Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Jaký je rozdíl mezi finskou saunou a infrasaunou?

Jaký je rozdíl mezi finskou saunou a infrasaunou?

Finské sauny Články Infrasauny
30. dubna 2021

Nebudeme dlouze chodit kolem horké sauny a hned na úvod vám prozradíme to nejdůležitější: hlavní rozdíl je ve způsobu prohřívání. Ve finské sauně se musí nejprve ohřát všechen vzduch a ten následně ohřívá vaše tělo. Naopak v infrasauně ohřívají vaše tělo přímo infrapaprsky, ohřev vzduchu tam je až druhotný. Ale pojďme si to celé probrat podrobněji. Včetně výhod a nevýhod infrasauny a sauny.

FINSKÁ SAUNA: relaxace bez spěchu a posílení imunity

Horký vzduch o teplotách 80 – 110 °C a velmi suché prostředí (podle typu sauny). Pamatujte, že k finské sauně vždy patří ochlazovna, protože bez ochlazení není saunovací cyklus úplný a teprve ledově studená voda maximalizuje pozitivní zdravotní účinky.

Jak finská sauna funguje?

Zdrojem tepla jsou saunová kamna. Dnes až na malé výjimky elektrická, takže na ovládacím panelu stačí navolit požadovanou teplotu a čekat, až se prohřeje vzduch, který sauna obsahuje.

Venkovní sauna je nádherná

 

Doba rozehřívání sauny trvá, podle velikosti sauny a výkonu kamen, většinou půl až tři čtvrtě hodiny. U finské sauny se nespěchá.

Finská sauna má několik druhů, ty se liší technickým řešením kamen, přesněji řečeno vzdušnou vlhkostí.

Typická finská sauna (někdy se můžete setkat s názvem “suchá sauna”) má vzdušnou vlhkost jen kolem 3 %. Poléváním saunových kamenů lze vlhkost vzduchu zvýšit až na cca 20 % což je příjemnější pro dýchání. Pomocí mávání ručníku nad kamny pak vznikají parní rázy, které patří mezi oblíbené saunové rituály.

Sauna se solnými panely

V poslední době roste obliba saun, které mají speciální topidlo s výparníkem v kombinaci s barevným osvětlením. Říká se jim BIO sauny a lze v nich nastavit vlhkost vzduchu v rozmezí kolem 30 – 60 % a teploty uvnitř bývají nižší, většinou kolem 65 °C. V tomto typu saun se mnohem lépe dýchá, navíc je lze doplnit zařízením pro solnou inhalaci.

Saunová kamna se saunovými kameny

Jak se finská sauna používá?

Jeden saunovací cyklus vždy obsahuje střídání pobytu v sauně a následné ochlazení. Samotný pobyt ve finské sauně většinou trvá 5 – 15 minut a velmi zde záleží na tom, jak dobře kdo vysoké teploty snáší.

Po saunování je velmi důležité ochlazení

Poté následuje rychlé ochlazení pomocí ledové vody. A saunovací cyklus pokračuje krátkým odpočinkem, ideálně doplněním tekutin a to vše se 2x až 3x opakuje.

Saunovat ve finské sauně byste se neměli častěji než 2x týdně, jako dostatečné optimum se uvádí 1x týdně.

Jak působí finská sauna na organismus?

Vlivem vysokých teplot se v lidském organismu začnou rozšiřovat cévy a zrychlí se dechová i srdeční frekvence. Aby se tělo ochladilo, začne vylučovat pot. Spolu s potem se z organismu vylučují toxiny, přebytečná sůl a nežádoucí látky.

Finská sauna svým působením na tělo posiluje imunitní systém, zlepšuje kondici srdce a cévního systému, rychleji dochází k regeneraci tkání. V sauně si tělo zvyká na toleranci k teplému prostředí a lépe pak hospodaří s energií.

Saunujte se a relaxujte ve své vlastní sauně

Nikde jinde se vám do takové hloubky nevyčistí pleť, navíc bude krásně hydratovaná a hladká, saunování také působí jako prevence proti celulitidě.

Navíc si dokonale odpočinete od všedních starostí a budete mít dobrou náladu, neboť tělo v sauně vyplavuje endorfiny, hormony štěstí.

Nevýhody finské sauny

Do finské sauny by neměli chodit lidé s vysokým krevním tlakem a epilepsií. Kvůli vysokým teplotám není vhodná ani pro malé děti nebo těhotné ženy v prvním trimestru.

Sauna se solnými panely

Finančně je finská sauna náročnější než infrasauna, většinou musíte počítat i s dalšími náklady na ochlazovnu. Složitější je i provoz a údržba. Odvděčí se vám však širším spektrem využití a možností relaxace pro celou rodinu.

INFRASAUNA: rehabilitace a uvolnění svalů i kloubů

Teplota vzduchu v infrasauně je druhořadou záležitostí, většinou se pohybuje v rozmezí 40 – 55 °C. Podstatou infrasauny je přímý ohřev těla infrapaprsky, odpadá také potřeba ochlazování.

Jak infrasauna funguje?

Moderní infrasauny se nemusí dlouze rozehřívat. Dokonce, pokud používají infrazářiče Vitae, dosahují plného výkonu ihned po zapnutí.

Naprosto zásadní vliv na to, jaké bude mít infrasauna zdravotní vlastnosti mají infrazářiče. Na trhu jich je mnoho druhů a liší se tím, jaké spektrum infrapaprsků dokáží produkovat.

Infrasauna s infrazářiči Vitae

V přírodě má infrazáření vždy 3 složky:

  • IR-A (krátké vlny): proniknou nejhlouběji do těla, mají největší léčivé účinky
  • IR-B (střední vlny): stimulují svrchní část pokožky, uvolňují svaly
  • IR–C (dlouhé vlny): prohřívají vnější části těla, jsou vhodné pro relaxaci

My v našich infrasaunách využíváme výhradně digitální infrazářiče Vitae, protože jako jedny z mála na trhu dokáží produkovat prakticky kompletní spektrum infrapaprsků (všechny 3 jeho složky), mají tak největší účinky a jsou nejpodobnější opravdickému sluníčku.

Infrasauna s infrazářiči Vitae

Navíc vydávají příjemné oranžové světlo, což oceníte zvláště v zimních měsících, kdy je slunečního záření nedostatek.

Více se o infrazářičích dočtete v našem specializovaném článku, který jsme nazvali Jak se vyznat v infrazářičích.

Jak se infrasauna používá?

Infrasaunování většinou trvá 30 minut nebo i déle, pokud vám to je příjemné. Infrapaprsky si můžete užívat 3x týdně, ale krátkodobé ohřátí těla si můžete dopřát klidně každý den.

Díky tomu, že v infrasauně je optimální poloha v sedě, zabere méně prostoru než finská sauna.

Odpočívejte a relaxujte v infrasauně s infrazářiči Vitae

Procedura saunování se zde neopakuje, odpadá i ochlazování. I zde byste však neměli zapomenout na odpočinek a čas k regeneraci těla poté, co jej vystavíte blahodárným infrapaprskům.

Jak působí infrasauna na organismus?

Přímý ohřev těla infrapaprsky vyvolá v těle pocení. To je mnohem intenzivnější než ve finské sauně. Tělo se v infrakabině prohřívá hlouběji a teploty okolního prostředí jsou mnohem nižší. Organismus absorbuje většinu tepla přímo do sebe.

Pobyt v infrasauně je pro lidské tělo mnohem šetrnější než ve finské sauně. Díky tomu ji mohou využívat i lidé, kterým vysoké teploty v klasické sauně nevyhovují. Do infrasauny tedy bez obav mohou astmatici, alergici nebo lidé s vysokým krevním tlakem ale i děti.

Infrazářiče Vitae v infrasauně

Infrasauny jsou skvělé pro rehabilitaci a využije je celá rodina. Léčí jizvy, ekzémy, pomáhají při akné. Pomáhají tělu zbavit se bolestí kloubů i svalů. Vlivem tepla dochází k přirozenému uvolnění dýchacích cest, pokožka se zbavuje nečistot, pravidelným sanováním se zlepší i váš spánek.

Sportovcům infrazáření pomáhá k lepším sportovním výkonům (rozehřeje svaly a zlepší jejich elasticitu) a také rychlejší regeneraci těla po tréninku či závodu.

Nevýhody infrasauny

Infrasaunování není vhodné pokud se léčíte s infekčním onemocněním nebo se záněty kloubů či pro osoby s hemofilií. Stejně jako u finských saun by se v infrasauně neměly saunovat budoucí matky v prvním trimestru.

Infrasauna s infrazářiči Vitae

Infrasauna bývá levnější než finská sauna, navíc nepotřebuje odvětrání a můžete ji postavit třeba na koberec v obýváku. Její provoz je také levnější, vyjde vás jen na pár korun.

Saunu i infrasaunu nejdříve vyzkoušejte na vlastní kůži

Pokud máte dostatek prostoru, milujete horko, prohřátou páru a svistot saunových metliček s následným ochlazením v ledové vodě, zvolte finskou saunu.

Když bydlíte v bytě a nechcete čekat než se sauna rozehřeje, nevyhovují vám vysoké teploty a berete saunování jako běžnou součást péče o tělo nebo sportujete, bude vám spíše vyhovovat infrasauna.

Saunování si užívejte se svými nejbližšími a přáteli

Abychom vám usnadnili rozhodování, nabízíme možnost vyzkoušení obou saunových světů v našem Showroomu. Čeká tu na vás několik finských saun i infrakabin, včetně ochlazovací sprchy, vířivek či parní lázně.

Kontaktujte nás, abychom vám rezervovali termín a poskytli úplné soukromí.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI