Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Saunová kamna – je lepší topit dřevem nebo elektřinou?

Saunová kamna – je lepší topit dřevem nebo elektřinou?

Finské sauny Články Saunování
30. listopadu 2022

Horká sauna dokáže léčit neduhy těla i duše. Blahodárné teplo a přirozená vůně dřeva je to, kvůli čemu si lidé saunu pořizují. Pro venkovní i vnitřní sauny jsou nezbytná dobře fungující kamna. Mají dva důležité úkoly: co nejrychleji ohřát vzduch v celé kabině a během saunování teplotu udržovat na požadované hodnotě. Dáte přednost romantickému plápolání ohně nebo pohodlnému topení elektřinou?

Výkon je to, co potřebujete (v autě i v sauně)

Aby bylo možné vzduch v sauně ohřát na teploty kolem 100 °C, je nutné správně spočítat výkon saunových kamen. To platí pro kamna na dřevo i na elektřinu. Bez výjimky.

Pokud budou mít saunová kamna příliš malý výkon, nikdy nedosáhnete požadované teploty nebo budete saunu roztápět příliš dlouho. U venkovní sauny to platí dvojnásob. A když v zimě poklesnou teploty pod bod mrazu, nedostatečně výkonná kamna saunu nikdy nevytopí. Potrápit vás však může i zbytečně naddimenzované topidlo.

Výkon kamen musí být vždy tak akorát – ani velký, ani malý.

Při výpočtu optimálního výkonu saunového topidla je potřeba vzít v úvahu:

  • rozměry a výšku sauny (objem vzduchu)
  • materiál sauny (dřevo má jiné vlastnosti než sklo nebo kámen)
  • izolaci sauny (zda je/není a jakého je druhu, tepelné ztráty)
  • teplota prostředí, kde je sauna umístěna (interiér nebo chladný sklep)
  • lokalita u venkovní sauny (vyšší ztráty tepla budou v Krkonoších než v Polabí)

Klienti, kteří si u nás pořizují saunu na klíč nemusí výkon saunových kamen složitě počítat. Na začátku se vždy hodně ptáme a pak doporučíme optimální řešení. Máme zkušenosti i zpětnou vazbu od stovek klientů, takže můžete být bez obav. Vždy budete mít kamna, která pro vaši saunu budou nejvhodnější.

V případě, že vás zajímá stavba sauny svépomocí, připravili jsme článek s tabulkou výpočtu optimálního výkonu saunového topidla. Najdete ho na našem e-shopu Prowellness, kde je možné kamna a další příslušenství zakoupit.

Saunová kamna na dřevo – romantika a úspora elektřiny…

Většina klientů má finskou saunu spojenou se severskou romantikou plápolajícího ohně, dlouhých pohledů do zasněžené krajiny a pomalé relaxace v tichu a bezpečí dřevem vonící kabiny.

Ticho občas jemně přeruší krátké zasyčení kapiček vody, které se zrovna proměňují v páru nad rozpálenými saunovými kameny.

Komu by se taková představa nelíbila.

Kamna na dřevo v sauně - to je velká romantika

Navíc, jak v posledních měsících extrémně rostou ceny elektrické energie, uvažuje o topení dřevem mnoho zájemců o saunování. I těch, kteří by ještě před nedávnem nejraději volili elektrická kamna.

Snahou je ušetřit a nenavyšovat si již tak vysoké platby za elektřinu.

Vždyť topení dřevem je lákavé a vyjde levněji než elektřinou.

Opravdu?

Výhody a nevýhody vytápění sauny dřevem

Hlavní důvod, proč si lidé pořizují saunová kamna na dřevo, je nižší spotřeba elektrické energie. Jednoduše účet nenarůstá o částku, kterou byste jinak museli protopit v sauně, pokud byste měli elektrické topidlo.

U venkovní sauny to znamená, že nemusíte mít do sauny přivedenou elektřinu. To může být další výhoda. Ale promyslete, jak vlastně budete v sauně svítit.

Venkovní sauna je krásná ozdoba vaší zahrady

Další pozitivní vlastností topení dřevem v sauně je ona romantika plápolajícího ohně. Nebudeme si nic nalhávat, to se líbí každému, nás nevyjímaje.

Jenže, to je asi, co se výhod topení dřevem týče, všechno…

Co byste měli vědět, než si saunová kamna na dřevo pořídíte:

Bohužel je s kamny na dřevo spojeno i mnoho nevýhod, starostí a tvrdé práce, které si často zájemci neuvědomují, nebo je v reklamních letácích nenajdou:

  • potřebují více prostoru: kamna na dřevo dosahují vyšší teplotu než elektrická, proto je nutné zachovat větší bezpečnostní odstupy od dřevěných ploch, nejsou tedy vhodná do malých saun
  • složitě se ovládá teplotní pohoda: u kamen na dřevo nejde nastavit teplota, na kterou chcete saunu vytopit, takže se stává, že musíte teplotu regulovat a hlídat ručně, často pak dojde k tomu, že máte příliš horko nebo naopak nedostatečnou teplotu vzduchu
  • saunová kamna na dřevo jsou dražší než elektrické saunové topidlo
  • je potřeba komín, což znamená další pořizovací náklady + je nutná pravidelná revize, jako u všech komínových systémů
  • kamna na dřevo nelze ovládat na dálku (ne, opravdu to nejde, jedině že byste se po telefonu domluvili, že vám saunu roztopí soused)
  • provoz saunových kamen je prašný, existují sice kamna, do kterých se přikládá z venku, ale u venkovní sauny to znamená časté chození sem a tam, otevírání dveří a ztráty tepla
  • potřebujete místo pro ukládání a zpracování dřeva: nejlepší je tvrdé dřevo jako buk, dub nebo olše, protože má vyšší výhřevnost než například smrk. Dřevo musíte nechat před použitím vyschnout, uvádí se 2 – 3 roky v suchém prostředí, potřebujete tedy prostor pro jeho uskladnění (dřevník apod.)
  • i dřevo něco stojí: cena tvrdého dřeva neustále roste, roste i cena za dopravu k vám, smysl topit dřevem dává hlavně v případě, pokud vlastníte rozsáhlé lesy a máte tak dřevo zadarmo
  • vysoká pracnost a starosti: před každým použitím sauny musíte vymést popel od předchozího saunování, nanosit dřevo ke kamnům, roztopit saunu a chodit přikládat, přikládání je nutné i během saunování, nezapomeňte i na práci se štípáním a přípravou dřeva

S kamny na dřevo do sauny je spojeno i spousta další práce

Topení dřevem je romantika hlavně na první pohled nebo pokud máte domácí služebnictvo. Úspora elektřiny vás nakonec může vyjít dráž, než jste si mysleli. Starosti navíc a spousta práce okolo jsou hlavní důvody, proč dává nakonec většina zájemců přednost elektrickému topidlu.

Elektrická kamna přinesou pohodu a klid nejen do sauny

V jednoduchosti je síla a elektrická kamna jsou jednoduchá, stejně jako jejich ovládání. Představte si je jako specializovaný přímotop, jehož teplotu automaticky hlídá saunová regulace prostřednictvím tepelných čidel, která jsou v sauně rozmístěná.

Hlavní výhodou elektrického saunového topidla je rychlost a snadnost ovládání. Saunu lze také ovládat na dálku přes aplikaci v mobilním telefonu. Nebo nastavit časovač, kdy se má sauna začít roztápět. Takže až přijedete domů z práce, bude už připravená.

Zmáčknete tlačítko a o nic dalšího se nestaráte.

Elektrická saunová kamna

Sauna se automaticky rozehřeje na požadovanou teplotu a tu si také hlídá po celou dobu saunování.

Žádná složitá příprava, žádné zplodiny.

Jen klid a pohoda.

Přemýšlejte o tom.

Kolik stojí saunování a jakou má sauna spotřebu?

Cena za provoz sauny bude vždy záviset na tom, jakého máte dodavatele elektrické energie a jaký máte tarif. Abyste měli lepší představu, uvádíme zjednodušený modelový příklad pro nejčastěji používaná saunová kamna o výkonu 9 kW.

Každý cyklus začíná roztopením sauny na požadovanou teplotu. To většinou trvá kolem 30 minut (v závislosti na teplotě okolního prostředí) a po celou tuto dobu mají kamna přibližně plný výkon tj. oněch 9 kW.

Předpokládejme, že se budete chtít saunovat kolem 60 minut (3 saunovací cykly, včetně odpočinkové a ochlazovací fáze). Během této doby elektrická saunová kamna jen udržují nastavenou teplotu a jejich výkon je cca dvoutřetinový.

Za celkem 1,5 hodiny provozu sauny spotřebujete +/- 15 kW elektrické energie. Včetně LED osvětlení sauny. Třeba i barevného. To vynásobte částkou, za kterou elektřinu nakupujete.

Elektrická nebo kamna na dřevo do vaší nové sauny?

Záleží jen na vás, zda dáte přednost pohodlí elektrických kamen nebo kamnům na dřevo. My v SaunaSystem jsme vám samozřejmě schopni dodat oba systémy vytápění.

Navíc si výhody i nevýhody obou způsobů vyhřívání sauny můžete přijít vyzkoušet do našeho saunového showroomu v Praze – Uhříněvsi.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI