Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Jak vybrat saunu? Kolik druhů saun znáš, tolikrát jsi člověkem.

Jak vybrat saunu? Kolik druhů saun znáš, tolikrát jsi člověkem.

Finské sauny Články Infrasauny
27. března 2019

Říká se, že v sauně zapomenete na všechny starosti a únava se rozplyne jak pára nad hrncem. Když už se tedy rozhodnete pořídit si saunu, měli byste znát všechny možnosti a druhy saun, které současný trh nabízí. Protože sauna není jen finská nebo infrasauna, ale také kombinovaná sauna nebo biosauna.

Všechny jsou krásné, jsou ze dřeva a skla, můžete je mít venku i doma, je v nich teplo, ale to je asi tak vše, co mají společného. Rozdíly jsou opravdu velké a vyplatí se je znát.

Infrasauna: léčí infračervenými paprsky, stejně jako sluníčko

Zvláště mezi sportovci je oblíbený speciální druh sauny, který se nesprávně nazývá infrasauna. Vhodnější název je infrakabina, protože se saunou toho moc společného nemá.

Infrasauna:

V infrakabině se neprohřívá vzduch, ale infrapaprsky prohřívají přímo vaše tělo. Je vhodná pro všechny, kdo nemají v oblibě vysoké teploty v klasické finské sauně. V infrasauně se totiž teplota pohybuje jen kolem 30 – 60 °C.

Pravidelný pobyt v infrasauně uvolní vaše svaly, čistí pokožku, posiluje srdce a imunitní systém, pomáhá při hojení ran. Saunovat se můžete několikrát týdně, nejčastěji se uvádí doporučená doba 30 – 45 minut.

Při výběru infrasauny musíte dávat největší pozor u volby druhu infrazářičů. Na trhu najdete několik druhů zářičů, přičemž je nejlepší řídit se selským rozumem – nejste tak bohatí, abyste si mohli kupovat levné věci.

Protože levné infrazářiče zkrátka nefungují a nemají léčivé účinky.

Infrasauna:

Nejlepší volbou pro vaši infrasaunu jsou širokospektrální infrazářiče (Vitae), které umí produkovat všechny tři složky infrazáření (IR A, B, C). To je velmi důležité, protože ostatní zářiče vyzařují v lepším případě jen dvě složky infračerveného záření a neumí to nejdůležitější: IR – A, které proniká hluboko do podkoží (uvádí se, že až do hloubky 4 cm).

Další výhodou širokospektrálních infrazářičů Vitae je to, že dosáhnou 100 % výkon hned po zapnutí. Nemusí se rozehřívat a vy tak nečekáte několik minut, než je infrasauna připravená.

Infrasaunu, jako jedinou saunu, můžete umístit libovolně do interiéru – není potřeba žádné odvětrání, stačí přirozená cirkulace vzduchu.

Finská sauna: vysoké teploty, suchý vzduch a staletími prověřená klasika

Když se řekne sauna, většina lidí si představí právě finskou saunu. A Finové moc dobře vědí, proč saunu tak milují a proč je saunování běžnou součástí jejich života.

Teplo ve finské sauně vytváří saunová kamna. Dnes už se používají téměř výhradně kamna elektrická. Po zapnutí se musí nejdříve rozehřát samotná kamna a ta prohřívají vzduch v sauně. To nějakou dobu trvá, takže sauna je připravená a rozehřátá za 20 – 45 minut.

Finská

Ve finské sauně je suchý vzduch (max. 10 % vlhkosti, což se řídí poléváním saunových kamenů vodou) a teplota v rozmezí 90 – 110 °C. Takové podmínky jsou skvělé pro to, abyste se pocením zbavili všeho špatného, ale nevyhovují každému – a pro některé děti nebo osoby s vysokým tlakem jsou zapovězené.

Během saunování se uvolňuje napětí svalů, uvolňují dýchací cesty, posiluje se imunita a celkově se detoxikuje organismus. Je prokázáno, že saunování pomáhá při hubnutí.

V rozpálené finské sauně byste neměli trávit delší dobu než 15 – 20 minut.

Po každém saunování by mělo vždy následovat ochlazení těla. Nejlépe šokové – politím studenou vodou, skokem do bazénu anebo, pokud máte saunu venku, můžete v zimě skákat přímo do sněhu.

Finská

Finská sauna se skvěle vyjímá na zahradě, ale může se stát součástí vašeho domácího wellnessdomě nebo na terase. Stavební příprava je složitější než pro infrasaunu – to ale platí pro všechny následující typy saun.

Kombinovaná sauna: dokonalé spojení finské sauny a infrasauny

Až si říkáme, proč to někoho nenapadlo už dříve. Někdo má rád vysoké teploty a suchý vzduch finské sauny a jiný naopak prohřívání těla pomocí infrapaprsků.

Kombinovaná

Takže jsme vytvořili kabinu, která spojuje obě sauny dohromady a nazvali jsme ji kombinovaná sauna. Kabina v takovém případě obsahuje klasické saunové topidlo i infrazářiče.

Kombinovaná sauna tedy umožňuje provoz finské sauny a infrasauny se všemi jejich zdravotními a technickými výhodami. Pravidelné používání obou typů saun představuje pro vaše tělo dokonalé spojení všech blahodárných účinků obou typů zařízení.

Kombinovaná

A když vy máte rádi finskou saunu a děti zase infrasaunu, nemůžete si vybrat lépe a všichni budou nadšeni. Vše se vejde do jedné kabiny.

Biosauna: dvě v jednom – nízké teploty a vysoká vlhkost vzduchu

Biosauna je také kombinací dvou prostředí – tentokrát klasické finské sauny a parní lázně. Proto se někdy biosauně říká parní sauna. Vyznačuje se teplotami kolem 50 – 60 °C a vysokou vlhkostí vzduchu okolo 30 – 60 %.

Díky příjemnějšímu prostředí je tak biosauna vhodná i pro děti a starší osoby. Jestliže vám tedy nevyhovuje suchý vzduch a vysoké teploty finské sauny, bude pro vás biosauna ideální volba.

Biosauna:

Technicky vychází biosauna z finské sauny, ale je vybavena speciálním topidlem, které má výparník pro tvorbu páry. Regulace v biosauně udržuje stabilní vlhkost i teplotu v nastaveném rozmezí – podle vašich preferencí lze měnit a nastavovat také poměr vlhkosti a teploty.

Délka saunování v biosauně bývá nejčastěji 10 – 15 minut a poté by mělo následovat ochlazení organismu. Všeobecně platí, že díky vlhkému vzduchu, bývá doba saunování delší než ve finské sauně.

Podobně jako u kombinované sauny jsou i u biosauny zdravotní účinky spojením výhod obou zařízení, tj. finské sauny a parní kabiny. Biosauna je příznivá pro organismus, posiluje srdce, přirozeně roztahuje cévy, uvolňuje a čistí dýchací cesty, regeneruje svaly a klouby, čistí pleť a pomáhá bojovat proti nachlazení.

Navíc lze kamna v biosauně využít i pro aromaterapii – do speciální mističky se jednoduše do vody nalijí vonné éterické oleje, které pak postupným odpařováním příznivě působí na organismus.

Biosauna:

Abyste se mohli lépe rozhodnout, která sauna je pro vás ta pravá, můžete si je do našeho saunového showroomu v Praze – Uhříněvsi přijít všechny nezávazně prohlédnout. A protože víme, že koukání nestačí, sauny vám na požádání roztopíme. Vy si tak v soukromí vyzkoušíte rozdíly mezi jednotlivými saunami na vlastní kůži. Kontaktujte nás. Rádi s vámi vše probereme u dobré kávy nebo čaje a připravíme nezávaznou nabídku.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI