Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Luxusní sauna promění váš domov v soukromý ráj

Luxusní sauna promění váš domov v soukromý ráj

Finské sauny Články Infrasauny
30. července 2019

Dříve vypadaly sauny jen jako dřevěná bouda, která byla utěsněna blátem a mechem. Původní kouřová sauna dokonce neměla ani komín – kouř z kamen se vyhnal otevřenými dveřmi a saunování mohlo začít. Takovou saunu dnes domů nikdo nechce. Pojďme si společně představit několik příkladů současných saun, které mohou nést přívlastky jako originální a luxusní a nemusí se za to stydět.

Domácí sauna léčí i uzdravuje

Pravidelné prohřívání těla v domácí sauně je příjemné, odpočinete si a zlepšíte zdraví. Saunování posiluje imunitu celého organismu a v kolébce saun, ve Finsku, moc dobře vědí, proč mají saunu i v bytech, jako běžnou součást bytového jádra.

Detoxikace těla ve finské sauně, při 100 °C doslova zbaví váš organismus škodlivin. Teplem dochází k rozšíření kožních pórů a k velkému prokrvení těla. Krev začne v cévách proudit rychleji, srdce rychleji tluče a díky tomu všemu se začnete potit. A to je dobře.

Domácí

Potem z těla totiž odcházejí škodlivé látky a toxiny. Celkové prokysličení organismu pomáhá při regeneraci unavených svalů. Kůže se stává pružnější, svěží, hebká a do hloubky se vyčistí. Budete-li se saunovat pravidelně, zbavíte se snadno pocitu studených nohou, který trápí hlavně ženy.

Díky sauně můžete:

  • zbavit se migrén a bolesti hlavy
  • stabilizovat krevní tlak
  • uvolnit dýchací cesty
  • skoncovat navždy s pravidelnou jarní chřipkou
  • bojovat proti nachlazení a rýmě
  • zlepšit astma a atopické potíže (o vhodnosti ale vždy rozhoduje lékař)
  • užívat si pravidelnou dávku štěstí díky vyplaveným endorfinům
  • snadněji zhubnout

Finská sauna nebo infrasauna? Co je lepší?

Obě budou hýčkat vaše tělo a postarají se o dokonalou relaxaci. Ale každá je jiná. Hlavní rozdíl je ve způsobu prohřívání. Základní dělení saun je následující, ale pokud se chcete o typech saun dozvědět více, můžete v našem článku zde.

Luxusní finská sauna

Jako zdroj tepla využívá saunová kamna. Ta bývají většinou elektrická (zatopíte stiskem knoflíku, třeba i na dálku) nebo tradiční na dřevo (musíte naštípat dříví a rozdělat oheň).

Kamna se rozehřejí, prohřejí vzduch a teprve ten ohřívá vaše tělo. Než se sauna rozehřeje na správnou teplotu, trvá to klidně i desítky minut.

Saunování

V sauně je suchý vzduch a teplota kolem 90 – 100 °C. Vzdušnou vlhkost lze zvýšit poléváním saunových kamenů vodou.

Z finské sauny je odvozena Bio-Sauna ve které je teplota kolem 50 – 60 °C a velmi vysoká vlhkost vzduchu okolo 30 – 60 %. Díky tomu se v ní lépe dýchá dětem i starším lidem.

Doporučená délka pobytu v sauně je kolem 10 minut, pak by mělo následovat ochlazení a krátká relaxace. Tento proces lze 3x opakovat.

Luxusní infrasauna

infrasauně teplo vzniká přímo ve vašem těle – infrazářiče produkují infrapaprsky, které neohřívají vzduch, ale pronikají vám do těla, a tak ho ohřívají. Pokud budete mít kvalitní infrazářiče (například Vitae), poskytnou vám celé spektrum infrazáření, jako opravdické sluníčko, infrasauna bude připravena k použití hned po zapnutí a nebudete muset čekat.

Infrasauna:

V infrasauně se pobybuje teplota vzduchu kolem 30 – 60 °C a vlhkost vzduchu je obdobná jako v ostatních místnostech vašeho bytu.

Saunovací cyklus v infrasauně bývá dlouhý 20 – 45 minut. Poté byste měli odpočívat.

Saunování venku je super, ale doma je doma

Venkovní sauna je téměř neomezeně variabilní a nezávislá na prostoru i co se týče dispozičního řešení – na zahradě nebo terase máte zkrátka určitě více místa než doma. Venkovní saunování uprostřed přírody vás nabije novou energií, kterou vám nikdy domácí sauna poskytnout nemůže.

Saunový

Domácí sauna v interiéru má dvě hlavní výhody – její pořízení vyjde levněji a bude mít nižší náklady na provoz. Když ukončíte saunování, teplo zůstává uvnitř domu nebo bytu, kde je instalovaná. Na druhou stranu: musíte mít doma dostatek prostoru. Ale pro malou saunu pro jednu osobu vám stačí místo jen o málo větší než je váš sprchový kout.

Design a snadné ovládání

Moderní sauna je bezpečná a výkonnější než její předchůdkyně. Design nyní hraje prim – samozřejmě při zachování funkčnosti, která je naopak podpořena novými technologiemi a materiály. Čím dál ve větší míře se pro sauny používá sklo, například ve formě celoprosklených stěn.

Saunování

Saunová topidla lze snadno regulovat. Zapomeňte na složité ovládání – funkce luxusní sauny se běžně ovládají přes dotykovou obrazovku s českým menu. Například u regulace EOS lze nastavit různé parametry saunování až pro 8 uživatelů, protože každý z nás preferuje jiné saunovací prostředí.

Luxusní sauna jako mořská kajuta

Duhová

Nejen pro námořníky je určena tato biosauna s obložením ze skandinávského smrku. Barvu osvětlení lze měnit podle vaší nálady a proměnit tak saunu v zelený prales nebo červenou romantickou saunu. Speciální saunové topidlo umožňuje snadné použití vonných esencí a prostoupit prostředí sauny vůní levandule nebo čerstvě utrženého pomeranče.

Mayská sauna s rázy vzduchu

Mayská

Budete se cítit jako Indiana Jones na cestě za pokladem starých Aztéků – tuto saunu jsme realizovali v saunovém centru v Praze. Na stěnách sauny jsou motivy mayského relaxačního chrámu a vysoká teplota sauny je doplněna rázy vzduchu.

Atypické luxusní sauny v Mariánských lázních

Atypická

Atypická sauna na míru s obkladem stěn s dýhovaných desek Rohol v cedrovém dekoru, speciální opěrky zad a jednoduchý, čistý, moderní design, vycházející z modelu sauny Grand.

Infrakoutek

Infrasauna se zářiči Vitae a ve stejném designu, jako finská sauna. Aby vše dokonale ladilo. Soulad, technologie, funkčnost a krása.

Finská sauna Future jako srdce domácího wellness

Luxusní

V naší nabídce saun stojí nejvýše luxusní sauna Future. Ta posloužila jako základ nádherného domácího wellness, které jsme realizovali v pražské Troji. Sauna Future vyniká nejen krásou, ale také špičkovou a nadstandardní výbavou.

Luxusní

Stěny jsou z rakouských dřevěných panelů, interiér z cedru a dřeva africké vrby abachi. Pohodlné lamelové opěrky zad mají LED osvětlení, kde lze měnit libovolně barvu v celém RGB spektru. Jako topidlo slouží exkluzivní topidlo EOS řady S-line.

Prosklená sauna

Prosklená

Nádherná luxusní sauna nepotřebuje obrovský prostor. Jako například tato prosklená kráska, kde je relaxační část doplněna i ochlazovnou a sprchou. Celoprosklené stěny a cedrové obložení dávají sauně unikátní vzhled a speciální kamna s Bio provozem umožňují saunování s nižší teplotou a vyšší vzdušnou vlhkostí.

Luxusní saunový domek Puutalo pro celou rodinu. I pro návštěvy.

Když chcete saunu na zahradě a máte velkou rodinu, můžete sáhnout do naší nabídky saunových domků Puutalo. Ty nabízíme ve 3 základních provedeních, ale téměř libovolně vám je umíme přizpůsobit.

Venkovní

Například do tohoto saunového domku se vejdou pohodlně čtyři dospělé osoby a ještě tam zbylo spoustu místa.

Design sauny vychází z našeho modelu sauny Avalon, kde je jako obklad stěn použito staré tradiční lipové dřevo. Jako topidlo zde jsou tradiční saunová kamna a jako zvláštní prvek je jedna stěna obložena solnými cihličkami, které vytváří v sauně příjemné mikroklima.

Venkovní

Všechny tyto sauny jsme realizovali na zakázku našim klientům. Je to jen malá část našich realizací.

Přijďte se přesvědčit do našeho Showroomu, jak vypadají další naše sauny a infrasauny. Samozřejmě si je budete moci nezávazně vyzkoušet. A pokud sníte o své vlastní sauně, rádi s vámi probereme vaše představy. Těšíme se na vás.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI