kabiny (sauna bude vrzat)
  • malá nebo žádná izolace ve stěnách (úniky drahocenného tepla)
  • špatné odvětrání (časem se začnou vyskytovat plísně)
  • předimenzovaná nebo výkonově slabá kamna (výkon se počítá podle prostředí)
  • hudební systém z autorádia (nevyhovují a malá životnost)
  • nevhodné rozměry (ale bylo to levné, co na tom, že kabina přečuhuje do prostoru)

Určitě na trhu někde existuje levná sauna v rozumné kvalitě. Ale nebude snadné ji najít. A když ji najdete, dejte si pozor, abyste neudělali další častou chybu:

3. Pozáruční servis nepotřebuji! Nebo ano?

Standardní záruka u saun, které si můžete koupit na e-shopech bývá zákonné 2 roky, maximální délka zvýhodněné záruky, jakou jsme našli na internetu u prodejců saunových kabin, jsou 3 roky.

Přemýšlejte o tom, co se stane ve chvíli, kdy se taková sauna porouchá – třeba pár měsíců po uplynutí této záruky. Sauna nepůjde zapnout nebo neudrží nastavenou teplotu atd., možných problémů jsou spousty, včetně těch s elektronikou.

Na koho se obrátíte?

Pozáruční servis je u tak velkého zařízení, jakým sauna bezesporu je, nesmírně důležitý. Protože saunu těžko povezete do servisu – servis musí přijet k vám.

Saunová kamna se saunovými kameny

Saunu tedy vybírejte i podle toho, zda prodejce nebo její výrobce nabízí doživotní pozáruční servis. Zákonná záruka nestačí.

A trochu napovíme: SaunaSystem poskytuje u vybraných modelů saun záruku až 10 let a servis po celou dobu životnosti sauny.

4. Proč typizovanou saunu, když existuje sauna na míru?

Nejrychlejší cesta k domácímu saunování je koupě typizované sauny. Jedná se o cenově nejdostupnější řešení – sauna má pevně dané rozměry i výbavu a koupíte ji většinou v krabici na nějakém e-shopu či v prodejně zahrádkářských potřeb.

V rodném listě takové sauny bývá nějaká asijská země.

O něco lepším řešením je typizovaná sauna, která se narodila v Čechách a má tedy vyšší kvalitu, včetně prodloužené záruky a možnosti pozáručního servisu. Takové sauny lze do jisté míry vybavit i podle vašeho přání.

Po saunování vždy pořádně vyvětrejte

Vždy však budete limitováni pevně danými rozměry: zkrátka prostor musíte přizpůsobit sauně.

Jenže lepší to je naopak.

Nejlepším řešením je proto sauna na míru. Ta se vám přizpůsobí úplně ve všem. Vyberete si výbavu, dřevo, design, ale především rozměry. Saunu na míru můžete mít kdekoli si řeknete – ve výklenku nebo vestavěnou do nějakého prostoru či místnosti.

Vybírat můžete z několika modelů v různých cenových hladinách od levné sauny Economy až po luxusní saunu Future nebo venkovní sauny pro umístění na zahradě či terase.

5. Špatné umístění sauny

Není nic otravnějšího než chybně umístěná sauna v bytě. V určitých případech si dokonce můžete zahrávat se zdravím i životem.

Špatné odvětrání a velká vlhkost vzduchu způsobuje růst plísní a je živnou půdou pro růst bakterií. Po každém saunování je nutné zbavit se nadbytečné vlhkosti, zvláště pokud poléváte saunové kameny vodou.

Nezapomínejte na to, že každá finská sauna potřebuje větrat!

Saunování si užívejte se svými nejbližšími a přáteli

Nedostatečný přívod čerstvého vzduchu do sauny vám může při společném působení vysokých teplot způsobit mdloby. Máte-li místnost, kde je sauna, dokonale izolovanou, můžete se dokonce udusit.

Provoz sauny vyžaduje dostatečně dimenzovaný přívod čerstvého vzduchu!

Postavit saunu do sklepa nebo do ložnice také nemusí být nejlepší nápad. Před každým saunováním (ale hlavně po něm) byste se měli omýt. Je to jeden z tipů na lepší saunování.

Takže pamatujte, že optimální umístění sauny je někde blízko koupelny. S přívodem čerstvého vzduchu a možností větrání.

6. A jéje! My zapomněli na ochlazovnu!

Největší a poměrně častou chybou při pořizování sauny je to, že lidé zapomínají na důležitou součást každého saunovacího cyklu: ochlazování. A studená voda přitom patří k saunování stejně, jako bublinky do šampaňského.

Bez ochlazování jsou účinky sauny sotva poloviční. Tak to alespoň tvrdí Finové.

Jenže těm je hej – v zimě vezmou sekeru a do zamrzlého jezera poblíž sauny vysekají díru, kam po saunování za hurónského křiku všichni naskáčou.

My v srdci Evropy si s ochlazením musíme poradit jinak.

Po saunování je velmi důležité ochlazení

Ke každé finské sauně tedy patří:

  • ochlazovací bazének: nezamrzá v zimě a i v létě je v něm voda chladná
  • ochlazovací káď: plná chladivé vody, dřevěná nebo z umělé hmoty
  • ochlazovací sprcha: tu má doma každý, přitom jde o skvělé řešení, jak se ochladit
  • ochlazovací vědro: zatáhnete za provázek a vědro plné vody se na vás překlopí
  • sníh nebo chladivý vítr (to ale funguje jen někdy, takže spíš jako zpestření)

7. Koupě sauny podle obrázků

Vybírat saunu jen podle obrázků na internetu je tak trochu loterie. Koupili byste si jen podle fotografie dobře padnoucí oblek nebo šaty?

Venkovní sauna je nádherná

A stejné to je se saunou.

Sauna vám musí padnout jako ulitá. Musíte si ji osahat, dotknout se perfektně opracovaného dřeva, vyzkoušet ovládací prvky, zkusit pohodlné lavice a opěrky.

Poznáte na obrázku, že zrovna tyto saunové lavice ani při vysoké teplotě vzduchu v sauně nikdy nepálí? Že navolit požadovanou teplotu v sauně zvládne i vaše babička?

Saunu, kterou si chcete koupit si vždy prohlédněte a vyzkoušejte na vlastní kůži. Načerpejte inspiraci v saunovém showroomu, poraďte se s profesionálním prodejcem a konzultujte vaše starosti a přání.

A nikdy nekupujte zajíce v pytli. Pardon, saunu podle obrázků.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI