Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Inspirujte se 8 nejlepšími zážitkovými saunami ve Finsku

Inspirujte se 8 nejlepšími zážitkovými saunami ve Finsku

Finské sauny Články Saunování
31. října 2021

Saunování má být především zážitek. A Finsko je plné originálních saun, na které nikdy nezapomenete. Záleží na vás, zda dáte přednost tradičně řešeným saunám v přírodě, plovoucí sauně nebo nejmodernějšímu saunovému domu u moře v Helsinkách. Zveme vás na malý výlet po unikátních saunách v zemi, která jim dala jméno.

1 – sauna jako lanovka

Saunování ve Finsku - sauna jako lanovka

Zdroj: https://www.yllas.fi/en/services/sauna-gondola.html

O tom, jak Finové saunování milují nejvíce svědčí tato speciální sauna. Je totiž postavena jako kabina lanovky. Což musí být extra zážitek, jen si to zkuste představit – cesta začíná na horní stanici lanovky a saunování trvá 13 minut. Následuje ochlazení v dolní stanici a opět cesta lanovkovou saunou zpět na horu Ylläs.

Kdo má chuť, může si dát okružních jízd více. Protože se konají až po uzavření sjezdovky, naskytnou se vám z kabiny úžasné rozhledy na nasvícené okolní lyžařské svahy a hory.

2 – Plovoucí průhledná sauna uprostřed fjordu

Saunování ve Finsku - plovoucí průhledná sauna uprostřed fjordu

Zdroj: https://nordicdesign.ca/floating-sauna/

Uprostřed fjordu nedaleko vesničky Rosendal plave průhledná sauna, kterou navrhli Casagrande & Rintala Architects ve spolupráci se studenty Bergen Art Academy. Tato jediná sauna v našem seznamu je v Norsku a ne ve Finsku, ale snad nám to odpustíte.

Sauna poskytuje maximum soukromí – možná i proto, že přístup k ní je možný pouze malou lodí nebo k ní jednoduše musíte doplavat. Navíc, pokud se chcete saunovat, musíte se namočit v každém případě, protože vstup do sauny je možný pouze skrz podlahu.

Konstrukce je z borového dřeva a stěny jsou z průhledného plastu, aby bylo v sauně co nejvíce světla. V noci sauna září uprostřed zálivu jako lucerna. Díky teplému Golfskému proudu v tomto místě moře nikdy nezamrzá, takže lze saunu používat po celý rok.

3 – Sauna na jezeře

Saunování ve Finsku - sauna na jezeře

Zdroj: http://www.blog.suomi-holiday.fi/3.php

Plovoucí saunová loď Jalolautta až pro 12 osob s prostornou odpočinkovou místností, otevřenou terasou s grilem kotví uprostřed přírody hodinu jízdy autem od hlavního města Finska.

Zkušený kapitán lodi s vámi bude kroužit po jezeře a kuchař připraví menu podle vašeho přání. Máte-li patřičné lodní zkoušky a odvahu, můžete si saunovou loď řídit i sami.

Pro ochlazení po sauně máte k dispozici celé jezero s křišťálově čistou vodou. Je to ta nejlepší ochlazovna na světě. A protože v okolí jezera nejsou žádné stavby, budete mít zaručené soukromí.

4 – Saunový dům na břehu moře uprostřed Helsinek

Saunování ve Finsku - saunový dům na břehu moře uprostřed Helsinek

Zdroj: https://www.loylyhelsinki.fi/en/

Dokonalá ukázka toho, jak důležité je mít osvícené zastupitele ve vedení města. Díky jejich iniciativě se bývalá průmyslová oblast proměnila v odpočinkovou zónu.

Necelé dva kilometry od centra hlavního města Finska vyrostla jedinečná minimalistická budova s dřevěným pláštěm a volným vstupem do moře, jehož chladné vody zde slouží jako ochlazovna. Uvnitř budovy je vyhlášená restaurace a tři veřejné sauny, všechny vytápěné dřevem.

Jedna sauna se vytápí nepřetržitě po celý den, další se vyhřeje pouze ráno a třetí funguje jako tradiční kouřová sauna. Přesně tak, jak fungovaly tradiční finské sauny před staletími.

5 – Sauny na stadionu

Saunování ve Finsku - sauny na stadionu

Zdroj: https://www.luxsphere.co/7-unique-saunas-in-finland-you-have-to-try/

Máte chuť fandit svému oblíbenému hokejovému mužstvu nebo sledovat koncert popové hvězdy z tepla luxusní sauny? Ve Finsku žádný problém!

Dva VIP Skyboxy se saunami najdete v Helsinské Hartwell Areně. Jeden je ve 2. patře a pojme až 30 osob. Jídla i nápoje se podávají přímo ve Skyboxu. Další je umístěn přímo za pódiem, kde se pořádají koncerty a má velká okna, aby vám nic neuniklo.

6 – Sauna s výhledem na Helsinky

Saunování ve Finsku - sauna s výhledem na Helsinky

Zdroj: https://www.skysauna.fi

Říkají tomu Nebeská sauna. Ve skutečnosti je to speciální saunová kabina, která nahradila jednu ze standardních kabin ruského kola. Díky tomu, že se kolo s kabinami postupně otáčí, nabízí úžasné výhledy na moře a město Helsinky.

Do této sauny se vejde 4 až 5 osob. Každých 5 až 7 minut se můžete vyměnit a užívat si vířivku nebo soukromý salónek na terase (tak dlouho trvá jedno otočení celého kola).

7 – Saunování s vůní whisky

Saunování ve Finsku - saunování s vůní whisky

Zdroj: https://trahteeri.fi/en/saunas/

Pravdou je, že tahle sauna není ani pro alkoholiky ani pro ty, kdo nemají rádi stísněné prostory. Je totiž vyrobena z bývalého sudu, ve kterém zrála lahodná whisky.

Tato sudová sauna nabízí pohodlné saunování až pro 7 osob současně. A pokud uvnitř dostanete nepřekonatelnou chuť na whisky, dejte si ji raději až venku – alkohol a sauna se nemají příliš v lásce.

8 – Sauna na stromě a další sauny nedaleko Humppila

Saunování ve Finsku - Sauna na stromě nedaleko Humppila

Zdroj: https://www.urpolankartano.fi/in-english/saunas/

Vesnice Humppila leží uprostřed Finska a obklopuje ji nádherná příroda. Lena a Mikk tam vybudovali originální saunový svět. Podle nás se jedná o nejzajímavější místo, a proto jsme si ho nechali na konec tohoto seznamu.

Sauna na stromě je postavena mezi dva statné stromy a pojme až čtyři osoby. Vytápí se dřevem a má i malý balkónek s výhledem do okolí.

Vikingská sauna v opravdické lodi s pohnutým a smutným příběhem nyní slouží jako sauna pro velké skupiny lidí. Na její lavice se může pohodlně usadit až 15 lidí.

Vozíková sauna je opakem všech saun, které jsme si dosud představili. Je maličká a má kolečka. Vejdou se do ní maximálně čtyři stojící statní muži, a protože tato sauna nemá stěny, obveselí tak všechny okolo.

Sauna s výhledem na nebe má průhlednou střechu, takže si dosyta užijete západy slunce nebo hvězdnou oblohu. Vytápí se dřevem a kameny uprostřed sauny vydávají teplo téměř celou noc.

Saunování ve Finsku - sauna na stromě a další sauny nedaleko Humppila

Zdroj: https://www.urpolankartano.fi/in-english/saunas/

Finové zkrátka umí žít a jejich sauny jsou toho nejlepším důkazem. Třeba některá z nich poslouží jako inspirace pro vaši dovolenou nebo možná někdy v budoucnu i pro stavbu vaší vlastní sauny na míru

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI