Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > A jaká sauna je tedy nejlepší?

A jaká sauna je tedy nejlepší?

Finské sauny Články Saunování Infrasauny
1. dubna 2016

Tvrdě pracujete a chcete si užít chvíle klidu a relaxace ve své vlastní sauně. A určitě přemýšlíte o tom, zda je lepší sauna nebo infrakabina. Nechcete udělat chybu. Chcete své peníze investovat do produktu, který bude nejen krásný, ale také funkční a úsporný. Takže, kde je dobré začít?

Saunování je životní styl. Být obklopen všeobjímajícím teplem, příjemnou vůní dřeva a pocitem úplného soukromí a klidu – to člověk musí zažít na vlastní kůži. Vážní zájemci si proto můžou v našem Showroomu vyzkoušet sauny a infrakabiny, které nabízíme.

Ona taková sauna to není jen dřevěná krabice. Musí být vyrobena tak dobře, že vydrží desítky let střídání tepla, chladu a vlhka. Myslíte si, že průmyslově vyráběné sauny nebo infrakabiny, které se nabízí ve slevových akcích v letácích splňují všechny tyto náročné parametry?

Soubor

článek o saunování ve formátu PDF

Časopis SOFIE Bydlení vyzpovídal ředitele SaunaSystem pana Semelku a zveřejnil tento měsíc rozhovor na téma saunování. Tento rozhovor si můžete přečíst i na našem webu níže, nebo si stáhnout rozhovor o saunování ve formě PDF.

Rozhovor s panem Semelkou o saunování

Firma Saunasystem má tradicí a již se zapsala do povědomí uživatelů. Mohl byste stručně shrnout váš rozvoj od počátků po dnešek?

Tak vše začalo v roce 2008 ve společnosti EUROBALNEO, kdy jsme s kolegy začali uvažovat o vyčlenění stávající divize výroby saun a její transformaci do jasně profilované společnosti na výrobu saun a infrakabin a jejich dodávky zákazníkům na klíč. Následující rok došlo ke vzniku společnosti SAUNASYSTEM s.r.o. Následovaly první výstavy, vznik webu a rozšiřování prodejních i výrobních prostor. Společnost několikrát vyměnila výrobní prostory za větší a nyní má výrobu ve velké dílně v Hostivaři ( a i ta nám již bude brzy malá). Také sídlo společnosti jsme přenesli do vhodnějších prostor s výbornou dostupností a pakovací plochou. Dnes je SAUNASYSTEM přední společností v svém oboru a nabízíme 6 řad saun, 3 řady infrakabin a 2 varianty venkovních saun.

Pokud se klient rozhoduje pořídit si vaše produkty, je možné navštívit i vzorkovou prodejnu?

Samozřejmě, Již několik let nás zákazníci spolehlivě najdou v Uhříněvsi, kde máme dobře vybavené showroom, na kterém zákazníci uvidí 7 různých saun a infrakabin. Může vidět klasickou i BIO saunu a je zde i kombinovaná INFRA/BIO/SAUNA. Navíc je k dispozici fukční keramická parní lázeň a atraktivní šneková sprcha. Minulý rok jsme naši předváděcí plochu rozšířili o jedinečnou venkovní expozici, kde je umístěn velký funkční saunový dům PUUTALO s terasou a vířivkou. Od podzimu je zde také umístěna špičková skleněná infrakabina GLASSY.

To jsme v Praze, máte také nějaké pobočky jinde v republice?

Ano, minulý rok jsme otevřeli pobočku v Brně, v areálu spřátelené společnosti ART bazény. V současné době je tam k vidění luxusní sauna MODUS a naše nejprodávanější infrakabina GRAND VITAE. V budoucnu snad přijde na řadu i venkovní sauna.

Oblíbené jsou nejrůznější veletrhy a prodejní výstavy. Kterých se v nejbližší době plánujete zúčastnit?

Tak v roce 2014 jsme měli velmi úspěšnou expozici  na největší evropské výstavě saun a wellness INTERBAD 2014 ve Stuttgartu. V roce 2015 jsme prezentovali novinky v našem výrobním programu na výstavě FOR ARCH a letos to chceme zopakovat ve velkém stylu.

Jistě budete vystavovat nějaké novinky, na které se vaši budoucí klienti mohou těšit?

Těšit se opravdu mohou. Budeme vystavovat novinky z vlastní produkce a zároveň začínáme spolupracovat s několika opravdu předními zahraničními  výrobci v oblasti wellness a některé jejich špičkové produkty chceme našim zákazníkům představit. Více nyní nemohu prozradit.

Můžete prosím ve zkratce osvětlit rozdíl mezi saunou klasickou, tedy finskou a infrakabinou?

Tak to je věčné téma dotazů našich zákazníků a zároveň zde panuje velká dezinformace způsobená reklamní kampaní některých velkých prodejců dovozových (hlavně čínských) infrakabin, které prezentují jako infrasauny.

Tak tedy. Klasická sauna je určena k přijímání lázně za vysokých teplot v rozmezí 85-110°C, kdy dochází k intenzivnímu pocení, které je v určitých cyklech vystřídáno ochlazením ve studené vodě. V sauně by měl človek ideálně ležet, aby bylo celé tělo pokud možno v jedné teplotě ( nedochází tak k přehřívání hlavy oproti jiným částem těla). Přínos při pravidelném používání sauny je ve zvýšení obranyschopnosti organismu proti respiračním onemocněním.

Infrakabina (nesprávně nazývaná infrasauna) se přesněji nazývá infračervená prohřívací kabina a má zcela jiný základní cíl – rehabilitaci pohybového aparátu. Za pomoci kvalitních infrazářičů hloubkově prohřívá tkáň  a svaly. Také pozice těla v infrakabině je jiná než v sauně. V infrakabině člověk sedí a je obklopen infrazářiči , které musí pokrýt co největší plochu těla. Teploty zde jsou maximálně 70°C a terapii může klient provádět již od nějakých 30°C. Jak vidíte, teploty zde tedy nehrají hlavní roli a jsou vedlejším produktem fungování kvalitních infrazářičů.

Kvalitních říkám schválně, protože jsou na trhu i infrazářiče, které naopak vydávají spíš teplo a nejde tam tedy o velký rehabilitační efekt – člověk se v nich pouze ohřeje. Při použití infrakabiny také odpadají ochlazovací cykly a po skončení terapie následuje pouze očistná sprcha. Velký rozdíl je také ve velikosti saun a infrakabin. Sauna je určena vždy pro více osob a je tedy větší než infrakabina, u které je ideální velikost právě pro jednu osobu.

Jak vidíte rozdíl mezi klasickou saunou a infrakabinou je tedy zásadní. A omluvám se – asi to nebylo ve zkratce.

Vaší specialitou je sauna kombinovaná. Jaká je tedy její podstata a výhody?

Ano, je to opravdu častý požadavek našich klientů a musím říct, že jsme v tomto segmentu ušli značný kus cesty.

Kombinovaná sauna je klasická sauna doplněná o infrazářiče a navíc může být také dopněna o topidlo s aktivním výparníkem – tzv. topidlem pro BIO saunu. Klient získá tedy až 3 produkty v jednom zařízení. Výhoda je to hlavně v rodinných saunách, kde má každý člen rodiny jiné požadavky na funkci sauny, její teploty a vlhkost. Je však třeba otevřeně přiznat, že umístění infrazářičů do klasické sauny není v mnoha případech tak ideální, jako v samostatné malé infrakabince, kde je klient zářiči dokonale obklopen. Nicméně, nejčastější problémy klientů jsou v oblasti zad a tam řešíme umístění infrazářičů spolehlivě a zcela funkčně.

Nabízíte i luxusní venkovní dřevěné sauny. Používáte v tomto případě nějaké speciální, odolnější dřeviny?

Nabízíme jak jednodušší venkovní sauny, jejichž konstrukce je značně vylepšena oproti interiérovým saunám tak i opravdovou špičku venkovních saun – saunové domy PUUTALO, které jsou výsledkem vlastního vývoje našeho projekčního oddělení. Na venkovní pláště těchto saun a domů používáme výhradně červený cedr. Je to varianta bez kompromisu jak v trvanlivosti tak i vzhledu.

Garantujete pro své klienty také záruční a pozáruční servis?

Samozřejmě, kvalitní servis je to, co nás odlišuje od spousty jiných společností (kde zákazník koupí a za rok už společnost neexistuje nebo uvedené zboží neumí opravit) a naši zákazníci to od nás očekávají. Máme několik vlastních servisních techniků a skutečně si nemůžeme dovolit neumět opravit ani ty nejstarší námi realizované sauny a často také řešíme  servis u zákaníků, kteří mají saunu nebo infrakabinu od jiného dodavatele a ten prostě už neexistuje nebo není schopen servis provést.

V čem je podle vás rozdíl, mezi kvalitními technologiemi a levnými napodobeninami a jak je může běžný uživatel poznat?

Zásadně používáme jen v německu vyráběné regulace, topidla a infrazářiče od společnosti EOS, která je lídrem na trhu v saunových technologiích.. Je to samozřejmě dražší varianta ale kvalita, spolehlivost, inovace a šíře nabídky  je zde jasně nejlepší ze všech výrobců. A právě používání nejmodernější technologie nám například umožňuje řídit v infrakabinách výkon infrazářičů, což u levných dovozů není možné.

Ale zpět k Vaší otázce, zásadní rodíl mezi levnou technologií a kvalitním výrobkem je v trvanlivosti, schopnosti plnit deklarované parametry a také v následné dostupnosti náhradních dílů. Napodobeniny a méně kvalitní výrobky zákazník často nepozná.

Samozřejmě, určitým vodítkem pro zákazníka může být nápadně nízká cena, krátká záruka nebo neurčitý a nedohledatelný výrobce (vetšinou někde v Asii). Ideální je možnost si  produkty prohlédnout a vyzkoušet. K tomu máme skvěle vybavenou vzorkovnu a většinu vystavených výrobků také plně funkční. Díky tomu si zákazník může v klidu naše výrobky vyzkoušet a zjistit, co z naší nabídky je pro něj nejlepší řešení.

Zdeněk Semelka

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI