Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Venkovní sauna: v přírodě je saunování nejlepší!

Venkovní sauna: v přírodě je saunování nejlepší!

Finské sauny Články Saunování
30. listopadu 2018

V kolébce saunování, ve Finsku, se tvrdí, že saunování venku má dvojnásobně pozitivní účinky na zdraví a organismus. Něco na tom asi bude, protože ve Skandinávii najdete snad u každého domu venkovní saunu. Pokud tedy toužíte po finské sauně na míru a máte zahradu, můžete do svých plánů zahrnout i tuto variantu.

Jaké jsou výhody sauny na zahradě?

Pozorovali jste se někdy z okna západ slunce? Jak se mění barva a tvar mraků? Pěkné, že? A teď si představte, že to samé přírodní divadlo budete sledovat z pohodlí a tepla vaší roztopené zahradní sauny.

Ale nalijme si čistého vína. Pokud nemáte na zahradě vhodné místo, kde budete mít v sauně soukromí (přeci jen tam budete nazí), pak raději zvolte umístění domě. A, marná sláva, to samé vás čeká, když nemáte zahradu vůbec.

Výhody

Největší výhodou zahradní sauny tak zůstává prostor. Volnost, rozhled po okolí a umístění v přírodě. Má to své kouzlo a podlehnete mu velice rychle. Na rozdíl od interiéru nejste svázáni volným místem a nezmenšujete si obytnou plochu domácnosti.

Saunu si můžete venku udělat tak velkou, jak potřebujete a jak vám vaše peněženka dovolí.

Zvláštní bonus pak venkovní sauna získává ve chvíli, kdy máte bazén nebo koupací jezírko. Ochlazení skokem do vody je totiž to nejlepší, co můžete svému tělu po horké relaxaci dopřát.

Saunový

Kdy začít s plánováním venkovní sauny nebo saunového domku?

Setkáváme se s tím každý podzim. Jakmile skončí letní dny, začne nám všem chybět sluníčko a teplo. A instinktivně hledáme, kde bychom se mohli zahřát. Spousta zákazníků tak za námi přichází v říjnu a listopadu a poptává zahradní saunu.

A to je pozdě.

Počítejte s námi. Dodací lhůta pro výrobu zahradní sauny se pohybuje kolem 2–3 měsíců, podle velikosti a složitosti. Na podzim ani v zimě se však dřevostavba stavět nedá. Během takto pozdní realizace stavbu komplikují deště, přílišná vlhkost, nebo se stavba musí zastavit kvůli mrazům.

Saunování

Proto doporučujeme, aby zákazníci začali přemýšlet o stavbě venkovní sauny ideálně na jaře. Nejlepší načasování objednávky je začátkem léta tak, aby byla stavba hotová na konci prázdnin nebo nejpozději v září.

Kdybychom mohli doporučit nějaký ten správný měsíc pro objednávku zahradní sauny, byl by to červen.

Jak probíhá stavba sauny na zahradě?

Sauny a saunové domky realizujeme po celé republice, výjimkou dnes už není ani zahraničí. Proto je nejrychlejší, když si klient zajistí stavební připravenost sám – základovou desku (nebo základové patky) a přívod elektřiny do budoucí venkovní sauny.

Plánujete-li vedle sauny ochlazovací sprchu, je potřeba zajistit i přívod vody.

Vlastní stavbu venkovní sauny u vás na zahradě pak zvládneme většinou během 2 dnů. U větších saunových domků to mohou být až 4 dny. Je však nutné, zvláště u malých pozemků, počítat i s prostorem pro vlastní montáž a místem pro složení materiálu.

Je rozdíl mezi venkovní saunou a saunovým domkem?

Ano. Zásadní rozdíl je v konstrukci. Venkovní sauna vychází z interiérových saun, jen má zesílené a zateplené stěny a pultovou střechu s přesahem. Většinou bývá pro 1 až 4 osoby. Rozměry mohou být typizované (standardně nabízíme 4 typy) nebo umíme kterýkoli rozměr přizpůsobit potřebám klienta a vyrobit venkovní saunu na míru.

Oproti tomu saunový domek je klasická dřevostavba – se složitější a pevnější konstrukcí. Umožňuje vytvořit mnohem větší prostory, pro větší počet osob. Třeba v té naší, ukázkové, se najednou saunovalo 8 lidí a stále bylo spoustu volného místa. Toto řešení je, už kvůli materiálu a vyšší náročnosti na montáž, dražší, než obyčejná venkovní sauna.

Navíc lze však do domku umístit kromě sauny i odpočívárnu a prostory pro odpočinek či vířivku atd.

Naše saunové domy nabízíme pod obchodním označením Puutalo. Standardně nabízíme 3 typy domků, které se liší velikostí a počtem místností. I v tomto případě však lze navrhnout a vyrobit venkovní saunový domek přesně podle požadavků – můžeme přidat další okno, prosklenou stěnu atd.

Saunování

Jaké řešení venkovní sauny je nejlepší?

A jakou zvolit velikost a jaké materiály? Vše záleží na dvou věcech – na prostoru, který máte k dispozici a kolik chcete investovat. Máte-li neomezené prostředky, lze postavit skutečně krásný a originální saunový dům se všemi moderními vymoženostmi a luxusem.

Pokud máme uvažovat ekonomickou variantu pro typickou rodinu 2 dospělí + 2 děti, tak doporučujeme na vaši zahradu venkovní saunu Typ 3 o venkovním rozměru 220 x 180 cm s topidlem 9 kW. Vhodný venkovní obklad může být z červeného cedru nebo o něco levnějšího sibiřského modřínu.

Saunování

A co servis a údržba?

Údržba venkovní sauny je jednoduchá: venkovní obklad stačí jednou za rok napustit teakovým olejem. K tomu vám stačí štětec a jedno volné odpoledne, zvládnete to bez problémů sami nebo to můžete svěřit vašim dětem.

Výroba každé venkovní sauny probíhá v Čechách, v našich nových dílnách nedaleko Prahy. Technologie jako saunová kamna, regulace atd. používáme výhradně od německých a rakouských dodavatelů – jsou prověřené stovkami realizací.

Proto se nebojíme poskytovat delší záruky než většina výrobců a samozřejmostí je i servisní zázemí po celou dobu životnosti vaší sauny.

Venkovní

Nespalte se! Nevybírejte venkovní saunu jen podle katalogu!

Listovat v barevném katalogu nebo projíždět obrázky na internetu je fajn. Ale pokud se nechcete výběrem sauny spálit, udělejte si chvíli času a přijeďte se podívat na venkovní saunu a saunový domek Puutalo do našeho showroomu. Stojí to za to.

Najdete nás v Praze – Uhříněvsi.Když se předem objednáte, saunu vám roztopíme a budete si ji moci nezávazně vyzkoušet na vlastní kůži. Nebojte, ručník vám rádi půjčíme.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI