Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > 5 dobrých důvodů pro saunování v létě

5 dobrých důvodů pro saunování v létě

Finské sauny Články Saunování
27. června 2018

Máme tu léto, sluníčko svítí jak o život a na nějaké saunování by nejeden z nás ani nepomyslel. Však kdo by chodil do vyhřáté sauny teď, v létě? Někteří dokonce tvrdí, že sauna může v létě vašemu organismu škodit. Jenže – řada studií ukazuje to, co finové vědí už dávno: saunování v létě vám přinese mnoho zdravotních výhod.

1. důvod: Letní parno budete zvládat bez problémů

Během letních měsíců nejsou tropické dny s teplotami nad 30 °C ničím neobvyklým. Pokud si však saunování dopřáváte i v létě, naučí se vaše tělo zvládat lépe letní vedra, budete se cítit fit. Výsledkem pravidelného saunování během celého roku je lepší termoregulační schopnost organismu. Vlastně to je takový nácvik pro letní vedra.

Saunování

Díky pravidelnému saunování po celý rok se budete v létě mnohem méně potit a venku se budete cítit příjemně i bez ohledu na tropické počasí. Naopak, až se zima zeptá, bude mít vaše tělo lepší schopnost rychle reagovat na přechod ze zimy do tepla (např. z venkovního mrazivého prostředí do vytopeného domu).

Saunování

2. důvod: V plavkách budete krásnější a hubenější

Tohle se bude líbit hlavně ženám: je prokázáno, že za půlhodinku v sauně vaše tělo spálí až 600 kcal. Což je zhruba totéž, jako byste hodinu běhali nebo jezdili na kole. Takže – v sauně shodíte pár kilo, protože během saunování se rychleji spalují tuky, a přitom úplně stačí, když budete v klidu sedět.

Kromě toho, že v sauně zhubnete, získáte také pevnější a hladší pokožku. A není tajemstvím, že sauna pomáhá i v boji s celulitidou nebo pomerančovou kůží.

Díky

3. důvod: Zlepšíte své sportovní výsledky

Ať už běháte, cvičíte nebo jezdíte na kole, potřebujete regenerovat unavené svaly a klouby. Sauna je pro tyto účely stvořena. Už 4 návštěvy sauny během 3 týdnů dokáží zvýšit váš sportovní výkon až o třetinu. Zotavíte namožené svaly. A to se hodí příležitostným i profesionálním sportovcům. Proč se o tuto výhodu v létě připravit?

Pokud nesportujete, bude se vám mnohem snáze chodit do schodů, nebudete se zadýchávat, zesílí vaše srdce. Zjednodušeně řečeno: sauna detoxikuje organismus.

Saunování

4. důvod: Snížíte únavu a lépe zvládnete stres

Zní to téměř jako pohádka, ale je to fakt: saunování snižuje únavu těla, pomáhá při odstraňování stresu a nervozity. V sauně plyne čas pomaleji. A to i v létě.

Do

5. důvod: Budete zdraví!

Tu největší výhodu saunování v létě jsme si nechali nakonec. Během teplého léta si mnoho z nás myslí, že je lidské tělo méně náchylné k nemocem. Jenže právě během letních měsíců naše tělo dostává pořádně zabrat: kolísání teplot, koupání, klimatizace, vedro, ledové nápoje, různé bakterie na dovolených… jen si to všechno představte.

Díky

Pravidelnou návštěvou sauny se vaše tělo naučí všechna tato rizika lépe zvládat. Váš organismus bude odolnější vůči škodlivým vlivům. Saunování pomáhá například léčit astma, její klima zvyšuje hladinu imunoglobinu A na sliznicích a zabraňuje tak pronikání mikrobů do těla. Tento efekt trvá až několik dnů. Takže, pokud budete navštěvovat saunu pravidelně, máte postaráno o zdravé dýchací ústrojí.

Zkrátka: saunovat se v létě vám přinese samé výhody. Ideální je pravidelnost saunového obřadu – odborníci doporučují chodit do sauny každých 7 dní, po celý rok, v létě i v zimě. Vybudujete si silnou obranyschopnost organismu proti virům, bakteriím, které způsobují nachlazení a virózy. A kromě toho si v sauně příjemně odpočinete.

Saunování

Nemáte vlastní saunu a uvažujete, že si nějakou domů pořídíte? Možná k vašemu rozhodnutí pomůže i tento článek.

Navštivte nás v našem saunovém Showroom v Praze Uhříněvsi, kde si budet moci prohlédnout několik modelů saun v různých výbavách a provedeních. Společně vše nezávazně probereme a zodpovíme veškeré vaše otázky. Neváhejte a domluvte si termín vaší návštěvy.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI