Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Hudba v sauně – proč se už nikdy nebudete chtít saunovat potichu

Hudba v sauně – proč se už nikdy nebudete chtít saunovat potichu

Finské sauny Články Saunování Infrasauny
30. září 2021

Hudbu dnes často vnímáme jen jako zvukovou kulisu, kterou vyplníme prostor při práci nebo v autě. Na člověka však mají zvukové tóny mnohem větší vliv. Hudba dokáže nabudit, zklidnit, přímo působí na srdeční rytmus, krevní tlak, dýchání i termoregulaci organismu. V sauně pak cíleně využíváme relaxační složky určitých hudebních tónů a násobíme tak její pozitivní vliv na tělo i mysl.

Hudbu prosím! Aneb malé historické okénko

První písemná zmínka o léčivých vlastnostech hudby pochází ze Starého zákona a je o tom, jak král David léčil hrou na harfu deprese, které trápily krále Saula. Ve starém Egyptě, antickém Řecku i v asijských kulturách byly zpracované a prakticky využívané různé filozofické disciplíny formování člověka pomocí hudby (Aristoteles a jeho učení).

V Evropě datujeme vznik muzikoterapie na konec 17. století. Hudba se v té době začala cíleně využívat k léčbě lidského organismu. Podle mnoha teorií měly zvukové vibrace z nemocného těla vypuzovat jedovaté látky. Nejdůležitější složkou byl rytmus, proto měly léčebné skladby spíše taneční charakter.

To, že dokáže určitý typ hudby navodit různé stavy lidského vědomí využívaly národy po celém světě. Například u severoamerických indiánů měl tuto funkci na starosti šaman. Ten se rytmickým tlučením do bubínku během rituálu dostával až do extáze a (prý) i dokázal komunikoval s duchy nebo předpovídat budoucnost.

Dnes si většinou s duchy povídat nepotřebujeme, ale na naše podvědomí působí hudba i nyní. Často tak, aniž bychom si to uvědomovali. Příkladem jsou některá obchodní centra – hudba tlumeně hrající ze skrytých reproduktorů prý dokáže nakupující povzbudit k větší útratě.

I hudba v sauně pomáhá relaxaci

Jak ozvučit saunu

Dostat hudbu do sauny není úplně snadné. Největší problém je vysoká teplota vzduchu, která zvláště v horních částech sauny překračuje 100 °C. A hned další problém je vysoká vlhkost, vznikající při polévání rozpálených saunových kamenů vodou.

Do sauny je proto nutné montovat pouze speciální reproduktory. Ty běžné, co máte ve své Hi-Fi sestavě vedle televize, by v sauně dlouho nehrály.

Reproduktory do sauny jsou vyrobené ze speciálních skleněných vláken. Těm nevadí ani vysoké teploty ani vzdušná vlhkost. Přesto se většinou montují do stěn sauny, kde tolik netrpí jako u stropu (i když výrobce garantuje odolnost až do 120 °C),

Výkon saunových reproduktorů DEXON, které montujeme do našich saun nejčastěji, je 25 W. Což dokonale rozezní i tu největší saunu.

Hudba podle vašeho výběru + playlist zdarma

Mezi nejoblíbenější řešení poslechu hudby dnes patří přehrávání z aplikace mobilního telefonu. Tomu se samozřejmě přizpůsobila i nabídka od největších saunařských společností – například firma Sentiotec nabízí bezdrátový  modul, který propojí váš  mobilní telefon se zvukovým systémem sauny. Kromě bezproblémového přehrávání hudby umožňuje i snadné zadávání příkazů přes Siri nebo Alexu.

Posloucháte rádi hudbu z USB disku či SD karty? Specializované zvukové moduly určené pro sauny dnes dokáží zpracovat zvuk z jakéhokoli zdroje. Ty nejlepší dokonce mají vstup i pro externí zdroj zvuku (tím může být například vaše hudební sestava v obýváku apod).

Pokud jste si oblíbili hudební služby Spotify, Tidal nebo Apple Music, můžete si vytvořit svůj vlastní playlist pro relaxaci v sauně nebo si stáhnout jiný tematický playlist pro chvíle odpočinku a navození pocitu pohody.

Mezi nejstahovanější patří tento saunový playlist, který obsahuje více než 5 hodin relaxační hudby, možná se bude hodit i vám.

Relaxujte a odpočívejte ve vlastní sauně a poslouchejte k tomu Vámi vybranou relaxační hudbu

Pro lepší náladu, pro radost i snění

Hudba pro terapii a relaxaci v sauně se nevybírá podle estetických kritérií. Cílem je vybrat takovou hudbu a zvuky, které mají schopnost bezprostředně působit na vaši mysl a vyvolat emoce.

Vždy vyzkoušejte, jaký typ hudby a zvuků na vás funguje nejlépe. Někdo má raději Beethovena, Chopina či Čajkovského, jiný dá přednost etnické hudbě. Pro začátečníky doporučujeme indickou a tibetskou duchovní hudbu, jejíž funkce je prověřená staletími. Je mystická, inspirativní a dokáže navodit správnou atmosféru.

Vibrace některých nástrojů prý dokáží člověku navodit různé stavy vědomí, pomalý rytmus pak prokazatelně zpomaluje tělesné procesy.

Moderní hudba většinou není do sauny vhodná. Důvodů je více: písně jsou krátké a většinou mají rychlý rytmus. Pro odpočinek je optimální taková rytmika, která odpovídá klidnému tlukotu srdce.

V hudební knihovně proto hledejte podle těchto kategorií:

  • tibetská hudba
  • relaxační hudba
  • meditační hudba
  • ambientní hudba a zvuky
  • chill-out hudba

Vybírejte hudbu bez textu. Ten zbytečně odvádí pozornost. Chcete-li, můžete si během saunování potichu notovat do rytmu hudby. Zpěv totiž posiluje dýchací cesty, má tlumící účinky na bolest a posiluje partie hrtanu.

Relaxujte v sauně za pomocí hudby

Dokáže hudba léčit?

Určitě jste již slyšeli o tom, že muzikoterapie se využívá k léčbě neurotických stavů nebo ke zlepšení komunikačních schopností a adaptability. Pro lidský organismus má pozitivní účinek poslech hudby i její aktivní provozování (funguje zde jakýsi emoční ventil).

Moderní léčebné postupy využívají reprodukovanou hudbu při léčbě alkoholismu a toxikomanie nebo ke zmírnění bolesti při a po chirurgických nebo stomatologických zákrocích. Některá nemocniční zařízení pouští pacientům hudbu při léčbě stavů po infarktu myokardu nebo dlouhotrvajících chorob jako je tuberkulóza.

Výzkumy bylo prokázáno, že hudba v lidském organismu působí na vegetativní funkce a ovlivňuje:

  • krevní tlak
  • srdeční rytmus
  • frekvenci a hloubku dýchání
  • svalové napětí
  • motorické funkce svalů
  • termoregulaci těla

Hudba dokáže zmírnit strach, přirozeně navodit pocit pohody a znásobit účinky relaxace. A nemusí to být jen hudba. Stejně dobře lze využít i zvuky, které slyšíme v přírodě: zpěv ptáků, šumění moře nebo praskání ohně v krbu.

Všechny tyto zvuky člověka uklidňují, dokáží zpomalit metabolismus nebo pomáhají rozvíjet představivost.

Přijďte si vyzkoušet do našeho saunového showroomu, jak na vás v sauně bude hudba působit a jak pomůže lepšímu a hlubšímu zážitku ze saunování.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI