Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Trénink a relaxace v jednom: sauna je pro běžce ráj

Trénink a relaxace v jednom: sauna je pro běžce ráj

Finské sauny Články Saunování Infrasauny
28. dubna 2016

Běhání je in. Každého, kdo s ním chce začít, ale čeká řada překážek. Minimálně některé z nich pomůže překonat sauna a infrasauna. A to velmi příjemným způsobem. Čtěte, běhejte a saunujte se!

“Prostě jsem to neudýchal.”

“Druhý den mě všechno bolelo.”

“Hrozně jsem se potila.”

Právě tak zní nejčastější argumenty lidí, kteří jednou vyrazili běhat a podruhé už se k tomu neodhodlali. Běhání totiž v reklamách vypadá jednoduše a určitě máte ve svém okolí alespoň jednoho známého, pro kterého se půlmaraton rovná perfektní relaxaci po práci.

Pokud se podobnými představami necháte unést, je střet s realitou, ve které si při prvním běhu připadáte jako funící tank, velmi krutý.

Běhání je přitom sport jako každý jiný – začátky jsou těžké, ale když vydržíte, brzy začnete pozorovat zlepšení. A je to opravdu zábava.

 

Nepodceňte přípravu a regeneraci

Nejprve si uvědomte, že běhání není jen o nazutí bot a vyběhnutí. Ve skutečnosti se skládá ze 3 fází:

  • příprava,
  • samotný běh,
  • odpočinek a regenerace.

Do přípravy samozřejmě patří dobré boty na běhání a poctivé rozcvičení. Bez něj hrozí úraz a horší bolest svalů příští den. Pro druhý bod je důležitá především zdrženlivost. Neplánujte si hned 10kilometrový okruh, úplně stačí, když v klidném tempu oběhnete blok domů. Nezapomeňte pak na závěrečné protažení a odpočinek.

 

Čas na saunu

Střídání teplot v sauně zvyšuje prokrvení svalů a tím schopnost cév odvádět kyselinu mléčnou. Další den vás tedy nebude bolet celý člověk a při pravidelném saunování zvýšíte pružnost svalů.

Díky dýchání horkého vzduchu a zvýšené tepové frekvenci je pak finská sauna skvělou přípravou na běhání v létě. Pravidelné otužování zase využijete v zimě. Saunování tak funguje zároveň jako příprava i odpočinek.

 

Nebo raději infrasaunu?

Pokud patříte mezi pravidelné běžce, určitě jste už slyšeli o přínosech infrasauny. Pro regeneraci po tréninku ji používají sportovci po celém světě. Její velkou výhodou je časová nenáročnost, protože už po 20 minutách z ní vyjdete jako znovuzrození.

Je tak ideální zejména ranní běžce, kteří si rádi zaběhají před prací. Modely vybavené infrazářiči Vitae se totiž roztopí už za vteřinu. Jen co tedy doběhnete domů, zapnete infrasaunu, osprchujete se a už si můžete užívat blahodárné regenerace pro vaše svaly, klouby i mysl.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI