Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Sauna v těhotenství a pravidla, která byste měla dodržovat

Sauna v těhotenství a pravidla, která byste měla dodržovat

Finské sauny Články Saunování
30. srpna 2022

Saunování posiluje imunitní systém a má pozitivní vliv na psychiku. Navíc se v horké sauně skvěle relaxuje a odpočívá. Je ale vhodné chodit do sauny i během těhotenství? Neuškodí sauna nenarozenému miminku? Připravili jsme pro vás článek, kde se vše dozvíte.

Jak sauna pomáhá a proč ji navštěvovat i v těhotenství?

V sauně si dokonale odpočinete. Obklopená voňavým dřevem a příjemně teplým vzduchem se budete cítit podobně, jako vaše nenarozené miminko. Takový pocit bezpečí a klidu zažijete na málokterém místě.

A vnitřní klid a pohodu, zvláště jako nastávající maminka, potřebujete ze všeho nejvíce.

Saunování v těhotenství má svoje pravidla

Horká sauna působí blahodárně na vaše zdraví. Teplé prostředí sauny v těle startuje ozdravné procesy, zvyšuje tepovou frekvenci a současně tak dochází k prokrvení celého organismu.

Navíc během saunování tělo přirozeně produkuje celou řady hormonů a enzymů, např. endorfinů známých jako hormon štěstí. Pravidelné saunování má dlouhodobý účinek na psychickou odolnost a funguje i proti stresu.

Váš organismus začíná na teplo v sauně reagovat tím, že otevře kožní póry a začne vylučovat pot. Tím dochází k ochlazení pokožky. Celé to je vlastně trénink vašeho termoregulačního systému, budete tak lépe snášet zimní chlad i letní horka.

Společně s potem organismus vylučuje toxické a nežádoucí látky i přebytečnou sůl. Dochází k hydrataci pokožky, opravným procesům a povzbuzení růstu nových buněk.

Pravidelné saunování funguje jako prevence proti vzniku strií, celulitidě a pomerančové kůži.

Sauna vám pomůže lépe usnout, uvolní svaly, je dobrá i jako lék na nervozitu nebo melancholii. Nastartovaný imunitní systém vám bude dokonalou obranou proti nachlazení, chřipkám, virům i bakteriím.

Pro těhotné se může sauna stát oázou klidu a místem, kde budete jen sama se sebou a svým miminkem.

Saunování před těhotenstvím – pánové pozor!

Pokud miminko teprve plánujete, nebo na něm intenzivně pracujete, nemusíte se, jako žena v saunování nijak omezovat.

U mužů to je ale jiné.

Pravidelné saunování může vést k poklesu počtu spermií nebo dokonce snížení jejich pohyblivosti. Návrat k původnímu fyziologickému stavu tak může trvat i několik měsíců.

Užívejte si a relaxujte ve své vlastní sauně

Kdy během těhotenství saunu na 100 % vynechat?

Pokud jste do sauny před otěhotněním nechodila, určitě se saunováním nezačínejte jako těhotná. Váš organismus není na horko sauny navyklý a mohla byste sobě i miminku v bříšku způsobit zbytečné problémy.

Saunování během těhotenství je vhodné pro ty ženy, které saunu bez obtíží využívaly už před tím.

V případě, že se cítíte během požehnaného stavu nemocná nebo zkrátka nejste ve své kůži, saunu raději vynechte. Sauna váš organismus krátkodobě zatíží a mohlo by dojít ke kolapsu, nevolnosti nebo i jiným komplikacím.

Máte-li rizikové těhotenství, sauně se vyhýbejte po celou dobu.

Do sauny nechoďte ani pokud jste měla zdravotní obtíže při minulé graviditě nebo za sebou máte předčasný porod.

Velmi opatrný přístup k sauně by měla každá maminka zaujmout na počátku těhotenství.

Během prvního trimestru je váš organismus extrémně citlivý. Horké prostředí sauny a vysoké teploty mohou negativně působit na těhotnou ženu i na samotné embryo.

Při saunování v prvních třech měsících těhotenství hrozí vážné zdravotní obtíže nebo dokonce vyvolání potratu. Přehřátí organismu může být rizikovým faktorem pro výskyt vrozených vývojových vad budoucího miminka.

Pokud vás tato problematika zajímá blíže, doporučujeme finskou studii Saunovací návyky finských žen během těhotenství (anglicky).

Saunujte se a relaxujte ve své vlastní sauně

Jak na bezpečné saunování v těhotenství

Druhý a třetí trimestr nebývá pro těhotné ženy rizikový. Jen pamatujte, co jsme napsali již dříve – platí to jen v případě, že jste se saunovala bez obtíží již dříve. Jako těhotná se saunou raději nezačínejte.

Pro zdravé budoucí maminky nepředstavuje sauna žádné nebezpečí. Naopak, saunování může být pro váš organismus velmi prospěšné. Je však nutné, abyste byla absolutně zdravá a při jakýchkoli pochybnostech se raději poradila se svým lékařem.

Uvědomte si, že v těhotenství je váš organismus velmi citlivý a náchylný na různá plísňová a bakteriální onemocnění. Máte-li saunu doma, není to problém, dokonalou čistotu si zde jistě ohlídáte.

Určitým rizikem pro těhotnou ženu mohou být v tomto ohledu veřejné sauny, které navštěvuje větší množství lidí.

Saunujte se raději při nižší teplotě, než jste bývala zvyklá.

Plánujte si také menší počet saunovacích cyklů, zkraťte délku pobytu v sauně a pozor na prudké ochlazení – velký teplotní šok by vám mohl způsobit potíže. Těch pár měsíců raději dejte přednost vlažné sprše.

Saunujte se a relaxujte ve své vlastní sauně

Nezapomínejte na doplňování tekutin, ideální je pramenitá voda nebo zředěné ovocné šťávy. Důležité je i doplňování minerálů, hlavně magnesia a hořčíku. Jejich nedostatek může způsobit křeče nebo předčasné stahy dělohy. Ztráty vody a minerálů během saunování musíte co nejrychleji nahradit.

Klidový režim po sauně si jako těhotná prodlužte. Dopřejte si potřebný klid do zásoby, po porodu to oceníte.

Pamatujte: vždy, když se necítíte zcela dobře, saunu raději vynechte.

V sauně naslouchejte svému tělu, samo vám řekne, co se mu líbí a co už ne.

Opatrná buďte v samém závěru těhotenství, příliš horká sauna, podobně jako horká voda ve vaně, může v určitých případech vyvolat předčasný porod.

A poslední rada: pokud vám váš lékař doporučí, abyste saunování během těhotenství vynechala, vždy ho poslechněte.

Sauna je skvělá i během nejkrásnějších měsíců vašeho života, ale případné problémy za těch pár okamžiků nestojí. Saunujte se, ale myslete i na miminko.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI