Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Co vám nesmí chybět v sauně? Betula!

Co vám nesmí chybět v sauně? Betula!

Finské sauny Články Saunování
17. prosince 2015

Nejspíš teď přemýšlíte, co nebo kdo betula je. Nejedná se o novou welness proceduru ani přípravek na ošetření dřeva. Se dřevem má ale mnoho společného – betula je totiž latinský název pro břízu. Zjistěte, proč si právě tento strom se saunami tak dobře rozumí.

Bříza je strom od pradávna spojovaný s čistotou a v severské mytologii patří k bohyni krásy Freye. Lidoví léčitelé si totiž už v dávných dobách všimli pozitivního vlivu břízy na čištění krve. Březové listy jsou proto i dnes hojně využívanou surovinou při výrobě léků a kosmetiky.

Co to má společného se saunováním? Pobyt v sauně rovněž detoxikuje a svědčí tak zdraví i kráse. Březové dřevo sice není pro stavbu sauny nejvhodnější, ale skvěle se hodí například k topení. Pak je tu samozřejmě vihta.

Účinné látky vdechujte a dostaňte rovnou do kůže

Vihta neboli vasta je věc, bez které by si Finové své domácí sauny nedovedli představit. A můžete si ji vyrobit i vy. Jednoduše svážete březové větvičky s dostatečným množstvím lístků do tvaru malého košťátka. Nejlepší jsou větvičky natrhané na jaře, protože obsahují největší množství účinných látek.

Metličku si s sebou vezměte do sauny a během saunování se s ní šlehejte po celém těle. Má to několik pozitivních účinků:

  • Rozproudíte vzduch v sauně.
  • Přivedete na kůži ještě více tepla.
  • Rozproudíte krev.
  • Dopřejete si příjemnou masáž.
  • Uvolní se blahodárné éterické látky.

Bříza za okny navodí atmosféru

Éterické látky uvolněné z rozdrcených březových listů saunu nádherně provoní a zároveň je efektivně dostanete přímo do kůže. Pokud má vaše finská sauna topidlo s výparníkem, můžete si také pořídit březové aroma.

A na závěr máme ještě jeden tip, tentokrát pro majitele venkovní sauny. Nasaďte si břízy před okna! Rychle vyrostou a vy se už brzy budete moci kochat pohledem na jemné lístky a elegantní černo-bílý kmen. Pak už se opravdu budete cítit jako na dovolené ve Finsku.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI