Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Saunování > Velký rádce výběrem domácí infrasauny – 2. díl – nespalte se s infrazářiči

Velký rádce výběrem domácí infrasauny – 2. díl – nespalte se s infrazářiči

Články Saunování Infrasauny
13. září 2018

minulém dílu našeho rádce jsme si řekli, jak volit rozměry vaší domácí infrasauny a doporučili jsme, kam ji umístit. Abyste za své peníze získali reálné léčivé účinky, věnujte pozornost výběru infrazářičů. Jinak totiž budete mít místo infrasauny jen obyčejnou prohřívárnu.

Srdcem každé infrasauny jsou infrazářiče

Přemýšleli jste někdy o tom, proč je některá infrasauna do bytu tak levná? Je to jednoduché – výrobce někde musel zákonitě šetřit. A nejlépe se šetří právě na tom nejdůležitějším: na infrazářičích.

width=630

domácích infrasaunách se můžete setkat se 4 základními druhy infrazářičů.

  • Keramické infrazářiče – nejlevnější typ zářičů, který se poměrně rychle rozehřeje, ale má větší spotřebu energie než třeba karbonová topidla. Bývají skryté za ochrannou mříží a jejich povrchová teplota se pohybuje kolem 250 až 300 °C.
  • Světelně keramické infrazářiče (Red Light) – jsou výrazně teplejší než keramické (300 až 500 °C), takže infrasaunu prohřejí za pár minut. Kromě tepla umí vyzařovat také světlo, takže mají lepší účinky na vaše zdraví.
  • Karbonové infrazářiče – umí se rozpálit nejméně, jejich teplota bývá 70 až 170 °C a infrasaunu tak rozehřívají déle než předchozí typy zářičů. Ale jsou efektivnější a rovnoměrně vyzařují infrapaprsky. Jejich výroba je složitější a to se projevuje i na jejich ceně.
  • Infrahalogenové lampy Vitae – to nejlepší, co si můžete do infrasauny pořídit. Jde o nejmodernější typ infrazářičů, které jsou sice nejdražší, ale mají prakticky neomezenou životnost a nahřáté jsou již za 1 sekundu. Jen tyto infrazářiče produkují všechny 3 druhy infrazáření (viz níže).

width=630

Na infrazářičích nešetřete. Ty levné nemají žádné léčivé účinky, umí vás pouze prohřát. Hledáte-li léčivé účinky, sáhněte po infrazářičích Vitae. Jinak vás budou unavené svaly bolet dál.

Obrovskou praktickou výhodou zářičů Vitae je to, že mají ihned po zapnutí plný výkon. Vaše domácí infrasauna je tak na provozní teplotu rozehřátá prakticky okamžitě. Nemusíte čekat několik minut než bude ve vaší domácí infrasauně teplo a váš elektroměr se netočí zbytečně.

width=630

Na délce záleží!

Infrazářiče se dělí podle vlnové délky záření, kterou produkují. Ta se měří v mikronech a dělí zářiče takto:

  • IR–A (krátké vlny): infrazáření o délce 0,07 – 1,4 mikronu. Jen toto záření je schopné proniknout až do podkoží vašeho těla a má tak výrazné léčivé účinky.
  • IR–B (střední vlny): infrazáření o délce 1,4 – 3 mikrony. Neproniká do takové hloubky jako předchozí záření, ale stále má léčebné účinky.
  • IR–C (dlouhé vlny): infrazáření o délce nad 3 mikrony. Ohřívá se v podstatě jen kůže, takže jsou léčivé účinky minimální (jde jen o prohřívání).

width=630

Abychom to zjednodušili. Kvalitní infrazářič poznáte tak, že umí produkovat celé spektrum infrazáření. Od A přes B až po C záření. A to je tak maximálně podobné opravdovému sluníčku. Neléčí tak jen povrch kůže, ale proniká i do tkání. Poskytují tak organismu energii a startují ozdravné procesy uvnitř těla.

width=630

Proto my v SaunaSystem používáme pro naše infrasauny výhradně infrazářiče Vitae. Mají až dvojnásobnou účinnost oproti jiným druhům zářičů a vyzařují kompletní spektrum infrazáření typu A, B, C. Jejich léčivé účinky jsou tak prokazatelně největší.

V následujícím, posledním dílu našeho velkého rádce, si povíme něco o používaných materiálech pro stavbu domácí infrasauny.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI