Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Proč uvažovat o vestavěné sauně a 4 příklady stavby atypické sauny na míru

Proč uvažovat o vestavěné sauně a 4 příklady stavby atypické sauny na míru

Finské sauny Články Infrasauny
30. června 2019

Když přemýšlíte o tom, že si domů pořídíte saunu, měli byste vědět, že máte dvě základní možnosti. Buď se vám svými rozměry do plánovaného prostoru přesně hodí nějaká typová sauna, nebo zvolíte saunu na míru. Její největší výhodou je, že její velikost a výbavu si vyberete dle preferencí a peněženky.

Sauna nemusí být jen v koupelně

Zapomeňte na pravidlo, že finská sauna musí být vždy v koupelně. To už dávno neplatí. Když procházíme se svými klienty jejich domy či byty a vybíráme místo pro saunu, často zjišťujeme, že při sebevětší snaze se sauna do koupelny bez větší rekonstrukce nevejde.

A ne každý je ochoten nechat si kvůli sauně vybourat půlku koupelny.

Naštěstí stačí, když v místě, kde chcete saunu mít, zajistíte:

  • přívod elektřiny pro saunová kamna, osvětlení a regulaci
  • vlhkost vzduchu max. 50 %
  • teplotu, která neklesne pod 10 °C
  • pevnou a rovnou podlahu, nejlépe keramickou dlažbu (pozor, musí být mrazuvzdorná, protože musí odolávat změnám teploty v sauně)
  • cirkulaci vzduchu, tj. nasávání vzduchu k saunovým kamnům
  • odvětrání, ideálně co nejvýše u stropu

Saunu na míru jsme schopni umístit prakticky do jakéhokoli prostoru.

Saunování

Níže uvedené realizace konkrétních zakázek u skutečných zákazníků vám určitě pomohou lépe si představit, kde všude můžete svoji vysněnou saunu mít.

Pamatujte na to, že v blízkosti sauny byste měli mít možnost ochlazení. Protože saunový cyklus se skládá vždy z pobytu v sauně a následném zchlazení organismu. Ochlazení lze realizovat buď pomocí klasické sprchy, polévacího vědra nebo jinak. Ochlazovny vám podrobněji představíme v tomto specializovaném ochlazovacím článku.

Saunování

Je dobré myslet i na odpočinek, který by měl vždy po ukončeném saunovacím cyklu následovat. Tělo by mělo mít čas na relaxaci a nabrání sil po saunování. Buď ve speciální odpočinkové místnosti anebo na pohodlném lehátku.

Stavební připravenost pro stavbu sauny konzultujeme vždy na každé konkrétní řešení. Každá sauna je jiná, jiný je prostor i podmínky. Nemusíte se ale ničeho bát. Kdyby náhodou nastaly komplikace, vždy je umíme řešit a upozorníme na ně již ve stadiu návrhu sauny. S námi buďte bez obav, celým procesem vás pohodlně provedeme.

 

Když je malá sauna lepší než velká sauna

Jakmile s klienty řešíme rozměry sauny, doporučujeme jednoduché pravidlo: čím menší saunu máte, tím rychleji se rozehřeje na provozní teplotu a tím méně elektrické energie spotřebujete.

Důležité je množství vzduchu v kabině – u finské sauny se totiž musí zahřát celý její objem, než ji lze používat. Proto dobře zvažte, kolik lidí se bude v sauně saunovat najednou a my podle toho navrhneme její optimální rozměry.

Saunování

Čím je sauna větší, tím budete mít více pohodlí. Na druhou stranu nemusí všichni v sauně během saunování ležet. A lavice lze umístit nad sebe, takže se do sauny vejde pohodlně na menší prostor více lidí, než by vás možná na první pohled napadlo.

I finská sauna pro jednoho může mít všechny prvky pro pohodlné saunování tj. luxusní výbavu s dotykovým a programovatelným ovládáním, jaké má velká rodinná sauna.

 

A co infrasauna? Kam s ní?

Infrasauna má tu výhodu, že může být v kterékoli místnosti – nepotřebuje pro svůj provoz přívod čerstvého vzduchu a odvětrání. A díky suchému vzduchu nebude zvlhčovat klima v místnosti.

Infrasaunu často najdete v ložnici a výjimkou není obývací pokoj, zvláště v menších bytech.

Infrasauna:

Nejmenší infrasaunu umíme postavit na prostoru jen o pár centimetrů větším než je váš sprchový kout. Pro jednu osobu stačí půdorys kabiny od 100 x 100 cm a výška kolem 200 cm.

My se ale budeme v tomto článku věnovat finským saunám, protože u nich je výběr vhodného prostoru přeci jen o něco složitější.

 

Domácí sauna ochrání zdraví vaší rodiny

Pravidelné saunování prospívá lidskému zdraví jako máloco. Pobyt v sauně posiluje imunitní systém, pocení detoxikuje a střídání horka s následným ochlazením jsou pro tělo blahodárné.

Navíc si v sauně dokonale odpočinete a relaxaci v teplém prostředí se nic nevyrovná.

 

Realizace 1 – Sauna místo nepoužívané komory pod schodištěm

Když máte pod schody v domě komoru, kde máte jen uložené harampádí, dokážeme tento prostor jako mávnutím kouzelného proutku proměnit v luxusní mini–saunu pro jednu osobu.

width=630

Designově sauna vychází z naší série NATIVE, rozměry jsou 285 x 100 x 210 cm a obložení sauny je ze skandinávského smrku. Zádové opěrky mají LED podsvícení, lavice jsou z Abachi dřeva o které se nespálíte a topidlo EOS má výkon 4,5 kW a je řízeno regulací ECON D4.

width=630

V zadní části je prostor sauny snížený kvůli schodišti, protože se v ní převážně leží, dokonalému požitku ze saunování to nevadí.

 

Realizace 2 – Bio-sauna v hale, hned vedle vnitřního bazénu

Tento zákazník plánoval saunu jako součást velkorysého domácího wellness už od počátku. Během stavby se vše připravilo tak, že montáž sauny do připraveného výklenku prošla naprosto hladce.

width=630

Provedení této finské sauny vychází z naší luxusní série Modus. Do obkladu stěn sauny z africké vrhy Abachi jsou instalovány solné panely z pravé himalájské soli, které vhodně doplňují klima při saunování (v sauně se díky mikrokrystalkům soli lépe dýchá).

width=630

Jako topidlo slouží elektrická kamna Mythos a magický dojem osvětlení má na svědomí hvězdné nebe na stropě sauny. A protože se zde myslelo na vše, sauna umožňuje i tolik oblíbený BIO provoz. Zajímá vás, co je to biosauna?

 

Realizace 3 – Výklenek s prosklenou saunou

Místnost s výklenkem se stala základem malého soukromého wellness. Čelní strana a částečně i bok této sauny Native jsou prosklené – to proto, aby měl zákazník ničím nerušený pohled do své pečlivě udržované zahrady. A je to i praktické – letmým pohledem lze kontrolovat děti, které si na trávě venku rády hrají.

width=630

Lavice zde mají atypickou šířku 70 cm a jako obklad je použitý skandinávský smrk. Správnou teplotu zajišťuje regulace Emotec D společně se saunovými kamny EOS Thermat.

width=630

 

Realizace 4 – sauna v zimní zahradě místo terasy

Představte si, že máte dům se zimní zahradou a terasou. Když se rozhodnete, že na terase je dost místa i pro saunu, vybudujeme vám dokonalou celoroční oázu relaxace.

width=630

Atypická sauna Native má speciální zateplenou podlahu a velkoryse dimenzované topidlo EOS Thermat zajišťuje přesně tu teplotu, jaká má v sauně být. Majitelé nemovitosti si již sami zajišťují výrobu prosklení do své zimní zahrady.

width=630

 

Přemýšlíte o vestavěné sauně?

Pokud jste doma našli prostor, který byste chtěli proměnit v dokonalou saunu, rádi vám pomůžeme váš sen uskutečnit.

Kontaktujte nás pro nezávaznou nabídku nebo se za námi rovnou zastavte v našem Showroomu, kde si budete moci prohlédnout všechny naše designové sauny a načerpat inspiraci.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI