Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Chceme saunu! A co dál? Díl druhý.

Chceme saunu! A co dál? Díl druhý.

Finské sauny Články Saunování
2. dubna 2011

Už se vidíte, jak ze sebe po práci sundáte těsné oblečení, pořádně se prohřejete ve vlastní, dřevem vonící sauně a starosti necháte před dveřmi? Ještě chvilku vydržte. Že je domácí sauna dobrý nápad, už víte z minulého článku o sauně v domě. Teď je na řadě promyslet, jak bude vaše sauna vypadat.

Odpovězte si na tři nejdůležitější otázky:

  1. Jak bude sauna velká?
    První věc, kterou musíte zvážit, je velikost sauny. V úvahu berte, jaký prostor máte k dispozici, a kolik osob bude saunu užívat.
  2. Je k dispozici elektřina?
    Prakticky jedinou podmínkou umístění domácí sauny je přívod elektrické energie. I když je ve většině případů možné elektřinu dodatečně přivést, je její zdroj v místě plánované sauny tím nejjednodušším řešením.
  3. Kolik na to mám?
    Posledním kritériem je cena. Promyslete si, kolik chcete do své sauny investovat. Stačí vám jednoduchá sauna pro občasné používání, nebo vyžadujete exkluzivní prostor sauny pro mimořádné chvíle?

 

Sauna se vejde i do bytu

Moderní domácí sauny je dnes možné umístit nejen do rodinného domku, ale prakticky do jakéhokoliv prostoru – tedy klidně do panelákového bytu. Stačí předem vyhradit místnost, ve které se sauna vybuduje. Ideální je suchý, čistý sklep, ale saunu je možné bez větších problému umístit i na půdu či přímo do některého z pokojů.

Podmínkou je ve všech případech pouze bezproblémový přívod elektrické energie a alespoň minimální prostor. I ty nejmenší saunové kabiny zaberou necelé dva metry čtvereční.

saunování

O tom, že je možné domácí saunu umístit téměř všude, nás přesvědčil Zdeněk Semelka, expert na domácí sauny z firmy Saunasystem:

„Poslední dobou budujeme domácí sauny také v podkrovích. I když zde bývá množství různých úhlů a jiných stavebních komplikací, daří se sauny realizovat i v takto ztížených podmínkách.“

 

Na domácí saunu nepotřebujete žádné zvláštní povolení a díky tomu, že je v sauně velmi suchý vzduch (vlhkost se pohybuje jen kolem 5-10 %), nemá sauna žádný negativní vliv na okolí.

Kromě vybudování domácí sauny v interiéru je možné saunu zařídit také venku – nejčastěji na zahradě. Stavbu venkovní sauny je nutné vždy pečlivě zvážit. Je náročnější na přípravu, stavbu i provoz a samozřejmě je také nákladnější. O venkovních saunách si ale povíme až někdy jindy.

 

Pokračování seriálu: Stavbu domácí sauny svépomocí raději ne. Díl třetí.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI