Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > 10+1 tip na vánoční dárky, které potěší každého majitele sauny

10+1 tip na vánoční dárky, které potěší každého majitele sauny

Finské sauny Články Saunování Infrasauny
27. listopadu 2020

Po celý rok jsme měli oči otevřené a pozorně sledovali, jaké doplňky mají lidé, kteří si pořizují sauny domů či na zahradu, nejraději. Pokud tedy chcete udělat radost někomu, kdo má vlastní saunu nebo ji v dohledné době plánuje, tak s některým z těchto dárků o vánocích určitě zabodujete.

Tip 1: Vonné esence rozvoní každou saunu

Mezi majiteli finských saun jsou absolutně nejoblíbenější saunové esence. Miluje je každý. Stačí pár kapek do vody, kterou se polévají saunové kameny nebo jen umístit mističku s vodou a trochou esence do vhodné nádoby poblíž saunových kamen. Horkem se během chvíle začne tekutina odpařovat a sauna je v tu ránu plná příjemné vůně.

Saunové esence měňte podle vaší nálady

Pro běžné domácí použití stačí nejmenší balení 100 ml, akční ceny začínají na 159,- Kč. Výběr saunových esencí je velmi široký – mezi oblíbené patří Kořeněná máta, Bezinka a švestka nebo Horská borovice.

Tip 2: Saunové metličky dodají energii

Stačí mávnout svazkem větviček a obyčejnou saunu proměníte v kouzelné místo plné neobyčejných zážitků. Nejlepší saunové metličky jsou březové. Trhají se v určitý den v roce, kdy mají stromy nejvíce energie a největší množství silic v listech. Pak se usuší a sváží do tvaru malého košťátka.

Saunové březové metličky

Jemná masáž těla navlhčenými metličkami během saunování uvolní jemné aroma z listů, pročistí pokožku a prokrví svaly. Silice z listů pak pomáhají při dýchacích obtížích, zlepšují kondici kůže i vlasů. Ne nadarmo užívali staří šamané při svých obřadech právě větvičky z břízy.

Tip 3: Prodloužená ruka pro dokonalou masáž

Masáž v sauně má dvojnásob pozitivní účinky. Horko rozproudí krev, jemné či intenzivnější masírování přispívá k lepšímu prokrvení celého těla a čistí pokožku.

Saunový kartáč

Pokud jste v sauně sami, na některá místa svého těla zkrátka nedosáhnete. A přesně k tomu slouží saunový kartáč s extra dlouhou rukojetí, díky kterému namasírujete i na to nejvzdálenější místo vašeho těla.

Tip 4: Zázračné omlazení pokožky díky peelingu

Příznivý vliv saunování lze zlepšit aplikací peelingu ze směsi cukru a vanilky na povrch rozehřáté pokožky. Peelingový olej obsahuje vitamín A a E a také antioxidanty.

Peeling ze směsi cukru a vanilky

Postupné roztíraní peelingu prsty nebo pomocí masážní žínky přirozeně odstraňuje kousky odumřelé kůže a zároveň ji čistí a prokrvuje. Dochází ke zjemnění a zpevnění pokožky a jejímu zvlhčení. Voňavý peeling navíc dodává pocit čistoty.

Nejčastěji si naši zákazníci pořizují medový peeling nebo peelingovou sůl Santal. Oblíbené jsou i dárkové wellness sety, které obsahují vše, co je pro saunový očistný rituál potřeba.

Tip 5: Budiž lepší světlo i zvuk

Mezi exkluzivní dárky rozhodně patří stropní osvětlení sauny s integrovanými reproduktory a ovládacím panelem od společnosti Sensiotec.

Stropní osvětlení sauny s integrovanými reproduktory a ovládacím panelem od společnosti Sensiotec

Tělo svítidla je vyrobené z hliníku a lze jej instalovat do finské sauny i infrasauny. Pomocí ovladače lze jednoduše vybrat jednu ze 7 barev světla a nastavit intenzitu osvětlení. V modulu je integrovaný přehrávač hudby, včetně USB vstupu a 3,5 mm vstupem pro externí zdroj hudby (klasický jack).

Tip 6: Pro větší pohodlí a záda bez bolesti

Pro všechny, kdo v sauně rádi odpočívají v leže, je určeno ergonomické opěradlo vyrobené z pravého topolového dřeva.

Ergonomické opěradlo

Jeho velkorysé rozměry vyhoví i opravdu vysokým postavám, vždyť měří na délku 52 cm a na šířku 40 cm.

Tip 7: Sůl nad zlato!

Jako v pohádce si bude připadat každý, kdo si do své sauny pořídí himálajské solné krystaly. Horkem se postupně rozpouští a mikrokrystalky soli se rozptýlí po celé sauně. Ty pak usnadňují dýchání a napomáhají regeneraci dýchacích cest. Kromě toho zvláčňují a zjemňují pokožku.

Solné himalájské kameny

Sůl pochází ze solných dolů v Pákistánu a říká se, že stejnou využívali i himálajští mnichové při svých léčebných obřadech. V sauně si její účinky oblíbí hlavně ti, kdo trpí astmatem nebo alergiemi, ale využívá se i jako prevence proti nachlazení a respiračním chorobám.

Tip 8: Pro ochlazení i takové to domácí cachtání

Dřevěné saunové vědro najde využití v každé sauně i v létě na zahradě. Vejde se do něj 5 litrů vody, což je dostatečné množství pro ochlazení po saunování nebo jako zásoba vody pro polévání rozpálených saunových kamenů.

Dřevěné polévací vědro

Díky plastové vložce se pak voda nedostává do styku s modřínovým dřevem vědra, což přispívá k jeho mimořádně dlouhé životnosti. Dřevo je navíc staženo pravými železnými obručemi, které na něm rozhodně nejsou jen na parádu.

Rozměr vědra je 24 x 19,5 cm a hmotnost 1,7 kg.

Tip 9: Do sauny jen v čepici!

Možná jste o tom nikdy nepřemýšleli, ale saunová čepice chrání jemnou pokožku hlavy a vlasy před horkem a suchým vzduchem.

Do sauny patří saunová čepice pro ochranu pokožky a vlasů

Je vyrobena z kvalitního lnu a bavlny a díky pohodlnému a promyšlenému střihu ani nebudete vědět, že ji máte. Chrání hlavu proti přehřátí, což ocení zejména děti a ženy, zvláště pokud se saunují pravidelně. V horku totiž dostávají zejména vlasy pořádně zabrat a bez ochrany mohou být křehké a snadno se lámat.

Tip 10: Abyste nezapomněli, že čas v sauně plyne jinak

A proto patří přesýpací hodiny do každé rodiny! Zvláště, pokud má doma saunu. Tyto hodiny odměřují 15 minut, což je doba, kdy už byste měli pobyt v sauně určitě ukončit. Saunování má správně být krátké a intenzivní.

Pořiďte si do sauny přesýpací hodiny

Měřit dobu pobytu v sauně je velmi důležité. Malé děti by se neměly saunovat déle, než 5 minut, my ostatní bychom měli v sauně trávit okolo 5 až 15 minut. Tato doba by se rozhodně neměla překračovat, jinak mohou hrozit vážné zdravotní potíže.

Tip 11: Bez saunových kamenů to nejde

Sauna bez saunových kamenů je jako šampaňské bez bublinek. Kameny dokáží absorbovat tepelnou energii ze saunových kamen a tu potom postupně sáláním vydávají – často i notnou dobu po vypnutí topidla. Díky tomu dokáží šetřit drahocennou elektrickou energii.

Saunové kameny

Navíc lze rozpálené kameny polévat vodou a tím, díky unikající vodní páře, příjemně zvlhčit vzduch v sauně. Bude se vám pak mnohem lépe dýchat a suchý vzduch přestane dráždit nosní sliznici. Saunové kameny by se měly občas vyměnit a několikrát do roka přeskládat.

Spoustu dalších tipů nejen pro vánoční dárky můžete najít na našem saunovém e-shopu prowellness.cz

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI