Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Víte, co znamená saunanjalkeinen? Aneb 13 zajímavostí o finské sauně

Víte, co znamená saunanjalkeinen? Aneb 13 zajímavostí o finské sauně

Finské sauny Články Saunování
28. listopadu 2014

Že finská sauna zpevňuje zdraví nebo že je ve Finsku víc saun než aut už většina milovníků horkého vzduchu dobře ví. Najdou se ale i perličky, které zná jen málokdo. Nedávno jsme narazili na jeden zajímavý článek o tom, jak je to se saunou přímo ve Finsku. A nedalo nám to, abychom se s vámi o tato nepříliš známá fakta nepodělili.

1. Prestižní firma: jedině se saunou

Sauna je základem nejen každého domu, ale i každé správné finské firmy nebo instituce. Najdete ji ve finském parlamentu, v salonku Finnair na letišti v Helsinkách, na většině lodí nebo třeba v dole Pyhasalmi, kde se těží zinek a měď. Tam je sauna dokonce 1 400 metrů pod zemským povrchem – ve větší hloubce žádnou saunu nenajdete.

2. Když talk show, tak v sauně

Jedna z nejoblíbenějších finských talk show se odehrávala v sauně. Diváci tak viděli spoustu celebrit zahalených jen do ručníku. V takovém úboru tam vystoupila třeba i bývalá finská prezidentka Tarja Halonen. Dovedete si to představit u nás?

3. „Miláčku sbal mi saunu, vyrážím na misi“

Cestovat i s vlastní saunou je pro Finy naprosto běžné. Známí jsou tím třeba finští členové mírových misí OSN, kteří si na každé základně nezapomenou postavit i saunový stan. Sauny najdete také na všech finských diplomatických misích nebo třeba ve Finském kostele v Londýně.

4. Sauna je posvátné místo

Finská sauna je místo k relaxaci a její milovníci to opravdu ctí. Takže na nějaké nadávky, hádky nebo snad dokonce sex rovnou zapomeňte.

5. Jak ohřát politiku za studené války? Pomůže sauna

V období studené války se tehdejší finský prezident Urho Kekkonen rozhodl jednat s tehdejším sovětským premiérem Nikitou Chruščovem v sauně. Sovětský státník pozvání do sauny na oslavě Kekkonenových šedesátin přijal. Státníci tam spolu strávili spoustou hodin a pár dní na to Sovětský svaz vydal komuniké, kterým podpořil finskou snahu o spolupráci se západem. A mimochodem Kekkonenův silný vztah k sauně měl minimálně jeden hodně zajímavý důvod. Bývalý finský prezident se totiž v sauně dokonce narodil.

6. Zapomeňte na zlaté rouno, staňte se rytířem Saunového řádu

Rytířem Saunového řádu Finské saunové společnosti byl třeba americký herec Danny Kaye, který působil v Helsinkách jako vyslanec dobré vůle UNICEF.

7. 60 lidí najednou? Žádný problém

Pravděpodobně největší saunou na světě je finská Jatkankamppa. Tuto srubovou saunu najdete v nejjezernatější části Finska – na Finské jezerní plošině. Vejde se do ní 60 lidí.

8. „Kam jsme dali telefonní budku? Chci jít do sauny“

Že jsou seveřané stále zamračení suchaři? Zajeďte se podívat do západofinského města Teuva a uvidíte, že je to nesmysl. Každý rok tam mají sraz milovníci mobilního saunování. Ovšem pozor, nečekejte žádné saunové domky tažené za autem, ale spíš sauny vyrobené z auta, telefonní budky nebo třeba přidělané na kolo.

9. Na kouzlení v sauně si zavolejte Elfa

Zatímco u nás máme kouzelné babičky, které za připálenou buchtu udělají všechno na světě, ve Finsku mají elfy. A podle jejich pověstí je i saunový Elf. Samozřejmě také umí kouzlit a jmenuje se Saunatonttu. Až ho ve své sauně potkáte, dejte nám vědět.

10. Nejdřív práce, potom odpočinek

Finskou saunu sice v současnosti využíváme hlavně proto, abychom si odpočinuli a udělali něco pro své zdraví, ale ve Finsku k tomu dřív přidávali i něco navíc. V saunách sušili len, zpracovávali slad nebo třeba vytvrzovali maso. A proto, jak říká jedno finské přísloví, nejdřív postav saunu, až potom dům.

11. Sauna bez metly = jídlo bez soli

Zhruba to říká další finské přísloví. Ukazuje tím na známé šlehání březovými metličkami. Lehké bití březovými proutky totiž zlepšuje proudění krve.

12. Sauna jako lékárna chudých

Lékárna chudých dřív Finové sauně skutečně přezdívali. Později se ukázalo, že pobyt ve finské sauně je opravdu léčivý – pomáhá například při revmatických bolestech, onemocněních srdce, stresu nebo únavě. V současnosti je tak spíš lékárna chytrých.

13. Zkuste říct saunanjalkeinen

Vyslovit toto slovo je totiž skoro povinností každého milovníka pobytu ve finské sauně. Znamená to, že jste právě vyšli ze sauny, jste dokonale zrelaxovaní a teď zvládnete skoro cokoliv.

 

Zdroj: http://www.huffingtonpost.com/pam-grout/sweat-equity-13-things-yo_b_6145646.html

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI