Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Poznejte účinky aromaterapie v sauně – vonné esence

Poznejte účinky aromaterapie v sauně – vonné esence

Finské sauny Články Saunování
29. června 2021

Rozvoňte svoji saunu! Ke každému saunování přidejte pár kapek oblíbené vonné esence a i obyčejnou saunu rázem proměníte v ozdravnou aromasaunu. Správně zvolená vůně dokáže navodit pozitivní emoce, změnit náladu, zbavit úzkosti, jiné mají antibakteriální účinky nebo působí proti bolesti.

Aromaterapie jako lék na nemocnou duši i tělo

Vůně každého z nás provázejí od narození a lidstvo již od nepaměti. První záznamy o použití vonných směsí pocházejí z Mezopotámie, následují staří Egypťané, Římané, ale i indiáni nebo Číňané atd. Účinky vonných olejů studoval i Hippokratés, který je znám jako předchůdce současné medicíny.

Aromatické rostliny lidé zpočátku vyhledávali hlavně pro náboženské účely – všimli si totiž, že určité vůně dokáží navodit různé stavy vědomí nebo měnit nálady. Později se využívaly esenciální oleje i pro léčbu popálenin nebo hojení ran či relaxaci.

Působení éterických vůní na lidský organismus zkoumá aromaterapie. Její zastánci tvrdí, že přírodní léčebné metody pomocí vonných esencí dokáží v lidském těle nastartovat různé ozdravné procesy.

Aromaterapie v sauně vás uvolní a nabudí

Dva způsoby působení vonných esencí na organismus v sauně

Čich je u každého člověka vyvinutý různě. Oblíbené vůně jsou u lidí velmi individuální – někdo zbožňuje vůni levandule, jiný ji může z duše nenávidět. Vliv na to, jak určité vůně vnímáme, mají i vzpomínky – tzv. čichová paměť.

Stačí v dětství zažít ve spojení s určitou vůní nějaký nepříjemný nebo dokonce bolestivý zážitek a vždy, když ji ucítíte, velmi živě se vám vybaví. Platí to i naopak, takže kombinace skořice, perníčků, vanilky nebo smrkového jehličí většinou vyvolají příjemné vzpomínky na Vánoce apod.

V sauně působí éterické oleje na lidský organismus dvěma hlavními cestami:

  • dýcháním (inhalací): látky z vonných esencí z nosu putují do mozku, kde dokáží měnit náladu nebo emoce, do průdušek a do plic. Tam pronikají do krevního řečiště a do vnitřních orgánů.
  • pokožkou: kůže také dýchá, takže část esencí putuje do organismu i skrz pokožku. Současně lze kůži masírovat pomocí speciálních masážních olejů a zvýšit tak jejich účinky. Olej navíc zjemní a hydratuje pokožku, vyzkoušet můžete například masážní olej med se zázvorem.

Účinky esenciálních olejů jsou pak závislé konkrétních vlastnostech dané látky a jsou velmi široké:

  • protizánětlivé
  • antiseptické
  • antibakteriální
  •  antivirotické
  • protizánětlivé
  • proti bolesti
  • atd.

V sauně se nejčastěji využívají vonné esence, které navozují dobrou náladu, uvolňují, mírní stres nebo jako pomoc při nachlazení, rýmě či celkové očistě organismu nebo detoxikaci.

Vyberte si tu vaši oblíbenou vůni do sauny

Jak v sauně používat vonné esence?

Nikdy vonné esence nekapejte přímo na saunová kamna nebo saunové kameny. Způsobily by na nich nevzhledné fleky, kterých se pak jen těžko budete zbavovat. Ze stejného důvodu dávejte pozor, abyste si vonný olej nekápli na dřevěnou lavici.

Nejlepší řešení je pořídit si nad saunová kamna se závěsnou miskou na vonné esence, do které nalijete trochu vody. Do ní můžete umístit čerstvé bylinky, nakrájené citrusy, meduňku, smrkové větvičky apod. Nebo do vody v misce jednoduše nakapejte pár kapek vonné esence do sauny – podle vlastního výběru a momentální nálady.

Postupným odpařováním vody se do vzduchu v sauně uvolňují částice esenciálních vůní.

Další možností je přidat aromatické látky do vědra s vodou, kterou pak průběžně poléváte saunové kameny. Společně s odpařováním vody se uvolňují i vonné esence.

Aromaterapie má blahodárné účinky pro organismus

4+1 tip, na co dát při používání vonných esencí pozor

1. Kvalita

Kupujte jen prověřené saunové esence od osvědčených dodavatelů. Jako určité vodítko může posloužit jejich cena – i zde totiž platí, že je přímo úměrná kvalitě a množství použitých aromatických látek v přípravku. Do své sauny můžete bez obav kupovat esence z našeho e-shopu prowellness.cz

2. Správné dávkování

Pozor dejte i na doporučené dávkování, které najdete na konkrétním produktu. Někteří výrobci používají malé množství látek, takže je potřeba větší dávka, nikdy byste ji však neměli překračovat.

3. Alergická reakce

Některé výrobky mohou obsahovat určité alergizující látky, proto vždy věnujte pozornost složení vybraného esenciálního oleje. Mezi projevy alergické reakce většinou patří kožní potíže, svědění při aplikaci na pokožku, vyrážka nebo bolesti hlavy. Týká se to však jen velmi senzitivních jedinců.

4. Vnímavost vašeho organismu

Každý jsme jiný, proto věnujte pozornost správnému dávkování a případně si jej upravte podle vlastní zkušenosti. Pro začátek doporučujeme používat menší množství vonné esence a případně jej dle doporučeného dávkování zvýšit.

5. Při těhotenství s vonnými esencemi opatrně

Vonné esence jsou při správném dávkování bezpečné, ale v 1. trimestru těhotenství se jim raději vyhněte.

Oblíbené vůně do sauny

Stejně jako v životě i u vonných esencí platí, že někdo má rád holky a jiný zase vdolky. Takže vybrat univerzální vůni asi není možné – já například miluji kořeněné vůně, děti zase dávají přednost sladkým ovocným.

Osvědčilo se nám koupit pro začátek vůní více a v menším balení. A zkoušet, která se vám zalíbí. Vonné esence se dodávají v různých objemových baleních: od 100 ml až po 10 litrové kanystry (ty jsou ale určeny spíše pro veřejné sauny).

Vůně lze spolu i kombinovat. Tím získáte téměř neomezené možnosti vonných variací a účinků a každé vaše saunování tak může být jiné a nezapomenutelné. Namíchejte si svoji vlastní vonnou esenci!

Občas se dá v e-shopu sehnat set vůní do sauny, který obsahuje několik lahviček esencí s oblíbenými vůněmi. Pokud máte raději přírodní bylinky, můžete si během léta nasbírat a usušit své vlastní nebo zakoupit set sušených bylinek do sauny.

Esence do sauny - levandule

Zákazníci často nakupují tyto vonné esence:

Ovocné vůně:

červený pomeranč

citron / limetka

bezinka a švestka

Kořeněné vůně:

máta s hřebíčkem a skořicí 

ledová máta

levandule 

Bylinkové vůně

horská borovice

mix bylinek

severská bříza

Speciální vůně

cedr s vůní pomeranče a eukalyptu

saunové zlato

mentolové krystaly

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI