Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Doba dřevěná skončila. Topte v sauně bezpečně a pohodlně

Doba dřevěná skončila. Topte v sauně bezpečně a pohodlně

Finské sauny Články Saunování
24. dubna 2017

První sauny stavěli Finové před více než tisíci lety uprostřed lesů na břehu ledových přírodních jezírek. Kouřové aroma z kamen si tehdy užívali a ani je nenapadlo jej odvádět ze sauny ven.

Doba se ale změnila. Pokud nechcete dýchat nebezpečné zplodiny, topte v sauně elektrickými kamny. První sauny stavěli Finové před více než tisíci lety uprostřed lesů na břehu ledových přírodních jezírek. Kouřové aroma z kamen si tehdy užívali a ani je nenapadlo jej odvádět ze sauny ven. Doba se ale změnila. Pokud nechcete dýchat nebezpečné zplodiny, topte v sauně elektrickými kamny.

Dřevo je romantické, ale…

K saunování romantika patří. A atmosféra v sauně vyhřáté plápolajícím ohněm, který jste před chvílí rozdělali, je skvělá. Ale ne každý má zásoby dřeva připravené na podpal do sauny, půl hodiny na rozdělávání a udržování ohně a pořádný komín nebo výměník vzduchu.

Zvláště pokud plánujete saunu do bytu nedávají kamna na dřevo smysl. Kdo by chtěl v bytě štípat dřevo a vynášet popel. Navíc jsou taková kamna často dražší a náročnější na údržbu. Pokud bydlíte v bytě, nebo nemáte čas ani chuť při každém saunování rozdělávat oheň, sáhněte po elektrických kamnech.

Sauna je rozehřátá, než řeknete kilowatt

Největší výhodou elektrických kamen je rychlost. Zmáčknete tlačítko a za několik minut se můžete saunovat. Žádné přípravy, žádné čekání, žádné zplodiny.

Nejdůležitějším parametrem elektrických kamen je výkon. Pořiďte si dostatečně výkonná kamna v poměru k velikosti vaší sauny. Pro celodřevěné sauny doporučujeme výkon alespoň 1 kW na 1 m3. Máte-li alespoň jednu stěnu ze skla nebo betonu, potřebujete výkonnější kamna – minimálně 1,3 kW na 1 m3.

Nezáleží ale jen na materiálu. Domácí sauna má na výkon kamen nižší nároky než třeba samostatně stojící saunovací domek. Rychlost vytápění ovlivňuje i tvar, umístění kamen a dveří nebo typ dřeva, kterým saunu obložíte. Vždy tak vybírejte kamna s výkonovou rezervou.

Je vám moc horko?

Stačí stisknout tlačítko Představte si, že sedíte v sauně a už po 5 minutách to nemůžete vydržet. Špatně se vám dýchá, lavice pálí a vy musíte ven. S kamny na dřevo musíte přestat s přikládáním a čekat, nebo vyvětrat, čímž ale riskujete, že teplota klesne zase příliš. S elektrickými kamny stačí stisknout tlačítko a teplota se během pár minut sníží.

Anebo se teplota přes únosnou hranici ani nedostane. Jednoduše nastavíte automatické vypnutí. Kamna se pak zase zapnou, až bude potřeba.

Se saunovými regulátory toho navíc můžete ovládat i mnohem víc. Třeba s regulátorem Emotouch 3 od společnosti Sentiotec s dotykovým displejem: určíte teplotu v rozmezí 30-110 °C,

  • ovládáte intenzitu světla v sauně,
  • nastavíte časovač zapnutí a vypnutí topení,
  • vidíte na displeji aktuální čas,
  • dobu provozu nebo nastavenou teplotu,
  • připojíte třeba externí MP3 přehrávač přes USB nebo AUX konektor.

Romantiku zajistí saunové kameny

Romantickou atmosféru i lepší zážitek ze saunování vám dodají saunové kameny, které rozprostřete na ploše na přizpůsobené horní desce kamen. Kameny při polévání vodou vytváří vlhkost a pohlcují teplo, které následně pomalu uvolňují. Speciální štípané kameny obvykle dostanete s novými kamny.

Pokud vám v sauně chybí aroma z hořícího dřeva, můžete si jej nahradit elektrickými kamny s parním vyvíječem. Snadno do nich přidáte vonné esence a spojíte tak saunování s aromaterapií.

Nevíte si s výběrem správných kamen nebo regulátoru rady? Ozvěte se nám. Nebo si nechte rovnou postavit celou saunu. Všechny modely dodáváme s těmi nejlepšími topidly značek EOS nebo SAWOTEC.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI