Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Vybíráme domáci saunu – I. díl – Jaké dřevo?

Vybíráme domáci saunu – I. díl – Jaké dřevo?

Finské sauny Články Saunování
20. dubna 2011

Jsme právě v polovině našeho velkého seriálu o pořízení domácí sauny. Teď už víme, na co si při pořízení domácí sauny dát pozor, co zvážit a co promyslet. V následujících třech dílech se podrobně podíváme na samotný výběr domácí sauny. Ukážeme si nejčastěji pořizované typy, řekneme si, pro koho je který vhodný, a povíme si také něco o materiálech pro stavbu sauny.

Nejčastějším řešením domácí sauny je stavba do stávajícího zděného prostoru. Sauna se v tomto případě umístí na míru do již obezděného prostoru a využije tak doslova každý centimetr. Pokud interiér umístění vestavěné sauny neumožňuje, je vhodným řešením pořízení samostatné sauny.

Samostatná sauna je v podstatě samonosná saunová kabina, která se nejčastěji umísťuje do rohu libovolné větratelné místnosti s přívodem elektřiny. Nedá se říct, že by jeden z konstrukčních typů sauny byl lepší než ten druhý – vždy záleží na individuálních možnostech prostoru a přáních klienta.

Saunování

Smrk, osika nebo snad cedr? Jaký materiál je pro vaši saunu ten pravý?

Příjemný a člověku důvěrně známý dotyk prohřátého dřeva na holou kůži patří mezi oblíbené zážitky, které si ze sauny odnášíme. Ani domácí sauny nejsou o poctivé přírodní materiály ochuzeny. Na výběr máte mnoho druhů dřevin – záleží jen na vašich požadavcích a možnostech. Pojďme se na jednotlivé materiály podívat podrobněji.

Skandinávský smrk

Skandinávský smrk patří mezi klasické a cenově přijatelné materiály pro stavbu domácí sauny. Vyniká přirozeným, zemitým vzhledem a světlou barvou. Oproti nám známému smrku roste déle a v mnohem chladnějším podnebí. Proto je dřevo skandinávského smrku hustější a s drobnými suky.

Osika

Osika je velmi světlé dřevo, které si zamilujete pro jeho hladkost a jemnost. Osika má ještě větší hustotu dřeva než skandinávský smrk, je prakticky bez suků a velmi trvanlivá. Celé sauně dodá exkluzivní vzhled.

Hemlock

Dřevo známé pod názvem hemlock pochází z kanadské borovice. Hemlock je odolné dřevo světlehnědé až růžové barvy, které vyniká téměř nulovou smolnatostí a je bez suků. Hemlock je ideálním dřevem pro stavbu sauny také pro své minerální zárůsty, které v tenkých proužcích nádherně zvýrazňují strukturu dřeva.

Cedr

Cedrové dřevo je určeno pro ty nejnáročnější. Doslova je možné říct, že domácí sauna z cedrového dřeva je opravdovou královnou mezi saunami. Cedr je mimořádný, luxusní materiál s výraznou kresbou bez suků a barevnou škálou od tmavě hnědé po jemnou máslovou. Cedrové dřevo je velmi odolné a trvanlivé, odolává vlhkosti a výborně izoluje. Pro velké množství esenciálních olejů je cedr také velmi aromatický a pobyt v sauně z cedrového dřeva je tím příjemnější.

Abachi

Exotické dřevo abachi je v saunách velmi oblíbené pro svou velmi nízkou tepelnou vodivost. Při styku s holou pokožkou nepálí a hodí se proto na lavice, opěrky, podhlavníky, kryty kamen, podlahy a další místa, kterých se při pobytu v sauně přímo dotýkáme.

Pokračování v dalším článku

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI