Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Saunování > Znáte saunový dress code? Do horka můžete v kiltu i klobouku

Znáte saunový dress code? Do horka můžete v kiltu i klobouku

Články Saunování
25. dubna 2018

Skupina lidí v kiltech nemusí vždycky znamenat skotské oslavy. Stejný dress code jako na severu Británie se nosí i ve wellness centrech. Dávno už totiž neplatí, že do sauny musíte nutně chodit nazí – i když je to nejlepší, možností je celá řada.

Do sauny tak bez obav vyrazte i v saunovém kiltu nebo třeba saunovacím klobouku či saunové čepici.

Podle finské tradice je nejlepší chodit do sauny v rouše Evině. Bez oblečení totiž kůže lépe dýchá, vnímá teplo a přirozeně odvádí pot. Pokud si chcete užít potící terapii naplno jako Seveřané, nehalte tělo do zbytečných kousků oděvu.

Saunový

Do naha! velí skandinávská tradice

Před vstupem do sauny proto shoďte všechno oblečení. Plavky ani spodní prádlo do roztopené místnosti nepatří. Pokud se stydíte a neobejdete se bez nich, zkontrolujte si alespoň, že jsou suché. Mokrá látka do vzduchu vypouští vlhkost a změnila by suché klima v sauně na parní kabinu.

Plavky jsou navíc živnou půdou pro bakterie. Chcete-li ze sauny odcházet zdraví a uvolnění, nechte je raději v šatně. Do některých zařízení vás v plavkách stejně ani nepustí.

Zahalte

Inspirujte se na severu Británie

Nejlepší je zahalit tělo do suchého ručníku nebo prostěradla. Ty můžete kdykoli shodit a odhalit se. A jestli máte strach, že se vám osuška rozmotá a v nevhodnou chvíli spadne, řešení najdete ve skotské tradici – kiltu.

Měkkou froté sukni zapnete na knoflík nebo suchý zip a můžete se vyrazit saunovat. Budete za módní ikonu a navíc se budete cítit pohodlně a vzdušně. A pokud se chcete vybavit doslova od hlavy až k patě, sáhněte také po saunovacím klobouku nebo čepici.

Hlava je na teplo velmi citlivá a ohřívá se rychleji než ostatní části těla. Čepicí rychlému přehřátí zabráníte, takže v sauně vydržíte déle. Cyklus 2 až 3 opakování pobytu v horku a následného ochlazení si tak užijete v klidu.

Užijte

3 tipy, jak se v sauně nestydět

Nad saunování bez oblečení však podle Skandinávců není. Jestli se stydíte chodit do sauny bez plavek, ale nechcete se potící terapie vzdát, využijte následujících tipů:

  1. Navštěvujte wellness centra dál od domova – pokud je vám nepříjemné, že byste mohli v sauně potkat někoho známého, zajeďte si do sauny třeba do cizího města.
  2. Saunujte se, když jsou ostatní v práci – odpoledne nebo večer se chodí saunovat většina lidí. Vezměte si třeba dovolenou a navštivte wellness přes den, kdy je prázdné.
  3. Pořiďte si saunu domů – abyste nemuseli jezdit do jiných měst ani řešit čas, je nejlepší zařídit si vlastní wellness u sebe doma. Ve vašem soukromém relaxačním koutku vás nebude nikdo okukovat a vy si může užít potící zážitek naplno, kdykoli se vám zachce. Do saunového ráje to navíc budete mít vždycky jen krok.

Přijďte se podívat do našeho showroomu v Praze Uhříněvsi, kde si účinky sauny vyzkoušíte na vlastní kůži. Nebo nám dejte vědět, navrhneme řešení přesně podle vašich představ.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI