Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Saunování podporuje imunitu a ničí viry

Saunování podporuje imunitu a ničí viry

Finské sauny Články Saunování
25. března 2020

Nikdy v minulosti nebylo vlastnictví soukromé domácí sauny tak výhodné, jako je nyní, v době vyhlášení stavu nouze. Všechny veřejné sauny i wellness centra jsou do odvolání zavřené. A přitom všichni víme, že pravidelné saunování posiluje obranyschopnost organismu a pomáhá tělu odolávat virům.

Saunování vás navždy zbaví chřipek i viróz – vyzkoušeno na vlastní rodině

Nejlepší ze všeho je osobní zkušenost. A proto nyní prozradím, jak to mám se saunováním já a moje rodina.

Když jsem před lety pořídil domů naši první finskou saunu, nevěděli jsme toho o zdravotních účincích daleko tolik, co víme nyní.

Luxusní domácí sauna s podsvícenými opěrkami a sedátkem

Pravidelné saunování jsme si brzy celá rodina oblíbili – v sauně jsme často probrali to, na co nebyl normálně čas, odpočinuli jsme si a hlavně jsme se všichni cítili skvěle.

Všechny výhody naší sauny jsme si neuvědomili hned.

Ale po čase jsme si všimli, že v obdobích, kdy všichni kolem nás kýchali, měli rýmu a kašlali, nebo ulehli s chřipkou, nám se to vše jakoby vyhýbalo. A nejvíce to bylo vidět na dětech. Jejich spolužáci trávili během roku několik týdnů doma v posteli a ony mohly chodit do školy úplně zdravé a bez zbytečně zameškaných hodin (což našim dětem v té době úplně nevyhovovalo, ale my, rodiče, jsme byli rádi).

Příklad domácí sauny v domácím wellness s ochlazovací sprchou

Dá se říci, že od té doby, co se všichni doma pravidelně saunujeme, se nám chřipky a infekce horních cest, které bývají nejčastěji způsobené rhinoviry, vyhýbají obloukem.

Kdo to nezažil, tak tomu, možná, těžko uvěří.

Ale berte to jako osobní důkaz toho, že to, co tvrdí vědci ve svých studiích o pozitivních účincích saunování na lidský organismus je pravda.

Vyzkoušel jsem to za vás, na vlastní rodině.

Jak sauna na lidský organismus působí?

V klasické finské sauně je suchý a horký vzduch. Teploty dosahují až 110 °C a vzdušná vlhkost je minimální. Lze ji zvyšovat tím, že se polévají rozpálené saunové kameny vodou. Tak vznikne vodní pára a díky ní se pak v sauně vytvoří specifické mikroklima.

Navíc lze do vody nebo nad saunová kamna do speciální nádobky přidat vonné esence, které vzduch provoní a díky speciálním přírodním silicím ho dokáží i do jisté míry dezinfikovat.

Lidské tělo se působením horkého vzduchu začne postupně prohřívat. Nejdříve vrchní část pokožky, pak hluboké podkoží a po delší době se, díky proudění krve v těle, zvýší teplota celého vnitřního organismu – výzkumy uvádí, že až o 1 °C.

Saunování je dostupné všem generacím, saunovat se mohou i děti

Jak se teplem roztahují krevní cévy, stoupá tepová frekvence, protože se organismus snaží dostat okysličenou krev do celého těla. Tím se trénuje cévní systém a srdce.

Současně s tím dochází v lidském těle ke zvýšené produkci bílých krvinek a imunoglobinu A. Ten má na starosti ochranu těla před škodlivými bakteriemi a viry.

Zvýšená hladina imunoglobinu A vydrží v organismu i několik dní po saunování – proto se doporučuje saunování v pravidelných termínech opakovat (1 až 2x týdně), aby byla jeho hladina v potřebné výši.

V sauně se navíc celé tělo zklidní, zrelaxuje a odpočine si. A to je žádoucí, protože čím má tělo více energie, tím je odolnější vůči vnějším vlivům – fyzicky i psychicky.

Sauna zabíjí viry a slouží jako prevence

Už jsme si řekli, že saunování podporuje činnost lidského imunitního systému a pomáhá tak zvyšovat obranyschopnost organismu. A to jak před viry, tak před škodlivými bakteriemi.

Je prokázáno, že většina typů virů se při teplotách už kolem 60 °C deaktivuje. Pokud tato, nebo ještě lépe vyšší teplota, působí po dobu 30 minut (což je doba běžného saunování), lze předpokládat, že biologická aktivita všech virových částic materiálu obsahujícího virus je za obvyklých podmínek eliminována.

V sauně doporučujeme přítmí, abyste nebyli během relaxace ničím rušeni a užili si saunování na maximum

Například rhinoviry jsou na okolní teploty citlivé a bezpečně je zabíjí již teploty kolem 37 °C. Horký vzduch v sauně je pro rhinoviry doslova smrtící. A současně vysoká teplota zabíjí i většinu škodlivých bakterií a dalších virů.

Díky tomu, že horký vzduch v sauně přímo vdechujeme, dochází k poměrně rychlému zvýšení vnitřní tělesné teploty a zvýšenému průtoku krve, čímž se ničí viry, které jsou již uchycené na sliznicích dýchacích cest.

Protože se většina virů šíří pomocí kapének, je nutné co nejdříve zachytit jejich namnožení v těle po kontaktu s infekcí. A prostředí sauny je pro to ideálním místem.

Sauna a COVID–19

To, co jsme si napsali platí pro běžné viry a ani my, ani vědci, zatím nevíme, jak virus SARS–COV-2 reaguje na prostředí ve finské sauně.

Některé studie předpokládají, že podobně, jako s jarem a nástupem vyšších venkovních teplot odezní chřipkové epidemie, bude se totéž týkat i koronaviru 2019-nCoV.

Jak působí vysoké teploty v sauně na virus Covid 19 zatím není známo

V každém případě je však pro lidský organismus důležité, aby dokázal viru COVID-19 odolávat a tudíž nebyl při styku s ním oslaben běžným nachlazením nebo dokonce chřipkou.

Nebezpečí společné infekce virem chřipky a současně i COVID-19 je velké a je nutné jej minimalizovat.

Víme jistě, že sauna pomáhá bojovat s chřipkovými viry a mnoha bakteriemi. Proto je vhodné saunováním eliminovat alespoň tyto viry, aby bylo naše tělo připravené na případné setkání s COVID-19 a mělo maximum možností a sil s ním účinně bojovat.

Domácí sauna je výhodnější než veřejná. Nevěříte?

Dokud bylo možné zajet si o víkendu do nějakého wellness centra nebo do veřejné sauny, nevyznívaly všechny výhody domácí sauny tak jasně a zřetelně, jako tomu je nyní.

Interiér sauny Grand včetně saunových kamen se závěsnou miskou na aromatické esence

Domácí sauna má tyto hlavní výhody:

  • naprosté soukromí (jste v ní sami nebo s těmi, které máte rádi, nemusíte se dívat ani se dotýkat nahých cizích lidí)
  • saunovat se můžete kdykoli (otevírací dobu sauny si určujete sami a ne někdo jiný)
  • teplotu a vlhkost si nastavíte podle sebe (saunujte se tak, jak vám to vyhovuje)
  • používání vůní a aromat (dopřejte si aromaterapii a vůni, na kterou zrovna máte chuť)
  • dokonalá čistota (nemusíte se obávat nečistot a bakterií od cizích lidí)
  • ušetříte čas (do veřejné sauny musíte jet autem nebo veřejnou dopravou, když ji máte doma, toto trmácení si ušetříte)
  • bude se vám líbit a poskytne vám komfort, o kterém se vám ve veřejné sauně ani nezdálo (protože si vyberete její vzhled i výbavu)

Navíc, pokud se rozhodnete pořídit si saunu na míru, pak vám ji dokážeme vyrobit do jakéhokoli prostoru. Ano, umíme umístit saunu téměř kamkoli. Domů, na terasu, balkón nebo do koupelny či na zahradu.

Sauna na míru může být i s velkorysým prosklením a můžete ji mít i na své terase

A s vhodným umístěním vaší sauny vám rádi a zdarma poradíme.

Častým řešením je sauna místo nepoužívané komory nebo sauna pod schody, na půdě nebo vytvoření malého wellness ze sklepních prostor.

Pořizovací cena domácí sauny

Jedinou nevýhodou domácí sauny je její pořizovací cena. Ale je to opravdu tak? 

Základní vstupné do veřejné sauny se pohybuje průměrně kolem 300,- Kč za jeden saunovací cyklus. Budete-li ji používat sami 2x týdně, pak to v saunovací sezóně od září do března vychází celkem na cca 16.800,- Kč.

K tomu je nutné přičíst náklady na dopravu a čas, který strávíte na cestě ze sauny a do sauny. Možná i půjčení kiltu, ručníku nebo další náklady na wellness (ochlazení apod.).

Pokud budete chtít saunování ve veřejné sauně dopřát celé své rodině, zaplatíte za 4 člennou rodinu 4x 16.800,- Kč. Což za celou saunovací sezónu vyjde na celkem 67.200,- Kč.

Pohled z venkovní sauny, která má stěny ošetřené tepelnou úpravou

Srovnejte tyto náklady s tím, kolik stojí domácí sauna.

Se všemi svými výhodami, které má.

U nás například pořídíte svoji domácí saunu pro vaši 4 člennou rodinu již od cca 115 tisíc Kč. Jde o konkrétní kalkulaci naší finské sauny Economy.

Výsledná cena sauny závisí na rozměrech, provedení a její výbavě. Ale v základu, který je už tak poměrně velmi slušný, vás vyjde pořízení vlastní sauny levněji, než kdybyste jezdili 2 roky s rodinou do veřejné sauny.

A finská sauna pro jednoho nebo pro dvě osoby vyjde dokonce ještě levněji.

To nezní vůbec špatně, co říkáte?

Pořiďte si vlastní saunu – je to jednoduché!

Chceme saunování a jeho pozitivní zdravotní účinky přiblížit co největšímu množství lidí.

Proto jsme ve spolupráci s výrobcem saunových kamen EOS připravili speciální technologické balíčky se zvýhodněnými cenami. Sauny jsou tak nyní mnohem dostupnější než kdy dříve.

Top model finské sauny Future s dotykovým ovládáním a stěnami ze saunových desek Saunaboard

Mimochodem, společnost EOS vyrábí i léčivé infrazářiče EOS, které používáme v našich infrasaunách.

Kontaktujte nás pro více informací!

Sledovat také můžete náš Facebook, kde postupně představíme videoprůvodce po našem saunovém showroomu. Dokud bude muset být náš Showroom uzavřený, je to jediný způsob, jak vám naše sauny můžeme představit.

Informace o saunách můžete také načerpat na našem webu:

Pokud se chcete na cokoli zeptat, volejte nám zdarma na telefon 800 433 433 nebo pište na info@saunasystem.cz

Starejte se o sebe a buďte zdraví!

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI