Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Vy si saunu naplánujete, my ji postavíme

Vy si saunu naplánujete, my ji postavíme

Finské sauny Články Saunování
27. března 2017

Sauna už dávno není výsadou těch nejbohatších. Můžeme vám ji postavit klidně do paneláku nebo činžáku. Stačí si jen naplánovat, kam, jakou a jak velkou saunu byste chtěli.

Zásadním rozhodnutím na začátku je, jak velkou saunu chcete. Vezměte počet lidí, kteří se v sauně budou pravidelně saunovat, a pro dokonalý komfort připočtěte jednu osobu navíc. Na jednu osobu by mělo vyjít minimálně 2 m3.

Pokud jste omezení prostorem, měli byste vědět, že vám postavíme saunu už od rozměrů 1,1 m × 1,1 m × 2 m.

Výšku 2 m nepřekračujte, protože vytápění pak trvá zbytečně dlouho a vy plýtváte energiemi. Šířka ale závisí na vás. Pro pohodlné saunování doporučujeme alespoň 2 m. V takové sauně už se pohodlně natáhnete a zároveň získáte dostatek prostoru pro saunová kamna.

Následuje rozhodnutí, kam vaší novou saunu umístíte. Existují tři základní možnosti.

  • Do obytných prostor. Saunu můžete umístit třeba do podkroví nebo do obýváku. Pokud si po sauně rádi užíváte čerstvého vzduchu, můžete umístit saunu i na terasu. V nabídce máme sauny o rozměrech už od 1,1 × 1,1 m, takže ani obyvatelé menších bytů nepřijdou zkrátka.
  • Do sklepa. Pokud sklep příliš nevyužíváte, umístěním sauny jej krásně oživíte. Ve sklepě budete mít i dokonalé soukromí.
  • Na zahradu. Postavte si saunu na zahradě a můžete se ochlazovat ve venkovním bazénku nebo ledovou vodou z vědra. Podívejte se na saunovací domy Puutalo.

 

Vyberte si materiál, který vám sedne

Nebo spíš, na který si sednete. Jedním z nejdůležitějších rozhodnutí při stavbě sauny je, z jakého bude dřeva. Mezi nejpoužívanější materiály patří skandinávský smrk. Roste na severu v chladnějších teplotách a dřevo je tak odolnější než u smrkoviny z Česka. Dalšími oblíbenými materiály jsou cedr, lípa nebo osika.

Rozlišujte, které dřevo vyberete na obložení a které na lavice. Na ty se nejvíce hodí africká vrba abachi. Její dřevo totiž při vystavení vysokým teplotám nepálí, ale příjemně hřeje. Kombinaci abachi a cedru využíváme například u saun Grand, které dodáváme i s barevným LED osvětlením.

 

Dokonalý požitek spočívá v detailech

Při plánování umístění a velikosti sauny je důležité myslet na několik zásadních detailů.

  • Dostupnost elektroinstalace.
  • Dveře otevírající se ven ze sauny.
  • Výška a houbka lavic alespoň 0,5 m.
  • Propojení s ochlazovnou a odpočívárnou.
  • Kvalitní kamna.

Hlavu si s tím ale nelámejte. My všechno zařídíme podle vašich představ a na míru. Vy si pouze vyberte saunu a zažádejte si o kalkulaci.

 
Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI