Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Saunování a alkohol – vše co byste měli vědět, než si dáte skleničku

Saunování a alkohol – vše co byste měli vědět, než si dáte skleničku

Finské sauny Články Saunování Infrasauny
25. února 2021

Zvládli jsme Suchý únor a možná vás teď napadne: Může se v sauně pít? Nebo před saunováním? A může se pít po saunování? Jednoduše a jednou pro vždy – nemůže, není to dobrý nápad. Jen byste hazardovali se zdravím. Alkohol a sauna totiž nikdy nebudou kamarádi.

Protřepat, nemíchat! Ale raději nesaunovat!

Všichni to známe. Sejdou se dobří přátelé, na stole je dobré víno, koňak, whisky, každý pije, co má rád a zábava je v nejlepším. Večer někoho napadne, že by bylo skvělé pokračovat v sauně. To je klasický scénář, který má každý rok za následek spoustu zbytečných zdravotních problémů.

V Čechách bohužel nejsou přesné statistiky k dispozici, ale ve Finsku, kde žije cca 5,5 milionů obyvatel, je konzumace alkoholu v souvislosti se saunováním spojena s 20 až 25 úmrtími každý rok.

Pokud tedy chystáte večírek s pitím alkoholu, určitě z programu škrtněte saunu. Anebo si do ní sedněte, zpívejte si, ale rozhodně ji nezapínejte 🙂

Saunování je pro mnoho lidí rituál. Mají saunu spojenou s uklidňujícími vůněmi, všeobjímajícím a příjemným teplem, svíčkami, meditační hudbou nebo tichem. Chodí do sauny zapomenout na všední starosti, zbavit se stresu a relaxovat.

Užijte si relax ve své sauně

Každý jsme ale jiný. Takže, pokud si v sauně raději hlasitě povídáte s přáteli a vonné esence vám nedělají dobře, je to zcela v pořádku. Důležité je užít si saunování (a nejen to) podle svého. Žít naplno a po svém.

Řada výzkumů jasně prokázala, že kombinace saunování a alkoholu je špatná volba. A zapsat se do smutných finských statistik, chce asi málokdo z nás. Tak proč to zbytečně riskovat.

Co se děje s vaším tělem v sauně (pokud pijete alkohol)?

Rozdíly teplot mezi běžnou místností a finskou saunou mohou činit až 80 °C. Ve chvíli, kdy otevřete dveře vyhřáté sauny, musí vaše tělo na tento velký teplotní rozdíl reagovat.

V sauně se organismus snaží udržet optimální teplotu těla. Aby toho docílil, začne ve vysoké míře vylučovat pot prostřednictvím potních žlázek, které jsou rozmístěné po celém těle. To znamená, že současně s potem se tělo zbavuje vody.

Přesto intenzivní pocení stále proniká mnoho tepla do hlubších částí těla. Pokožkou i vdechováním horkého vzduchu. Prohřívají se vnitřní orgány, dochází k masivnímu ohřevu krve.

Tělo opět reaguje: cévy se roztáhnou, aby jimi mohlo proudit větší množství čerstvé a okysličené krve. Srdce tluče rychleji, dochází k výraznému prokrvení dýchacích cest, krevní tlak stoupá.

To vše je žádoucí projev saunování.

Užijte si saunování se svými přáteli

Díky tomu se organismus trénuje, společně s potem odchází z těla přebytečná sůl a škodliviny, posiluje se imunitní systém. Přesto představují tyto průvodní jevy saunování pro lidské tělo poměrně značnou zátěž. Současně jsou důvodem, proč byste se neměli saunovat déle než cca 15 minut a neměli chodit do sauny nemocní – zkrátka by to na vaše tělo už bylo moc.

A teď si představte, co s vaším tělem dělá alkohol (to už ale znáte ze školy nebo dokonce osobně, takže jen malé opáčko):

  • alkohol rozšiřuje cévy a také se zvyšuje krevní tlak
  • alkohol dehydratuje a tělu pak chybí voda
  • plus škodí játrům a tělu celkově, snižuje zábrany, ale to teď ponechme stranou

    Všimli jste si? Alkohol má na tělo podobný vliv jako horko v sauně.

Alkohol násobí všechny pro tělo už tak náročné důsledky saunování a výrazně přetěžuje organismus.

To je důvod, proč není dobrý nápad kombinovat alkohol a saunu. Přičemž největším problémem je právě dehydratace, která může vést až k mdlobám.

V sauně se také dříve dostaví pocit opilosti, který je současně intenzivnější.

Alkohol do sauny nepatří

Metabolismus pracuje vlivem tepla rychleji, takže se budete cítit opilí s mnohem menším množstvím alkoholu než za běžné situace. Pokud jste si dali několik skleniček před saunou a cítíte se “v pohodě”, v sauně se vše může během minuty velmi rychle změnit. Až vás to překvapí.

Alkohol v sauně může vést k infarktu, arytmii, mozkové mrtvici nebo úpalu, postupně dochází k poškození cévního systému i srdce. Zároveň vlivem opilosti v saunách dochází k úrazům jako jsou popáleniny, pády či zlomeniny.

Kombinace alkoholu a tepla také u mnoha lidí vyvolává nevolnost.

Pijete-li v sauně sami, může se stát, že vás horko a alkohol přemůže a jednoduše usnete. Tak tvrdě jako ještě nikdy. Nevědomky tam možná dosáhnete světového rekordu délky v pobytu v sauně, otázka ale je, zda se po jeho několikanásobném překonání vůbec probudíte.

Pít byste neměli ani po saunování.

Dopřejte tělu čas na regeneraci a vstřebání pozitivních účinků saunování. Nezatěžujte ho alkoholem. Mějte se zkrátka rádi.

Saunování si užívejte se svými nejbližšími a přáteli

Saunování pomáhá s kocovinou!

Ano, to je poměrně velký mýtus. Mezi následky nezřízeného pití minulý večer patří právě dehydratace. Tu si naopak vstupem do sauny jen zesílíte, jak jsme si už popsali výše a vystavujete tak své zdraví zbytečnému riziku.

Takže výsledkem bude jen to, že si v sauně pořídíte ještě silnější bolest hlavy a pravděpodobně se vlivem tepla zase rychle vrátíte do stavu opilosti. Což asi není to, co byste v takové chvíli potřebovali.

Saunování jen prodlužuje fázi kocoviny a neléčí ji. Sauna není lék na pití.

Saunu si naordinujte nejdříve až další den. To přispěje k detoxikaci organismu a pomůžete mu zbavit se nežádoucích látek.

Pokud alkohol, tak s mírou

Působení alkoholu na organismus je velmi individuální. Důležité je, jak zrovna vaše tělo na alkohol reaguje a jaký je váš zdravotní stav.

Saunování si nejvíce užijete se svými přáteli

Určitě nechceme strašit, že pokud si dáte před saunou nebo po ní (či dokonce uvnitř sauny) skleničku dobrého vína, že z ní nevyjdete živí. To určitě ne.

Jednoduše používejte zdravý rozum a buďte při konzumaci alkoholu v kombinaci se saunou opatrní. A nikdy nepijte v sauně sami a doplňujte dostatečné množství tekutin (nejlépe čistou vodu nebo naředěné ovocné šťávy).

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI