Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Vždyť nejlepší sauna může být i úplně obyčejná, říká skladatel Jaroslav Krček

Vždyť nejlepší sauna může být i úplně obyčejná, říká skladatel Jaroslav Krček

Finské sauny Články Saunování
31. ledna 2023

Abyste si u své chaty či chalupy mohli užívat saunování, nepotřebujete luxusní a nejdražší saunu s extra výbavou. Taková by se k tradiční roubené chalupě ani nehodila. Pamatujte, že vaše sauna nemá za úkol okázale ohromovat návštěvy nebo sousedy. Vybírejte chytře a třeba zjistíte, že vám možná naprosto postačí i ta na pohled úplně obyčejná. Podobně, jako to bylo v případě této venkovní sauny pod vzrostlými smrky v Českém ráji.

Saunu svépomocí už raději ne…

Postavit saunu vlastníma rukama zvládl hudební skladatel a dirigent Jaroslav Krček během svého života již dvakrát. Obě sauny byly interiérové. A jak potvrzují i jeho nejbližší, pan Krček práci se dřevem miluje.

Na venkovní saunu si však sám netroufal a raději ji svěřil profesionálům.

Venkovní sauna Native v krásné přírodě

Její stavba je přeci jen o dost náročnější a složitější.

Podstatný je už výběr vhodného materiálu a především kvalitní konstrukce. A izolace. Tu je nutné umístit nejen do stěn sauny, ale také pod podlahu a do stropu – čím větší izolační vrstva, tím menší jsou náklady na vytápění sauny.

Extrémní tlak na minimální cenu venkovní sauny se zkrátka z dlouhodobého hlediska nemusí vyplatit. Kvalita materiálů, spojů (nikdo nechce, aby mu do sauny foukal severák), pořádná izolace a precizní provedení střechy je zde to nejdůležitější.

Pro vytápění sauny a kvůli pohodlí si majitelé vybrali elektrická kamna.

I když možná leckoho napadne, že tradiční kamna na dřevo jsou romantika. A že k sauně tak nějak patří vůně dřeva a pohled do plápolajícího ohně. Ale nutnost složité přípravy, vysoká pracnost při každém roztápění sauny a pravidelné přikládání do kamen je od určitého věku zásadní překážka.

Pan skladatel Krček ve své venkovní sauně Native

…ale ochlazovnu, si chci postavit sám!

Jakožto celoživotní milovník saunování věděl pan Krček i to, že ke každé sauně patří ochlazovna. Protože, jak hudebníci říkají, sauna bez ochlazování to je jako hudební partitura bez not.

A ze všeho nejlepší je mít ochlazovnu hned vedle sauny.

Venkovní sauna Native

Proto jsme upravili konstrukci celé stavby tak, aby bylo možné ochlazovnu v budoucnu jednoduše dostavět. Protože, jak jsme už napsali, práce se dřevem je klientův velký koníček.

Netrvalo dlouho a ochlazovnu si pan Krček dostavěl. Vybavil ji polévacím vědrem a vstup si osadil dveřmi vlastní výroby.

Na začátku podzimu 2022 nás pozval na návštěvu na svoji chalupu a svolil k natočení videa.

V něm vám prozradí, jaká byla jeho cesta k vlastní sauně, proč se rozhodl pro saunu od SaunaSystem a co by doporučil každému, kdo o pořízení sauny přemýšlí.

Sny jsou od toho, aby si je člověk plnil

Snad životní moudrost, možná zkušenosti, nakonec přivedly pana Krčka k vlastní sauně, která si na nic nehraje. Není okázale krásná, neohromuje výbavou. Jen dokonale plní to, kvůli čemu si ji pořídili: upevňuje zdraví a skvěle se v ní odpočívá.

Vnější stěny sauny jsou vyrobeny ze sibiřského modřínu, který dobře odolává počasí. Časem získá přirozenou šedo–stříbrnou patinu, která se do okolní přírody skvěle hodí.

Venkovní sauna Native

Uvnitř jsou stěny sauny obložené palubkami ze soft Hemlocku – jeho světlehnědé dřevo vyniká bezsukovostí a má velmi krásnou strukturu dřeva. Lavice a další doplňky jsou z africké vrby abachi v kombinaci s cedrovým dřevem.

Technickou zvlášností je spodní vysunovací lavice. Standardně je zasunutá, když přijede na chalupu rodina a chtějí se saunovat společně, stačí ji vysunout. Je to jednoduché, praktické a relativně levné řešení.

Výkon elektrických kamen Sentiotec 100E je 9 kW. Protože má sauna velkorysou izolaci, vytopí i tato poměrně malá kamna prostor na požadovanou teplotu rychle a s minimálními náklady.

Na vnější stěně sauny je umístěna standardní saunová regulace EOS Econ D4, pomocí které se ovládá jak teplota, tak osvětlení sauny.

Typově se jedná o naši venkovní saunu Native 2. Její rozměry jsou cca 225 x 175 cm a výška 230 cm. Stěny jsou silné 12 cm, stavba je provedena na základovou desku z betonu.

Venkovní sauna Native

Venkovní sauna je přirozené centrum zahrady

Jaroslav Krček tvrdí, že nejdůležitější na sauně jsou její blahodárné účinky na zdraví a imunitní systém. A na duši člověka. Protože sauna má i relaxační funkci a skvěle se v ní hledá inspirace pro hudební projekty.

Hodně přemýšleli i o umístění sauny.

Zcela správně uvažovali tak, že sauna by měla být na klidném místě, ale zároveň chtěli, aby z ní byl pěkný výhled do zahrady. Sledovat z horka sauny jak na podzim ze stromů padá listí, v létě kvetou oblíbené kopretiny nebo se v zimě pomalu snáší sněhové vločky, je nejen krásné, ale i naplňující.

Protože bydlí na kopci, jako bonus mají navíc i okouzlující výhled na přilehlou část Českého ráje. Okolní příroda je tak u venkovního saunování zcela zásadní a toto spojení působí na tělo i duši člověka jako ten nejlepší lék.

My jen můžeme potvrdit, že to tam mají opravdu pěkné. Venkovní sauna je jen jakýsi bonbónek klidného a tichého místa, které má svého ducha.

A životní elán, pracovitost a stále dobrá nálada Jaroslava Krčka jsou nejlepším důkazem, že na tom saunování opravdu něco bude…

Více se o této sauně dočtete v našich referencích.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI