Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Užívejte si během saunování i chromoterapii

Užívejte si během saunování i chromoterapii

Finské sauny Články Saunování Infrasauny
28. května 2020

Chromoterapie je procedura, která využívá k působení na organismus barevné světlo. Moderní technologie v sauně umožňují spojení tradičních zdravotních účinků saunování s kolorterapií, kdy se střídají barevná světla. Ta mají mít různý vliv na naši psychiku: zklidňují, startují biologické procesy nebo naopak povzbuzují. Pojďme se společně podívat na to, jak lze barevné světlo využívat v saunách.

Světlo, které léčí

Je prokázáno, že například červená barva vzbuzuje u zkušebních osob chuť k jídlu, zvyšuje aktivitu a může též zvýšit i krevní tlak a dýchací frekvenci. Modrá zklidňuje a žlutá dodává energii…

Barvy zajímaly umělce, vědce i psychology už od nepaměti. Již ve starém Egyptě léčili nemocné pomocí energie, která jak věřili, proudila z barev. V egyptských chrámech byly zvláštní léčivé místnosti, ve kterých se sluneční paprsky rozkládaly pomocí drahých kamenů nebo kusů skla na jednotlivé složky.

Řekové například věřili v léčebnou sílu Slunce a stavěli ve svých lázních komory, ve kterých se proudy světla užívaly podobně, jako současná léčba laserem.

I v našich zemích naši předci věřili, že některé barvy mají léčivé schopnosti. Možná ještě vaše babička převazovala rány obvazem, na který pak ještě upevnila modrý šátek. Věřilo se totiž, že modrá barva má protišokový účinek, že ochlazuje a zklidňuje.

Již Izaac Newton zjistil, že světlo, když projde skleněným hranolem, rozloží se na jednotlivé spektrální barvy. Za průkopníka moderní chromoterapie se však pokládá američan E. D. Babbit. Ten byl přesvědčen o tom, že barvy mají léčivé účinky.

Když Niels Ryberg Finsen v roce 1903 získal Nobelovu cenu za medicínu v oblasti fototerapie, kdy léčil tuberkulózní kožní nemoci pomocí různých světelných paprsků, vzala na milost terapii světlem (fototerapii) i lékařská věda.

Od té doby se světlem o různé vlnové délce léčí kožní nemoci, popáleniny, zranění, jizvy apod.

Budiž světlo! Ale barevné!

Léčivé účinky světla si dnes můžeme užívat kdykoli se nám zamane. V našich saunách již spoustu let používáme LED barevná RGB světla, u kterých si můžete nastavit libovolnou barvu z celého světelného spektra.

Kolorterapie se využívá v rámci všech wellness prvků tj. nejen v saunách. Příkladem může být parní lázeň, ve které lze také měnit barvu světla a na stropě má i tzv. hvězdné nebe – viz. foto.

Barevné osvětlení během saunování dokáže navodit různou náladu a ve dnech, kdy je přirozený nedostatek světla (zejména v zimě a na podzim), má světlo blahodárný vliv na naši psychiku.

Barevné světlo lze v sauně použít:

  • do hlavního stropního svítidla (výhodou je značné množství přirozeně rozptýleného světla)
  •  jako liniové osvětlení opěrek (velmi efektní a jemné světlo)
  •  pro zdůraznění nějakého prvku či designu (např. v sauně Modus jsou podsvícené zadní hrany lavic)
  •  ve hvězdném nebi na stropě sauny (stovky malých světýlek vytváří dojem nočního nebe nad hlavou, které je plné svítících hvězd)

V praxi to pak funguje tak, že pomocí speciálního ovladače pevně nastavíte konkrétní barvu světla, nebo se světlo průběžně mění a přechází pozvolna z jedné barvy do druhé.

Barvy v sauně dokáží navodit pocit uvolnění, pohody a vytvoří ideální podmínky pro lepší a dokonalejší relaxaci.

Barevné světlo doporučujeme doplnit i systémem, který dokáže přehrávat hudbu. Teď nemyslíme takový ten přehrávač, který je k vidění ve starších automobilech nebo v některých levných saunách. Máme na mysli opravdový hudební systém, který má skryté reproduktory pro nerušený poslech a dokáže přehrávat hudbu pomocí technologie Bluetooth.

Osvětlení s volbou barev lze použít do finské sauny, infrasauny, do kombinované sauny i do venkovní sauny.

Jak to pak vypadá během saunování, kdy sauna tlumeně hraje příjemnou hudbu a zároveň svítí barevným světlem dle vaší momentální nálady, si můžete nezávazně vyzkoušet v našem saunovém Showroomu.

Jaký mají barvy vliv na lidskou psychiku?

Nejen v barevné terapii dělíme barvy na dvě hlavní kategorie – teplé a studené.

Teplé barvy umí navodit pocity tepla, pohody a dodávají energii. Patří mezi ně hnědá, žlutá, červená nebo oranžová.

Studené barvy chladí a uklidňují, jsou ideální pro relaxaci a odpočinek. Nejoblíbenější jsou fialová, modrá, zelená či tyrkysová.

Kromě toho známe i barvy neutrální. Ty se však v saunách využívají velmi málo. Mezi neutrální barvy počítáme šedou, bílou, černou nebo temně modrou.

Červená barva – typická teplá barva, která dodává energii, povzbuzuje a aktivuje celý organismus. Má vliv na krevní tlak a zmírňuje nespavost i migrény.

Žlutá barva – harmonizuje organismus, pomáhá proti depresi, uklidňuje a dává pocit bezpečí a pozitivní nálady, podporuje kreativní a systematické myšlení.

Oranžová barva – symbolizuje radost, optimismus, udržuje dobrou náladu a pozitivní mysl. Pomáhá zmírnit napětí v těle, stimuluje organismus.

Bílá barva – pomáhá nahradit přirozené denní světlo, například v zimě a na podzim. Stimuluje v těle tvorbu serotoninu, což je hormon podporující kvalitní spánek. Zmírňuje stres, snižuje krevní tlak.

Zelená barva – umí navodit pocit klidu a harmonie, zbavuje neurotických potíží, podporuje usínání. Pozitivně působí na rovnováhu v těle, srdce a krevní oběh. Ne nadarmo je zelená barvou lékařů.

Modrá barva – zvyšuje koncentraci, zklidňuje, podporuje kreativitu. Naopak tlumí chuť k jídlu, chladí a tiší bolest.

Fialová barva – má očistné účinky na organismus, je balzám na nervy, zmírňuje poruchy spánku, dodává tělu duševní sílu a pomáhá při neurologických potížích.

V chromoterapii mají kromě barev vliv i jejich kombinace, sytost a kontrast. Čím je barva kontrastnější vůči okolnímu prostředí a čím je barva „čistší“, tím více vyniknou její vlastnosti.

Přijďte si její účinky nezávazně vyzkoušet do našich vzorových saun a infrasaun!

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI