Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Saunování > Nepodceňujte bezpečnost v sauně

Nepodceňujte bezpečnost v sauně

Články Saunování
5. května 2017

Nedávno obletěla svět zpráva o pobytu v sauně, který skončil pro matku s dcerou tragicky. K nehodě v Robousech na Jičínsku ale nemuselo dojít. Při stavbě i pobytu v sauně vždy dodržujte bezpečnostní zásady. Které to jsou?

Hlavním problémem byly špatné dveře

Základní pravidlo zní: dveře v sauně se nesmí zavírat na kliku. Bezpečné způsoby zavírání dveří v sauně jsou:

  • samouzavíratelné panty,
  • dveře na magnet,
  • dveře s bezpečnostním zavíráním.

V případě sauny, ve které se odehrála tragédie, byly dveře dokonce uzamykatelné. Klika se zlomila a ze sauny se stala pec. Když už má sauna dveře na kliku, je nezbytné zajistit jinou únikovou cestu, nejlépe snadno otevíratelná okna.

Jestliže se rozhodnete postavit si saunu svépomocí, vždy byste měli postup konzultovat s odborníkem. Ideálně ještě před zahájením výstavby. A pokud už máte hotovo, určitě si nechte saunu zkontrolovat a posvětit od profesionálů.

Bezpečnostní

Odvádějte zplodiny

Ženy v Robousech mohly přežít i za dané situace. Nejvíc tepla se v sauně nachází u stropu, kde se teplota vyšplhá i přes 100 °C. Pokud byste se tedy někdy dostali do takto nebezpečné situace, držte se u země. Blízko podlahy teplota klesne až k 25°C.

Bohužel ani to by v popisovaném případě tragédii nezabránilo. V saunách s kamny na tuhá paliva totiž rychle dochází kyslík. Nikdy proto nepodceňujte důkladné odvádění zplodin. V sauně mějte i druhý zdroj čerstvého vzduchu, který v případě nehody otevřete.

Pro přirozenou cirkulaci vzduchu umístěte malý přívodní otvor pod kamna a úhlopříčně k němu pod strop stejný odvodní otvor.

Normální člověk vydrží v sauně 20 minut

Majitelka sauny přišla ženy zkontrolovat až po hodině. Ovšem i člověk, který je na pravidelné saunování zvyklý, má po 20 minutách problémy. Příčina smrti matky s dcerou není jasná. Nejpravděpodobnějším důvodem je ale absence kyslíku nebo selhání organismu. Třetí možností je únik kouře přímo do sauny. Tento problém řeší mnohem bezpečnější elektrická kamna. Nevypouštějí zplodiny a hlavně je můžete v případě nebezpečí kdykoliv vypnout.

Na závěr pro vás máme ještě několik rad pro bezpečné saunování:

  • 1) nepijte v sauně alkohol,
  • 2) vyhýbejte se sauně, pokud máte problémy se srdcem,
  • 3) choďte do sauny alespoň ve dvou,
  • 4) před a po saunování pijte hodně vody,
  • 5) nebuďte v sauně déle než 20 minut,
  • 6) pokud se necítíte dobře, okamžitě saunu opusťte.

Nechte si postavit saunu od odborníků a budete v bezpečí. Máme za sebou skoro 20 let zkušeností se stavěním saun v domácnostech, na zahradách, v hotelech i v aquaparcích a klademe důraz na dodržení všech bezpečnostních pravidel. Postaráme se o všechno od prvního návrhu až po údržbu.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI