Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > 2 novinky na saunové scéně, které by vám neměly uniknout

2 novinky na saunové scéně, které by vám neměly uniknout

Finské sauny Články Novinky
16. července 2016

Ve Finsku se přepisuje historie saunování a v Německu se spor o saunu dostal až k soudu. Přečtěte si podrobnosti a nezapomeňte se o ně podělit s přáteli, až je příště pozvete k sobě do sauny.

Finsko: muži, ženy a plavky

Nedlouho poté, co otevřela sauna v helsinském Burger Kingu, má finské hlavní město další saunový unikát. Sauna Löyly má rozlohu přes 1000 m2, stojí na břehu moře a v budoucnu se stane součástí rozsáhlého multifunkčního centra.

Díky neobvyklé architektuře plné lomených hran a nepravidelných tvarů vypadá na první pohled zvláštně. Jakmile ale na dřevostavbě zapracují sluneční paprsky a slaný mořský vzduch, dřevo zešediví a celá stavba bude připomínat skálu.

Na sauně Löyly ale není zajímavá jen architektura. Helsinky chtějí bojovat se zavíráním veřejných saun tím, že je co nejvíce zpřístupní turistům. V Löyly se proto mohou společně saunovat ženy i muži a navíc v plavkách.

Tato pravidla jsou sice částečně proti finským tradicím, vychází ale vstříc stydlivým návštěvníkům ze všech zemí.

 

Německo: soud rozhodoval o právu chodit nahý

Zatímco v Helsinkách se řeší, zda do sauny chodit v plavkách či bez nich, 42letý Robert B. podobné dilema neměl. Jeho zahradu v německém Dortmundu zdobí venkovní sauna, ve které se rád saunuje nahý.

Na to by nebylo nic divného – ve vlastní sauně platí pravidla, jaká si sami určíte. Robert však do své sauny chodil nahý už z domu, přestože je na jeho zahradu vidět z oken vedlejšího domu. A právě to vadilo jeho sousedovi Hansi L.

Ten celou záležitost dohnal až k soudu, soudce ale případ smetl ze stolu. Podle jeho verdiktu je nahá procházka po vlastní zahradě do sauny společensky akceptovatelná.

 

Vlastní sauna: saunování ve vaší režii

Přestože má sauna Löyly své kouzlo, domácí sauna je nesrovnatelně komfortnější. Už proto, že do ní můžete kdykoli, máte kontrolu nad čistotou a dokonalé soukromí.

Nejmenší finské sauny se vejdou i do panelákových bytů, na zahrady doporučujeme venkovní sauny nebo saunové domky.

Pokud ale nestojíte o spory se sousedy, raději si k sauně pořiďte i župan nebo velkou osušku. Seženete je například v našem partnerském eshopu prowellness.cz.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI