Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Poradíme vám s výběrem venkovní sauny. Podívejte se na 5 nejčastějších typů

Poradíme vám s výběrem venkovní sauny. Podívejte se na 5 nejčastějších typů

Finské sauny Články
15. prosince 2014

Chtěl bych venkovní saunu. Finskou. Tak zní jeden z častých požadavků našich klientů. Málokdo má ale představu, jestli by radši kotu, baňu nebo třeba sud. Na trhu přeplněném nabídkou totiž nestačí naplánovat si jen způsob vytápění nebo použitý materiál. Na výběr máte i různé způsoby konstrukce.

Podívejte se s námi na 5 nejobvyklejších.

V současnosti máte při nákupu venkovní sauny na výběr většinou mezi těmito druhy:

  • Srubová sauna
  • Roubená sauna
  • Sudová sauna
  • Zemní baňa
  • Finská kota

Tyto venkovní sauny se od sebe liší způsobem konstrukce nebo třeba půdorysem. Pojďme se na ně podívat podrobněji.

 

Srubová sauna

Srubová venkovní sauna patří mezi nejznámější druhy saunových domků. Je to sauna vyrobená z kulatin, které přes sebe přečnívají. Klády zbytečně neřežeme, pouze je na koncích upravíme, aby do sebe zapadly. Díky tomu mají srubové sauny 100% přírodní vzhled a hodí se hlavně k chalupám poblíž lesů.

 

Roubená sauna

Dřevo u roubenek je mnohem opracovanější. Používáme trámy, které upravíme, aby do sebe přesně pasovaly. Roubená sauna je u nás pravděpodobně nejoblíbenějším typem venkovní sauny. I proto, že ji snadno přizpůsobíte modernímu domu i tradiční zástavbě. Záleží jen na tom, jakou úpravu zvolíte.

 

Sudová sauna

Zatímco roubená sauna u nás patří k tradičním druhům saunových domků, sudová varianta je trendy. Jak už název napovídá, tato venkovní sauna má tvar sudu. Oproti ostatním druhům má jednu velkou výhodu – kamkoliv se přestěhujete, může se stěhovat s vámi. V podstatě ji stačí naložit na nákladní auto a převézt.

 

Zemní baňa

Naopak u zemní bani je její umístění definitivní. Je totiž částečně zapuštěná do země. Na rozdíl od ostatních to není ani klasická dřevostavba. Saunový domek je z kamene a má dřevěné obložení. Díky tomu, že je částečně zapuštěná v zemi, je v ní trochu jiné klima, než v ostatních saunách. Pro některé lidi je díky tomu saunování příjemnější.

 

Finská kota

Finskou kotu poznáte od ostatních na první pohled. Je to dřevěný saunový domek, který má zpravidla šestiúhelníkový půdorys. U této venkovní sauny jsou navíc kamna přímo uprostřed a podél stěn jsou lavice.

 

Nevíte, jestli kota, sud nebo srub? Poradíme vám!

Ať už si ale vyberete sudovou saunu nebo třeba srubový saunový domek, u nás máte vždycky jistotu, že bude z kvalitního materiálu. Specializujeme se na venkovní sauny z masivu. Takže se můžete spolehnout, že jak dobře sauna vypadá, tak dobře také funguje.

Při výběru tak záleží jen na tom, jaký typ sauny se vám líbí nejvíc a co se na vaši zahradu víc hodí. A když nevíte, nevadí. Rádi vám poradíme, kontaktujte nás!

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI