Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Dopřejte si účinnou detoxikaci organismu kdykoli během roku

Dopřejte si účinnou detoxikaci organismu kdykoli během roku

Finské sauny Články Saunování
27. října 2019

Cítíte, že máte méně energie? Přemýšlíte, jak zvýšit imunitu a zbavit se chřipek jednou provždy? Na vaše tělo v každý okamžik útočí spousta toxických látek, virů, bakterií a nepříznivých vlivů. S některými si organismus snadno poradí. Ale jiné se ve vás postupně usazují a škodí. K větší vitalitě a silnějšímu zdraví vám pomůže celková detoxikace – a největší pozitivní vliv na vaše zdraví bude mít právě sauna.

A co je to vlastně ta detoxikace?

Mnoho lidí se sauně cíleně vyhýbá. Buď jí nevěří, nebo ji zatím neměli příležitost vyzkoušet, anebo se sauny dokonce bojí. Obavy jsou však zbytečné, protože pravidelné saunování blahodárně působí na organismus a startuje jeho ozdravné procesy.

Cílem detoxikace je obnovení správných funkcí organismu. Díky procesu detoxikace se tělo zbaví nežádoucích a nebezpečných látek, které se do něj dostávají každý den: špatným jídlem a pitím, či pobytem v nezdravém prostředí, občasným pitím alkoholu nebo kouřením (i pasivním).

Saunování blahodárně působí na organismus

Je nutné si uvědomit, že do organismu se dostávají nežádoucí látky i konzumací běžného jídla, jako například uzenin, sušenek, ale i pokrmů, které si sami neuvaříte a nemáte tak plně pod kontrolou, co vše obsahují. Teď máme na mysli škodlivé tuky, různé přídavky pro prodloužení trvanlivosti (známá „éčka“) nebo další chemické přídavky.

Nikdo z nás se nedokáže zcela vyhnout škodlivým látkám. To bychom museli žít na samotě uprostřed hlubokých lesů. A kdoví, zda by to pomohlo. Ale můžeme tělu pomoci tyto látky nezadržovat a zbavit se jich.

A právě k očistě těla slouží pravidelný detox.

Omládněte o několik let

Zapomeňte na nepříjemné a nezdravé hladovky a nechutně hořké čaje. Detox je především rovnováha a očista těla a duše.

A rozhodně si detoxikaci nedopřávejte jen na jaře. Na dovolenou také nejezdíme jen v létě. Naopak – stejně jako pravidelný odpočinek si naplánujte pravidelné chvíle pro očistu organismu.

Omládněte o několik let

Když se toto naučíte a zařadíte detox do svého programu během celého roku, budete zářit zdravím a krásou. Lidé ve vašem okolí to na vás poznají. A vy se budete cítit lépe, což je to nejdůležitější.

Detoxikace v sauně pozitivní účinky násobí

Finové na to přišli už dávno. Saunování je nejbezpečnější, nejpřirozenější a přitom dokonale účinný způsob, jak tělo zbavit toxinů a dalších nezdravých látek.

Vysoké teploty v sauně zrychlují metabolismus organismu. Tělo se snaží aktivně ochladit, takže srdce tluče rychleji a pumpuje čerstvou krev se zvýšenou tepovou frekvencí a pod vyšším tlakem.

Díky tomu se celý povrch pokožky ochlazuje a začínáte se potit. A to je dobře. Protože tělo se společně s potem zbavuje i škodlivých látek.

Saunování má pro tělo blahodárný vliv

Složení potu je u každého různé. Pot se skládá převážně z vody, takže z těla odchází vše, co je rozpustné ve vodě.

Ne, přebytečného tuku se pocením nezbavíte, ten totiž není rozpustný ve vodě. Ale z těla odejdou různé toxiny, chemikálie a stopy škodlivých těžkých kovů, jako například olovo, měď, rtuť atd.

Působením tepla se odplaví z těla i zbytky alkoholu a dalších cizorodých látek, které se jinak v těle hromadí. Potem očistíte tělo od pesticidů, bifenylů či dioxinů a dalšího toxického koktejlu látek.

Rozpumpovaná krev také vyplavuje škodlivé látky z tkání do krevního řečiště, pak je odvede do jater, kde se přirozeným procesem přemění na neškodné.

Bojíte se infarktu? Choďte do sauny!

V sauně se teplem roztahují cévy a tepny. Tímto opakovaným procesem získávají větší elasticitu a zlepšují se podmínky pro krevní oběh.

Chraňte si své zdraví i za pomoci sauny

Během saunování se v těle přirozeně zmenšuje množství „špatného“ cholesterolu (LDL) a dochází k celkovému nabuzení organismu – takže nastartované ozdravné procesy probíhají i několik hodin poté, co jste vyšli ze sauny.

Chytrost nejsou žádné čáry

Všechno začíná a končí ve vaší hlavě. Čeká vás zítra důležitá zkouška nebo schůzka? Dopřejte si saunu. Krátkodobě zvýšená teplota spouští v mozku procesy, kdy se rodí nové mozkové spoje a stará vlákna se regenerují.

Současně s tím se zvyšuje hladina neropinefrinu, který pomáhá zvyšovat koncentraci. Tím se zlepšují schopnosti učit se a zvyšuje se mentální kapacita mozku.

Saunování zlepšuje paměť i náladu

Saunování také zlepšuje náladu – v organismu se vyplavuje endorfin, známý také jako hormon štěstí. A lepší pocit budete mít i díky klidnému prostředí sauny a celkové relaxaci a regeneraci. Vždyť ne nadarmo se říká, že klid léčí. V sauně to platí dvojnásob.

Takže čím déle budu v sauně, tím budu zdravější?

Mnoho lidí se mylně domnívá, že čím déle vydrží v sauně, tím více se znásobí její pozitivní účinky a tím více toxinů se z těla vyplaví. To ale není pravda. Naopak, tímto způsobem hazardujete s vlastním zdravím.

Délka pobytu v sauně se řídí jednoduchým pravidlem: nekoukejte na hodinky, ale naslouchejte pozorně svému tělu. Pobyt v sauně vám musí být příjemný. Jakmile se vám začne hůře dýchat nebo začnete cítit slabost, tak rychle ven.

Saunování má vliv na vaše zdraví i na váš duševní život

Na saunu raději zapomeňte i pokud na vás leze chřipka, trpíte vysokým krevním tlakem nebo srdeční chorobou, máte nemocné ledviny nebo berete antibiotika.

Bez vašeho dalšího úsilí je však i na detox samotná sauna krátká

Bylo by chybou domnívat se, že stačí zajít jednou za čas do sauny a celý detox se udělá sám. Tak to bohužel nefunguje. Sauna je jen jeho hlavní částí.

Primárně je potřeba, abyste saunu navštěvovali pravidelně. Pravidelnost je zde naprosto zásadní.

Nezapomínejte, že jste to, co jíte. Možná nastal čas na změnu jídelníčku. Omezte tělu zatěžující potraviny jako jsou vnitřnosti, červené maso, rafinovaný bílý cukr atd. Poskytněte organismu zvýšený přísun vlákniny ve formě zeleniny, ovoce a luštěnin. Dodržujte optimální pitný režim.

Upravte si při saunování i váš jíídelníček

Do jídelníčku zařaďte i antioxidanty (vitamíny A, E, C atd), které posilují imunitu a regeneraci. Vyhledávejte sluníčko: pobyt na slunci vám v těle vytváří důležitý vitamín D.

Doporučujeme další podpůrné prostředky pro očistu těla:

  • Zvýšenou fyzickou aktivitu (běh, rychlá chůze, cvičení)
  •  Masáže
  •  Teplé koupele, například ve vířivce
  •  Dostatek spánku

To vše dohromady, společně se saunováním, pomůže k uvolnění a vyplavení toxinů v kůži, orgánech i ve svalech.

Sauna není jen finská

Říká se, kolik řečí znáš, tolikrát jsi člověkem. Ale to samé platí i o saunách. Protože sauny, to není jen finská sauna nebo infrasauna.

Saunování snižuje stres, únavu a nervozitu

Existuje mnoho druhů saun a než o nějaké začnete uvažovat, měli byste znáte rozdíly mezi nimi. Liší se totiž nejen vzhledem, ale hlavně mají různé kombinace teplot a vlhkosti. A to je naprosto zásadní pro jejich zdravotní účinky i to, komu jsou určeny.

Jako základní vodítko vám pro přehled, jaké sauny existují dobře poslouží náš starší článek o tom, jaké jsou základní druhy saun.

Pokud byste si chtěli jednotlivé druhy saun prohlédnout, nebo i vyzkoušet na vlastní kůži, navštivte nezávazně náš saunový showroom v Praze – Uhříněvsi.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI