Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Saunování baví celý svět: tradice, rozdíly a zvyky

Saunování baví celý svět: tradice, rozdíly a zvyky

Finské sauny Články Saunování
27. července 2023

Relaxace v horkém vzduchu s trochou páry je historicky rozšířená po celém světě. Každá kultura a region si však vytvářel své vlastní a často unikátní tradice a zvyky. Pojďme se společně podívat na některé z nejzajímavějších relaxačních praktik z různých koutů světa, které využívají teplo a vodu…

Finská sauna: klasika v pravém slova smyslu

Sauny jsou ve Finsku oblíbené od nepaměti a často je najdete v lesních chatách poblíž jezer s křišťálově čistou vodou. Finové obzvlášť milují saunování ve velké společnosti, málokterý národ má tolik veřejných saun (a některé jsou opravdu velké).

Finská sauna představuje tradiční způsob saunování v dřevěné kabině vyhřáté na teplotu až 100 °C se suchým vzduchem. Ten se čas od času zvlhčuje parními rázy, poléváním rozpálených saunových kamenů vodou.

Kolébkou saunování je Finsko

Ruská banya: horká pára a březové větvičky

Ruská sauna se podobá té finské, ale má několik specifických prvků. Jedním z nich jsou březové větvičky, kterými se návštěvníci jemně bijí po těle. To báječně stimuluje krevní oběh.

Navíc se z březových metliček uvolňují esence z rozdrceného listí a kůry, které blahodárně působí na lidskou pokožku. Ruská banya je také místem tradičního setkávání a častých diskusí mezi lidmi.

Ruská banya: horká pára a březové větvičky

Turecká lázeň (Hammam): pára a péče o tělo

Hammam není sauna v pravém slova smyslu, ale něco víc. Využívá horké páry a speciální masáže. Je to rituální procedura pro celé tělo (ghusl), kterou se doporučuje absolvovat pravidelně, každý týden.

Turecká parní lázeň je zážitek pro všechny smysly. Provádí se vleže na horkém kameni. Nejprve se prohřeje celé tělo, aby se otevřely kožní póry a organismus si odpočinul.

Následuje masáž pomocí bohaté pěny a peelingu, která má za úkol očistit tělo od staré kůže a všech potíží. Tento postup sahá až do dob Osmanské říše.

Japonské Onsen: přírodní termální koupele

Japonsko je unikátní svými koupelemi v termálních pramenech, které jsou známé jako Onsen. Japonská kultura klade zvláštní důraz na čistotu a respekt k přírodě, proto Japonci rádi odpočívají v přírodních krajinných oblastech.

Horká koupel uvolní svaly i duši, navíc si člověk užívá příjemné prostředí v přírodě.

Indická Áyurvéda: komplexní systém zdravotní péče

Ájurvéda má za úkol lépe porozumět lidskému tělu. Její praxe apeluje na vědomou prevenci a zdravý životní styl, protože nemoc je vždy snazší léčit v jejím počátku. Nebo se jí lze cíleně vyhnout.

Tento tradiční indický přístup propojuje tělo, tělesnou energii, mysl i duši. Zdravý životní styl je v tomto chápání naprosto zásadní. Využívá koupele a působení tepla, které jsou často obohaceny bylinami, vonnými esencemi a aromatickými oleji.

Saunování má dlouhou tradici

Maorské geotermální procedury: když příroda uzdravuje

Tradiční obyvatelé Nového Zélandu využívali horké léčivé vody a tepelné terapie termálním bahnem. Masážní rituální celotělové techniky nazývají “mirimiri” a přispívají k posilování duše i těla.

Americké sweat lodges: sauna s duchovním významem

Američtí domorodí obyvatelé stavěli malé kupolovité chatrče, které se nazývají “sweat lodges”. Fungovaly v podstatě jako primitivní sauna: oheň zahříval okolní kameny, které po uhašení ohně stále vydávaly teplo.

Poléváním rozpálených kamenů pak vznikala pára. V těchto potních chýších indiáni prováděli očistné ceremonie a pro obyvatele znamenaly nejen očistný, ale i duchovní a kulturní zážitek.

Obřad měl na starosti strážce ohně, který také určoval všechna pravidla: co se bude hrát za hudbu, modlitby, vyprávění příběhů, kouření posvátné dýmky nebo jen sezení mlčky.

Islandské hot spots: termální lázeň pod širým nebem

Island je proslulý svými termálními prameny a vulkanickými jezírky. Ty se využívají jako přírodní horké lázně a říká se jim “hot spots”.

Tato koupel v přírodě nabízí jedinečný zážitek, kdy mohou její účastnící relaxovat pod širým nebem a užívat si krásných výhledů do okolí.

Dá se říci, že se jedná o přirozené předchůdce dnešních vířivek.

Při saunování používejte vhodné saunové doplňky

Australské sauny v přírodě: bush sauny

Také v Austrálii mají oblíbené způsoby pro odpočinek od každodenního stresu a relaxaci unaveného těla na bázi sauny. Říkají tomu “bush sauna” a jsou to malé domečky (v nouzi poslouží i stan) postavené v přírodě.

Marocké rhassoul: parní lázeň s léčivým bahnem

Orientální parní lázeň, která využívá horkou páru ve spojení se speciálním marockým bahnem. To slouží k potírání celého těla. Potírání párou prohřátého těla teplým bahnem příjemně masíruje pokožku a zároveň ji ošetřuje a regeneruje.

Na konci procedury bahno smyjete vodou.

A budete se cítit jako znovuzrození.

Teplo, pára i voda ilustruje pestře rozmanitou praxi rozličných procedur, které se liší podle regionu i kultury. Od finských saun po marocké rhassoul koupele přináší každá forma jedinečné zážitky a příležitost relaxovat a očistit tělo i mysl od každodenních starostí.

Bez ohledu na to, kde se zrovna na světě nacházíte, dopřejte si odpočinek v blahodárném teple a vodní páře co nejčastěji.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI